Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), στο twitter αναφέρθηκε ότι οι διαδικασίες ελέγχου ξεκίνησαν μετά τις διαδικασίες ενημέρωσης συστήματος και εξοπλισμού στο πλοίο γεώτρησης Abdulhamid Han.. και είναι έτοιμο για την έξοδό του.
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han», η Αθήνα λαμβάνει τα μέτρα της και είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση από τη γείτονα χώρα.
Το ΓΕΕΘΑ έχει καταστρώσει ήδη τον σχεδιασμό του και σε συνεργασία με τα Επιτελεία προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ετοιμότητας και εγρήγορσης ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τον επιχειρησιακό «δείκτη» παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Οι πληροφορίες και η έγκαιρη αξιοποίηση τους στη δεδομένη χρονικά στιγμή μόλις λίγα 24ωρα πριν οι γείτονες δείξουν τις προθέσεις τους βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού όπως άλλωστε είχε γίνει και το 2020 όταν το Ελληνικό Επιτελείο γνώριζε ότι το ερευνητικό «Oruc Reis» επρόκειτο να κινηθεί προς την εν δυνάμει Ελληνική υφαλοκρηπίδα και αντέδρασε άμεσα.
Και ναι μεν το «Abdulhamid Han» παρακολουθείται συνεχώς με όλα τα μέσα που διαθέτει η Αθήνα ωστόσο τα Ελληνικά ραντάρ έχουν τα τελευταία 24ωρα επικεντρώσει σε κάθε κίνηση του Τουρκικού στόλου. Όλοι οι ναύσταθμοι των γειτόνων αλλά κυρίως αυτός του Ακσάζ «σκανάρονται» εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί οποιαδήποτε κινητικότητα η οποία θα παραπέμπει σε εφαρμογή σχεδίου αύξησης της έντασης. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση ώστε οι Μονάδες του Ελληνικού Στόλου να κινηθούν ανάλογα. Ενώ αντίστοιχη είναι και η επιφυλακή στην Πολεμική Αεροπορία αφού τυχόν απόφαση για προκλητική ενέργεια στη θάλασσα θα συνεπάγεται και αντίστοιχη κινητοποίηση στην αεροπορία των γειτόνων με το βάρος να μετατίθεται Νότια κοντά στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές.
Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα
Παρά το γεγονός ότι έως τώρα όλες οι ενδείξεις αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει η Αθήνα δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε σενάρια που αναμένεται να εκτινάξουν την ένταση κάθε άλλο παρά επαναπαύεται.
Τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία:
Την ανάπτυξη του γεωτρύπανου νοτίως της Καρπάθου, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, την αποστολή του στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή στην κατεχόμενη Καρπασία όπου η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έρευνες στο παρελθόν.
Το Ισραήλ πάντως, φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητώντας από την Ελλάδα την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης.
«Μία ακόμη κίνηση που ενισχύει τον άξονα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, οι δύο χώρες συμπλέουν , μια ταυτότητα συμφερόντων σ πολλά μέτωπα. Άλλη μία απόδειξη ότι το σύμφωνο είναι παράνομο και ανυπόστατο και δεν έχει γίνει δεκτό από καμία χώρα παγκοσμίως», δήλωσε ο διεθνολόγος, Γιάννης Παπαφλωράτος.
ΠΗΓΗ https://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου