Οι Ολλανδικές φρεγάτες τύπου S είναι οι περισσότερες κύριες μονάδες
επιφανείας στο Πολεμικό Ναυτικό και όπως φαίνεται, παρά τα 40+ χρόνια
τους, ορισμένες εξ αυτών θα παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία ίσως και έως
τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε… Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Η option της 4ης φρεγάτας Belh@rra δεν αποκλείεται ν’ αποτελεί την λύση, όχι ενίσχυσης αλλά ανάγκης, ειδικά αν τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέψουν την άμεση παραγγελία των τεσσάρων κορβετών.
Αυτό επισημαίνουν πηγές μας, ότι θ’ αποτελούσε το πιο δύσκολο σενάριο πάνω στο οποίο θα ήταν υποχρεωμένο το Πολεμικό Ναυτικό να σχεδιάσει την «επόμενη» μέρα, αντιμετωπίζοντας τεράστιες σύγχρονες απειλές ασφαλείας κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου.
Σίγουρα, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ότι το ιδανικό σχέδιο για το μέλλον είναι οι τέσσερις Belh@rra ν’ αποτελούν τις πρώτες νέες κύριες μονάδες επιφανείας. Και αυτό να είναι «μια καλή αρχή», οι οποία βεβαίως θα συνοδεύεται, τόσο από συνέχιση του προγράμματος φρεγατών, αλλά και τις νέες κορβέτες που προβλέπει η Νέα Δομή Δυνάμεων, συν τις τέσσερις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ.
Οι κορβέτες με τον τρόπο που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να είναι εξοπλισμένες αποτελούν το σύγχρονο φόβητρο κυρίως για την θάλασσα του Αιγαίου και παράλληλα είναι τα πλοία που θα «ξεκουράσουν» τις φρεγάτες οι οποίες θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο κυρίως λόγω των υπέρ σύγχρονων συστημάτων και των όπλων μακρού πλήγματος που διαθέτουν.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, μέχρι τώρα δεν έχει ειπωθεί το παραμικρό, πως τα 2 δις δεν θα τα πάρει το Πολεμικό Ναυτικό, για να προχωρήσει η ενίσχυση στον στόλο με την αγορά των τεσσάρων κορβετών αλλά και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, για την οποία υπάρχουν ενστάσεις…
Από την άλλη όμως πλευρά τα «οικονομικά νέφη» στον ορίζοντα είναι αυτά που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, παρά το γεγονός ότι στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν τις επαφές τους με τους «μνηστήρες», οι οποίοι ζητούν να δουν τους αρμοδίους το αμέσως επόμενο διάστημα για να καταθέσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις τους για τις κορβέτες και τις φρεγάτες ΜΕΚΟ.
Πάντως επισημαίνεται ότι ο αριθμός των νέων μονάδων, είτε φρεγάτες είναι αυτές, είτε κορβέτες, απέχει κατά πολύ από τον σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Δεν υπάρχουν μόνο φρεγάτες και κορβέτες…
Μάλιστα όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα πολεμικά πλοία δεν χτίζονται με fast track διαδικασίες αλλά απαιτούν χρόνο μέχρι να ενταχθούν στον στόλο και να κριθούν επιχειρησιακά από το Πολεμικό Ναυτικό, από την ημέρα παράδοσής τους.
Και οι ανάγκες στον στόλο έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια, με κάθε Διοίκηση να περιμένει την σειρά της να μπει στον σχεδιασμό του αύριο από το ναυτικό Επιτελείο.
Διότι μπορεί αυτή τη στιγμή να ομιλούμε για φρεγάτες και κορβέτες, αλλά ο στόλος χρειάζεται απαραιτήτως και νέα υποβρύχια– κάτι που είχε αναφέρει σε ομιλία του και ο Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, αναφερόμενος στην «έρευνα αγοράς» που κάνει το ναυτικό-νέες κανονιοφόρους, αλλά και νέες πυραυλακάτους εξαιρουμένων των Super Vita, οι οποίες έχουν περάσει από «χίλια κύματα».
Σίγουρα δεν είναι λίγα τα όσα έγιναν μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, αλλά τα επί δεκαπενταετίας λιμνάζοντα ύδατα που προηγήθηκαν, είναι αυτά που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στα στεγανά, όχι των πλοίων, αλλά στο αύριο του στόλου που χρειάζεται περισσοί γενναιότητα στην οικονομική οροφή.
Στο Πολεμικό Ναυτικό εστιάζουν επίσης, όχι στα όσα λέει η γείτονα, αλλά στα όσα πέφτουν στο νερό. Και εκεί η Τουρκία μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, έχει να δείξει νέες μονάδες οι οποίες πάντοτε βρίσκονται υπό μελέτη από το ναυτικό Επιτελείο και τα μάχιμα στελέχη στον στόλο τα οποία καλούνται ν’ αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου