Κωνσταντίνος ΑγγελόπουλοςΗ επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα γίνει, στις 16 Μαϊου, κάτω απ τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
Με δεδομένες τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και τη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μια επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο αυτή τη χρονική στιγμή, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό γεγονός. Μόνο θετικές προοπτικές προδιαγράφει κατ΄ αρχήν μια συζήτηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον κ. Κυρ.Μητσοτάκη, όπως ενδιαφέρον προκαλεί και η είδηση, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα γίνει, στις 16 Μαϊου, κάτω απ τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Και εκτιμάται στα διπλωματικά παρασκήνια, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει απ τον Έλληνα πρωθυπουργό μία επιβεβαίωση της παρεχόμενης ελληνικής βοήθειας στο Κίεβο με στρατιωτικό υλικό.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, αναμένει η Αθήνα το πώς θα τοποθετηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο ζήτημα της σταθερά επικίνδυνης επιθετικής συμπεριφοράς μίας χώρας –μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, απέναντι στην Ελλάδα, την επίσης «στρατηγικά πολύτιμη» για τη Δύση, χώρα μας. Για την ώρα, με τη στρατιωτική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία να εξελίσσεται, το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον, προφανώς λόγω ανάγκης «συνοχής» της Συμμαχίας των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία, αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Τουρκίας. Κι΄ αυτό, μάλιστα, παρά το ότι η νατοϊκά «πολύτιμη» Τουρκία «παίζει» κατά τα συμφέροντα της και με τη Μόσχα.Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει πλήρως την αμερικανική πλευρά για τις τελευταίες άκρως επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, που είναι γνωστές πλέον με λεπτομέρειες και στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και με δεδομένη την αυξανόμενη ένταση που δημιουργεί πάλι στο Αιγαίο η «αναθεωρητική» Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα από τις ΗΠΑ χωρίς κάποια πολιτικά «κέρδη» ανά χείρας. Η Ελλάδα είναι χώρα σταθερά τοποθετημένη στη στρατηγική γραμμή της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ χωρίς «αστερίσκους» και η στρατιωτική συνεργασία της με τις ΗΠΑ είναι στενότερη από ποτέ άλλοτε την τελευταία 20ετία. Και η ελληνική κοινή γνώμη κάτι περιμένει να προκλυψει από αυτό.
Η ελληνική πλευρά προσφέρει στις δυνάμεις της Δύσης μια στρατηγικά πολύτιμη στήριξη στη γραμμή Στενών-Σουέζ καθώς και πλεονεκτήματα στο ενεργειακό «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό σημαίνει, ότι σε τούτη τη φάση, ο πρόεδρος Μπάιντεν πέρα από τα πολύ καλά λόγια που αναμένεται, ότι θα πει για την πολιτική της Ελλάδας και τη στρατηγική σημασία της, θα έπρεπε και κάτι ουσιαστικό να «δώσει» στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ωστε να μην κατηγορηθεί στην πάντοτε «εύφλεκτη» ελληνική πολιτική σκηνή ο κ. Μητσοτάκης, επιστρέφοντας, ότι η επίσκεψη του στις ΗΠΑ ήταν μόνο μια υπόθεση τηλεοπτικών εικόνων και «επικοινωνιακής» στήριξης του σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση του περίοδο.
Οι συζητήσεις με μία Υπερδύναμη δεν είναι βέβαια ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Ομως, ο πρωθυπουργός έχει και δυνατά «χαρτιά» για να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στο Λευκό Οίκο, και διαθέτει καλούς φίλους της χώρας μας στο Κογκρέσο. Εχει, λοιπόν, τη δυνατότητα να εμφανίσει ένα δυναμικό πολιτικό πρόσωπο στις ΗΠΑ, αν το θελήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου