του Αδάμ Αδαμόπουλου
Μια εβδομάδα νωρίτερα, Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για τσουνάμι αγωγών κατά του OPEC+, με τη κατηγορία της χειραγώγησης τη αγοράς αργού πετρελαίου.
Το νομοσχέδιο με την ονομασία No Oil Producing or Exporting Cartel (NOPEC) αποτελεί τη θρυαλλίδα που θα αλλάξει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και θα ανατρέψει την ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες τα κράτη- μέλη του διεθνούς καρτέλ, από ανάλογες νομικές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ισχύ, η πρόταση νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί τόσο από την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Εφόσον ψηφιστεί, τότε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ θα είχε τη δυνατότητα να μηνύσει τον ΟPEC+ , ή κάθε μέλος του ξεχωριστά.
Αυτή ήταν η είδηση. Η πρωτοβουλία των Αμερικανών νομοθετών έχει όμως και μια άλλη διάσταση που υπερβαίνει το πολιτικό σκέλος. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αντίδραση του διεθνούς καρτέλ. Εάν περάσει το NOPEC, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να διολισθήσει σε ακόμη μεγαλύτερο χάος απ’ ότι σήμερα. Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟPEC προειδοποίησαν την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στην ψήφιση της νομοθεσίας, επειδή αν το πράξει , διακινδυνεύει να πυροδοτήσει ένα ασυγκράτητο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού, κατά 200% ή και 300%!
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να προσπαθήσει κάποιος να ανατρέψει το σύστημα που εφαρμόζουμε ώστε η προσφορά να καλύπτει τη ζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Εάν παρεμποδίσετε αυτό το σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε και το πού βαδίζετε, επειδή μια χαοτική αγορά θα μπορούσε να επιφέρει αυξήσεις 200% ή και 300% στις τιμές, κάτι που ο κόσμος δεν θα μπορεί να διαχειριστεί», προειδοποίησε.
Σημειώνουμε ότι και στο παρελθόν οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν επιχειρήσει να περάσουν δίχως επιτυχία το NOPE C καθώς η πρόταση σκόνταφτε στις διάφορες Επιτροπές της Γερουσίας.
Φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πολύμηνη ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο έχει οξυνθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης αναζητούν ασφαλέστερους τρόπους για την ενεργειακή τροφοδοσία τους στις πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Για το λόγο αυτό ο ΟPEC αντιδρά με τόσο νευρικό τρόπο, απειλώντας για χάος στην αγορά εάν ο NOPEC γίνει νόμος. Σύμμαχος του διεθνούς καρτέλ σε αυτή την εκστρατεία είναι το ισχυρότερο πετρελαϊκό λόμπι των ΗΠΑ ( Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API)), που έχει ταχθεί κατά του σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει την εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και ευρύτερα, τα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον πλανήτη. Ακόμη, ανησυχίες εξέφρασαν το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, αλλά και ο Λευκός Οίκος!
Ειδικότερα το API έχει αντιταχθεί στη νομοθεσία NOPEC κατά τη διάρκεια και των προηγούμενων συζητήσεων για το νομοσχέδιο. Το 2019, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το Ινστιτούτο ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι αυτή η νομοθεσία δημιουργεί προβλήματα στα διπλωματικά, στρατιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ανησυχίες της αγοράς. «Η νομοθεσία απειλεί με σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες την αμερικανική βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου και αποτελεί πολιτική πράξη που αποσκοπεί στην άρση της νομικής ασυλίας κυρίαρχων κρατών και προσφέρει την ευκαιρία για αμοιβαία ή ακόμη και πρόσθετη δράση εκ μέρους των εν λόγω επηρεαζόμενων χωρών», ανέφερε το Ινστιτούτο πριν από δύο χρόνια.
Σχολιάζοντας την έγκριση του νομοσχεδίου NOPEC από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τη νομοθεσία αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η πιθανή. Οι πιθανές επιπτώσεις και οι ακούσιες συνέπειες αυτής της νομοθεσίας απαιτούν περαιτέρω μελέτη και διαβούλευση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της δυναμικής στιγμής στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές που προκλήθηκε από την εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου