Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Προσωρινή “λήξη συναγερμού” μετά την WSJ, για τα τουρκικά μαχητικά F-16 Block 70/72

 

Σε φάση βολιδοσκόπησης των προθέσεων του Κογκρέσου για το θέμα των F-16 Block 70/72 στην τουρκική Αεροπορία, είτε καινούργιων (40) είτε αναβάθμιση υφισταμένων, παλαιότερων διαμορφώσεων (80), βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση και δεν έχει προς το παρόν κατατεθεί επίσημα έγγραφο για το θέμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης μιας εξοπλιστικής εξαγωγικής σύμβασης που προβλέπει η νομοθεσία στις ΗΠΑ. 

Αυτό προκύπτει από την επίσημη απάντηση του State Department στο HELLAS JOURNAL που κατέθεσε επισήμως διευκρινιστικό ερώτημα, αναφορικά με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η απάντηση που έλαβε το HJ έχει ως εξής: «Ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες μεταφορές αμυντικού υλικού έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ήδη μία προκαταρκτική συζήτηση με σημαίνοντες νομοθέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στόχος του αμερικανικού υπουργείου, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι «να τεστάρει τα νερά» και να εξετάσει αν οι νομοθέτες άλλαξαν τη γνώμη τους και αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τυχόν επίσημο αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη κάποιοι νομοθέτες, όπως ο κ. Μενέντεζ, έδειξε την αρνητική διάθεσή τους. Πάντως, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δείχνει μία διάθεση να υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16 αλλά με τα σημερινά δεδομένα η διάθεση στο Κογκρέσο παραμένει εναντίον της Τουρκίας παρά τις προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αλλάξει τη γνώμη σημαντικών νομοθετών.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου