Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται η δραματική προειδοποίηση ότι το μνημείο σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να μην φτάσει μέχρι το 2050 δεδομένης της χρήσης που επιφυλάσσουν στο ιστορικό κτίριο οι Τούρκοι από όταν εκ νέου την μετέτρεψαν σε τζαμί.
Λαμβάνοντας δε υπόψη τον πανηγυρικό, και ταυτόχρονο προκλητικό, τόνο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μνημείο που σήμερα συμπληρώνει δύο χρόνια εκ νέου λειτουργίας ως τζαμί, γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει.
Με ανάρτησή του σήμερα το απόγευμα, ο Ερντογάν δοξάζει "τον Αλλάχ, που μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε την Αγία Σοφία, Τζαμί-ι Σαρίφ, το σύμβολο της κατάκτησης, της θέλησης και της εμπιστοσύνης του Πορθητή, 86 χρόνια αργότερα. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για την ανάσταση της Αγίας Σοφίας".
86 yıl sonra fethin sembolü, Fatih’in vasiyeti ve emaneti Ayasofya-i Kebîr Cami-i Şerîfi’ni aslına rücu ettirmeyi bizlere nasip eden Allah’a hamdolsun.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 24, 2022
Ayasofya’nın dirilişi bir kez daha hayırlı olsun. pic.twitter.com/el996gVwOl
Τούρκος ιστορικός: "Πρέπει να κλείσει για αποκατάσταση"
Όσο για το καμπανάκι κινδύνου, αυτή τη φορά είναι ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορτάιλι που σημειώνει ότι "η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, να προβληθεί και να συζητηθεί με μακροσκελείς αναφορές. Είναι καταστροφή που 3 εκατομμύρια επισκέπτες μπαίνουν στην Αγία Σοφία κάθε χρόνο. Σε όλα αυτά τα μνημεία σε όλον τον κόσμο εφαρμόζεται ένα σύστημα με προγραμματισμένες επισκέψεις. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα ή στον καθεδρικό ναό που ονομάζεται Ντουόμο στο Μιλάνο και στα κτήρια του 6ου αιώνα στη Ρώμη".
Ο Ιλμπέρ Ορτάιλι που έχει διετέλεσε για μεγάλο διάστημα διευθυντής στο μουσείο Τοπ Καπί, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημρίδα Hurriyet, εξηγεί ότι "η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση. Για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κανάλια για τη ροή της υγρασίας και νερού, να ενισχυθεί το δάπεδο και να αναστηλωθούν τα στηρίγματα που γίνονται για την αποφυγή της κατάρρευσης που προκαλεί ο χρόνος".
Την ίδια στιγμή, σε άρθρο της η εφημερίδα Daily Sabah επισημαίνει πως η Αγία Σοφία υποδέχθηκε πάνω από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες κατά το δεύτερο έτος της επαναλειτουργίας της ως τζαμί, επικαλούμενο τον αναπληρωτή μουφτή της Κωνσταντινούπολης, Αχμέτ Ακτούκρογλου.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu (AA) για την επέτειο επαναλειτουργίας της, ο Ακτούκρογλου δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά την κατάκτηση ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου