Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, λέγοντας ότι η προηγούμενη ημερομηνία για τον Απρίλιο δόθηκε αυθαίρετα από τα ΜΜΕ.
«Αυτό το λένε τα ΜΜΕ. Ούτε ο (Τούρκος υπουργός άμυνας) Χουλουσί (Aκάρ) ούτε εγώ είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Γιατί τα γράφετε αυτά; Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασίζονται σε κουτσομπολιά; Ρωτήστε μας. Το έχουμε πει ήδη. Δεν έχουμε ένα τέτοιο σχέδιο με τον υπουργός άμυνας μας. Όταν ήρθε ο (πρόεδρος του Ισραήλ) Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρόεδρός μας ανέφερε δημόσια το όνομα του υπουργού Ενέργειας. Πέρα από αυτό, δεν καταλαβαίνω γιατί τα ΜΜΕ γράφουν τέτοια πράγματα όταν δεν το έχουμε πει εμείς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε μαζί. Μπορεί να πάμε όταν έρθει η ώρα. Ήταν όμως προγραμματισμένο για τις αρχές Απριλίου. Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός (Ναφτάλι) Μπένετ δεν θα ήταν στο Ισραήλ. Έτσι, είπαν, ‘ας προτείνουμε άλλη ημερομηνία’. Σκοπεύουμε να πάμε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου».
«Η ΕΕ να πείσει την Κύπρο για να περάσει το αέριο του Ισραήλ»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι το έργο Αγωγού Φυσικού Αερίου στην ανατολική Μεσόγειο (EastMed) δεν θα ήταν ένα βιώσιμο έργο. «Όλοι είδαν για άλλη μια φορά ότι ο EastMed δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα, ούτε είναι εφικτό ως έργο. Επί του παρόντος, όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι θέλουν να βρουν άλλες πηγές ενέργειας και πόρους. Κάνουμε κι εμείς βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός, προβλέπεται η αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, TANAP, που είναι πλέον 16 δισ. μ3, και θα ανέλθει στα 23 δισ. μ3 το 2023, ενώ προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 31 δισ. μ3 το 2026. Γίνονται διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Άλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα. Οι διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Και εδώ βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία. Και εδώ η ‘ΤΔΒΚ’ έχει καταθέσει 3 προτάσεις για ισότιμο διαμοιρασμό, στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είπε ποτέ «ναι». Το είπαμε και στην ΕΕ. Το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία, γιατί η Ε/Κ πλευρά δεν έρχεται κοντά. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά, το είδαμε στο σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βήματα προς μία ακριβοδίκαιη μοιρασιά. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Σε αυτό το σημείο, ποιος μπορεί να πείσει την Ε/Κ πλευρά; Ας την πείσει η ΕΕ. Γιατί η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ αυτή τη στιγμή. ‘Θα έρθουμε με νέες ιδέες’, λέει η Ε/Κ πλευρά. Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν», σημείωσε.
Επικοινωνία Τσαβούσογλου - Λαπίντ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντησή του επίσης με Ισραηλινούς δημοσιογράφους χθες (13 Απριλίου) στην Άγκυρα χαρακτήρισε τις σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ «ταραχώδεις» λόγω του Παλαιστινιακού, ενώ σχολιάζοντας το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ισραήλ, που ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημαντικές προοπτικές. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαίρ Λαπίντ, και είπε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη σχέση». Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είπε στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι εάν το ισραηλινό αέριο φτάσει στην Τουρκία, το αέριο θα βρίσκεται στην Ευρώπη: «Αυτό το έργο θα βοηθήσει επίσης στη βελτίωση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αλλά δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ένα μόνο έργο αγωγού». Εάν ολοκληρωθεί το έργο του αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμάται ότι θα μειωθεί και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Σχέσεις με Αίγυπτο – Δεν είναι σίγουρη η επίσκεψη Σούκρι στην Τουρκία
Αναφορικά με τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου τις χαρακτήρισε σημαντικές για την περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε και πάλι διορισμό πρεσβευτών. «Οι σχέσεις βελτιώνονται και πρέπει να βελτιωθούν. Γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου μόνο ως άνθρωποι δύο χωρών ή δύο χώρες. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, μπορεί να μην υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε όλα. Δεν χρειάζεται να αρέσουμε σε όλους, αλλά οι θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν αντίκρισμα μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Είναι σημαντικές για το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, σημαντικές για το Παλαιστινιακό, σημαντικές για τον Ισλαμικό κόσμο, σημαντικές για τον Αραβικό κόσμο, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στην τελική, ξεκίνησε μια διαδικασία, έγιναν δύο γύροι συναντήσεων σε επίπεδο ΥΦΥΠΕΞ. Τώρα μπορεί να υπάρξει τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων. Μπορούμε να συναντηθούμε με τον (Αιγύπτιο ΥΠΕΞ) κ. (Σάμεχ) Σούκρι και άλλους συνεργάτες». Όσον αφορά την επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχει καθοριστεί ακόμη, είπε ο Τσαβούσογλου. «Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για συνάντηση στην επόμενη περίοδο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφείς. Εξάλλου δεν θα ήταν σωστό να πούμε κάτι συγκεκριμένο μέχρι να είναι ξεκάθαρο. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για εξομάλυνση των σχέσεων. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό. Εάν αυτά τα βήματα συνεχιστούν στο μέλλον και προκύψει πλήρης βούληση για εξομάλυνση των σχέσεών μας, ίσως είναι δυνατό να διοριστεί και πάλι αμοιβαία πρέσβης. Όμως δεν υπάρχει ξεκάθαρη συνάντηση ή ημερομηνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ», επισήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου