H πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ναταλια Γκαβριλίτα / Φωτογραφία αρχείου: Hannibal Hanschke / Pool via AP
Οι ανησυχίες για μια εισβολή της Ρωσίας, ενώ το Κρεμλίνο συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνονται στη Μολδαβία.
«Φυσικά ανησυχούμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα στο CNN. «Είναι ένας κίνδυνος, ένας υποθετικό σενάριο προς το παρόν, αλλά αν οι στρατιωτικές κινήσεις [της Ρωσίας] κινηθούν περισσότερο προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και την Οδησσό, τότε φυσικά θα ανησυχήσουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή GPS του αμερικανικού δικτύου.
Η Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, αλλά ουδέποτε κατάφερε να απομακρυνθεί πλήρως από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, ούτε να οικοδομήσει μια ζώσα οικονομία με αποτέλεσμα «παρά την πρόσφατη πρόοδο να παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης», σύμφωνα με τη CIA.
Απόφοιτος της Σχολής Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ η Γκαβριλίτα συμπληρώνει τον επόμενο μήνα έναν χρόνο στο τιμόνι της Μολδαβίας κι όπως λέει η χώρα της δεν είναι η μοναδική που έχει λόγους να ανησυχεί για την εισβολή που διέταξε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση όχι μόνον για τη Μολδαβία, αλλά για κάθε μικρή χώρα, κάθε χώρα, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό της έννομης διεθνούς τάξης. Αν μια χώρα μπορεί να ξεκινά έναν πόλεμο προσάρτησης αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, τότε ουδείς είναι υπ’ αυτή την έννοια ασφαλής και νομίζω ότι πολλές χώρες ανησυχούν», τόνισε.
Η Μολδαβή πρωθυπουργός υπογράμμισε την «ταραχώδη ιστορία σε μια περίπλοκη περιοχή» του πλανήτη, κάτι που συνεχίζεται ως σήμερα με αποτέλεσμα να έχει πληγεί η οικονομία της χώρας της περιοσσότερο από οποιαδήποτε άλλη, μετά την Ουκρανία, από τον πόλεμο με τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα να φθάνει το 32%. Αλλά όπως είπε, ο λαός της Μολδαβίας, αντιμετωπίζει με σθένος την κρίση, καθώς έχει απορροφήσει οικειοθελώς μεγάλο αριθμό προσφύγων, ανεξαρτήτως του κόστους. «Είδαμε για παράδειγμα στις δημοσκοπήσεις ότι ακόμη και μετά την υποδοχή πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων, το 85% των Μολδαβών δήλωσαν πρόθυμοι να υποδεχθούν περισσότερους και το 50% μαλιστα, άνευ όρων για όσο διάστημα χρειαστεί. Κι αυτό με καθιστά πολύ αισιόδοξη για τη σοφία του λαού μου», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου