την αντεπίθεση περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές στο Bloomberg, πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σταδιακά έως το τέλος του έτους.
Η ΕΕ μελετά επίσης το «μπλόκο» κι άλλων τραπεζών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC, δήλωσαν oι ίδιες πηγές.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση σχετικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δίχως ωστόσο να υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα.
Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών προκειμένου να εγκριθούν και αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, διαφωνούν ανοικτά με τα μέτρα που στοχεύουν στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Γερμανία, που παλαιότερα ήταν αρνητική, πλέον έχει δώσει το «πράσινο φως» για μια σταδιακή απαγόρευση.
Ενα εμπάργκο πετρελαίου θα «δυναμιτίσει» τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου και καυσίμων από τη Ρωσία. Οι νέες αυτές κυρώσεις στόχο έχουν να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος και να επανέλθουν οι τιμές φυσικού αερίου στα φυσιολογικά επίπδα. Το 2019, σχεδόν τα 2/3 των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προήλθαν από τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία θα συμπεριληφθεί στο πακέτο των νέων κυρώσεων για τον ρόλο της στην υποστήριξη της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της ως ορμητήριο για τα στρατεύματα κατά την έναρξη της επίθεσης.
Οι πληρωμές σε ρούβλια
Σε εξέλιξη είναι ακόμη μία αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας, για τον τρόπο πληρωμής των εισαγωγών φυσικού αερίου. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός που απαιτεί η Ρωσία για την πληρωμή των προμηθειών σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις του μπλοκ. Η Ρωσία από την πλευρά της ξεκαθαρίζει πως θα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο σε χώρες που δεν συμμορφώνονται.
Ηδη η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν αποκοπεί επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους νέους όρους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ άλλες χώρες σκέφτονται το ενδεχόμενο της πληρωμής σε ρούβλια προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου