Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Υδρογονάνθρακες: Κρίσιμη τετραμερής τη Δευτέρα - Κλειδί τα «χατίρια» στον Ερντογάν

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Καθοριστική η αυριανή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ - Ο Μπλίνκεν θα αποσαφηνίσει τις αμερικανικές προθέσεις ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αν. Μεσόγειο - Κεντρικό πρόβλημα η αμετακίνητη θέση της Τουρκίας  

Μια πολύ σημαντική τηλεδιάσκεψη έχει οργανωθεί για αύριο, Δευτέρα, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Σκοπός είναι η ενημέρωση των τριών πρώτων από τον κ. Μπλίνκεν για τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αποσαφήνιση της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του όλου σχεδίου, καθώς πιθανή συμφωνία για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα σημάνει άμεση έναρξη του έργου, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο είναι έτσι κι αλλιώς μια μεσοπρόθεσμα πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας, στην πορεία προς την κυριαρχία των Ανανεώσιμων Πηγών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Οπως είναι φυσικό το θέμα απασχολεί έντονα την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ, αλλά και την Αγκυρα, το Κάιρο και βέβαια την Ουάσιγκτον. Εκτενής ήταν η σχετική συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στο Συνέδριο της νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τα θέματα που θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά την συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

Ο ρόλος της Κύπρου είναι καθοριστικός, καθώς η ενεργειακή διασύνδεση Τουρκίας-Ισραήλ που προτείνει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, περνά από την Κύπρο, την οποία η Αγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

Αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί, τότε είναι πολύ πιθανό η διαδρομή του φυσικού αερίου μετά την εξόρυξή του να οδηγείται στην Αίγυπτο κι από εκεί, με πλοία ειδικά για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, να μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Αγκάθι» οι επιδιώξεις της Αγκυρας

Το κεντρικό πρόβλημα είναι η αμετακίνητη επιθυμία της Τουρκίας να μετάσχει σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες και την όποια αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή τη θέση υποστήριξε καθαρά η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, κάτι που έφερε σε προφανώς δύσκολη θέση την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», διαβλέπει μια πρόθεση των ΗΠΑ για εκ νέου προσφορές προς την Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, με αποτέλεσμα να επανενεργοποιείται το ενδεχόμενο προμήθειας της Αγκυρας με αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα F-16.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ενωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Τουρκία που έχουν παγώσει από το 2016, κάτι που θα εκληφθεί από την Αγκυρα ως δικαίωση της πολιτικής Ερντογάν, αλλά και ευρωπαϊκή στήριξη στη νέα υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου για επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές που θα προκηρυχθούν έως του χρόνου.

Φυσικά η Ελλάδα αναμένεται να επιβάλει στο κείμενο των συμπερασμάτων την εκ νέου αναφορά στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και στην αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου από αυτές, αλλά και την επίκληση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, όπως κι αν τις ονομάσει…

Η επιδίωξη Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με Μπάιντεν

Δήλωση κατά της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να υπάρξει και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι οι ρητορικές καταδίκες της Τουρκίας σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν ούτε τους σχεδιασμούς, ούτε τη στρατηγική της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στην τετ-α-τετ συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσπάσει κάτι παραπάνω από λεκτικές καταδίκες, ωστόσο όλα αυτά μένει να φανούν στο τέλος της πρωθυπουργικής επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Ως τότε, το πιο ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης είναι η αυριανή ενημέρωση από τον Αντονι Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του, Δένδια, Κασουλίδη και Λαπίντ για τις αμερικανικές προθέσεις… 

ΠΗΓΗ imerisia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου