Η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η τουρκική πολεμική αεροπορία την έχει οδηγήσει να κρατά με νύχια και με δόντια ορισμένα διαθέσιμα αεροσκάφη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ πολλά από τα F-16 της δεν έχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα του Τούρκος υπουργός άμυνας. Πηγή: Twitter Τουρκικού υπουργείου άμυναςΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Διπλωματικό παρασκήνιο, κινήσεις μέσα από «λομπίστικους» διαδρόμους, υποχωρήσεις εκ των υστέρων, νεύμα προς τη Δύση.
Αυτά συνθέτουν μια εικόνα που θέλει να περάσει προς τους Συμμάχους η γείτονα η οποία γι’ ακόμη μια φορά ενεργοποιεί το «προσωπείο» καλοσύνης, στον αγώνα που κάνει για να καταφέρει να πείσει ότι αξίζει τα 40 νέα F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο, ώστε να βγάλει από το τέλμα της τουρκική πολεμική αεροπορία.
Και μπορεί ακόμα και μέσα από διαδρομές που φτάνουν και στον Τύπο να επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο κλίμα προς το Κογκρέσο, όμως εκεί το αντί-τουρκικό κλίμα είναι ιδιαίτερα έντονο κι αυτό πολύ δύσκολα μπορεί ν’ αλλάξει.
- Μπορεί οι Αμερικανοί να μην έχουν συνδέσει καν το θέμα της προμήθειας των S-400 από την Τουρκία με τα F-16, όμως στο Κογκρέσο και ιδιαίτερα ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ είναι εκείνος που πρώτος έχει καταδείξει και προς την Αμερικανική κυβέρνηση τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και την εχθρική στάση που δείχνει καθημερινά απέναντι στην σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα.
Άλλωστε είναι πολύ νωπά τα στατιστικά αρνητικά ρεκόρ της έκνομης γείτονος, με τις 168 παραβιάσεις και τις 41 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά κυρίως κατοικημένα νησιά, ανάμεσά τους και μεγάλα, με χιλιάδες Έλληνες πολίτες.
Ορισμένοι κύκλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει αλλαγή πλεύσης από ορισμένους Γερουσιαστές κι όχι μόνο στο Κογκρέσο, γεγονός που έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση τα Ελληνικά αντανακλαστικά, τόσο στην Αθήνα αλλά και την Ομογένεια, για την οποία πρέπει να της αναγνωριστεί ο αγώνας που κάνει. Όμως οι πάντες ποντάρουν στην αποκρυσταλλωμένη στάση του κου Μενέντεζ που έχει πει έξω από τα δόντια, ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της γείτονος.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία που έχει λάβει εξέχοντα ρόλο στο Ουκρανικό, είναι ένας εκ των κύριων προμηθευτών οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο. Οι αποστολές των Μη Επανδρωμένων Bayraktar δεν έχουν σταματήσει και με αυτά τα UAV οι Ουκρανοί πέραν των πληροφορίων, έχουν επιφέρει σημαντικά χτυπήματα στις Ρωσικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή σε ορισμένες περιπτώσεις η Άγκυρα δείχνει πως άρχισε να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τη Μόσχα ώστε με αυτό τον τρόπο να πείσει πως παραμένει στο άρμα της Δύσης. Αλλά η Δύση που θέλει την Τουρκία εντός της συνοχής του ΝΑΤΟ, οφείλει να βγάλει τις παρωπίδες και να κοιτάξει προς τα πίσω, για να δει ότι αυτά τα κάνει η Τουρκία κατόπιν εορτής…
Και αυτό βασικά δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και λόγω της στάσης που διατηρεί υπάρχει αυτή η παραφιλολογία γύρω από τα τουρκικά F-16 και το ενδεχόμενο να δώσει τελικά το πράσινο φως για τη νέα σελίδα στις τάξεις της TuAF.
Το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο είναι κάτι που δεν αρέσει στην Άγκυρα, καθώς γνωρίζει πως στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται και τα τουρκικά Viper. Και παράλληλα το ταξίδι του πρωθυπουργού ίσως να κρύβει και την απόφαση για τα 38 F-16 Block 50 που έχουν περάσει από χίλια κύματα γι’ αποφασιστεί η τύχη τους ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να διαθέτει στον αεροπορικό της στόλο και την κυρίως ραχοκοκαλιά της τα λεγόμενα work horse αεροσκάφη που είναι άκρως απαραίτητα απέναντι στις καθημερινές αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου