Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Η επόμενη ουκρανική αποστολή της Ευρώπης βρίσκεται στο εσωτερικό μέτωπο

 

Της συντακτικής ομάδας του Bloomberg Opinion

Έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο δημοκρατικός κόσμος έχει ενωθεί για να υποστηρίξει την αυτοάμυνα της χώρας και να επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους συνεργάτες του. 

Ωστόσο, αυτό δεν έχει σταματήσει την αιματοχυσία και ο Πούτιν στοιχηματίζει ότι η ενότητα της Δύσης θα καταρρεύσει καθώς θα μπαίνει ο χειμώνας και οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν "στριμωγμένοι" από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η απόδειξη του λάθους του θα απαιτήσει από τους ηγέτες της Ευρώπης να προετοιμάσουν το κοινό τους για έναν παρατεταμένο πόλεμο και να αυξήσουν τη στήριξη σε εκείνους που είναι λιγότερο σε θέση να επωμιστούν το κόστος του.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, η κοινή γνώμη έχει υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία τις προσπάθειες να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν, αλλά αυτή η αποφασιστικότητα είναι πιθανό να μειωθεί καθώς ο πόλεμος παρατείνεται. Σε μια δημοσκόπηση σε 10 ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις τους δίνουν υπερβολική προσοχή στην Ουκρανία σε σχέση με τα προβλήματά τους. Στη Ρουμανία και την Πολωνία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%. Οι Ευρωπαίοι κατατάσσουν το αυξημένο κόστος ζωής και τις τιμές της ενέργειας στην κορυφή των ανησυχιών τους γύρω από τον πόλεμο, μαζί με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στη Γερμανία, μια έρευνα της Forsa τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για μποϊκοτάζ του ρωσικού φυσικού αερίου, ένα βασικό μέσο για την πίεση του Κρεμλίνου, είχε συρρικνωθεί σε λίγο κάτω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, από 44% έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Για να ξεπεράσουν την κόπωση από την πολεμική προσπάθεια, οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους στην Ουκρανία. Αν και οι προτεραιότητες των επιμέρους κυβερνήσεων θα ποικίλλουν αναπόφευκτα, θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συμφωνία γύρω από μερικούς βασικούς στόχους: την υπεράσπιση της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας της Ουκρανίας και της αυτοδιάθεσής της, την απόδοση ευθυνών στις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και την αποφυγή οποιασδήποτε εκεχειρίας που θα αφήνει την Ουκρανία ευάλωτη σε νέα ρωσική επίθεση. Τουλάχιστον, η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει τις τρέχουσες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για τους επόμενους μήνες.

Προς τιμήν τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ανταποκριθούν στη δημόσια νευρικότητα. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να τονίσουν ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, επειδή το να επιτραπεί στον Πούτιν να επικρατήσει θα ενθαρρύνει όχι μόνο το Κρεμλίνο, αλλά και άλλους αυτοκράτορες με αντίστοιχες φιλοδοξίες. Και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση σχετικά με τα υποτιθέμενα ελαττώματα της δυτικής πολιτικής, κάνοντας περισσότερα για να αναδείξουν τις επιτυχίες της,  συμπεριλαμβανομένης της αποδυνάμωσης της ρωσικής οικονομίας, της ματαίωσης της προσπάθειας του Πούτιν να αντικαταστήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με έναν ηγέτη-μαριονέτα και της αύξησης του μεγέθους και της ισχύος του ΝΑΤΟ.

Είναι εξίσου σημαντικό οι δυτικές κυβερνήσεις να ενημερώνουν με ειλικρίνεια για τον πιθανό αντίκτυπο που έρχεται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά μια μέση αύξηση του κόστους ζωής για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κοντά στο 7% της κατανάλωσης το 2022.

Με τη Ρωσία να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου - και να απειλεί να τις διακόψει εντελώς - η κατάσταση δεν βελτιώνεται και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για οργανωμένες διακοπές ρεύματος. Αν και όλοι θα υποφέρουν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρώσουν τη βοήθειά τους σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η στοχευμένη εισοδηματική στήριξη για τους φτωχούς είναι μια πιο αποδοτική προσέγγιση από τις μειώσεις φόρων και τους ελέγχους τιμών, οι οποίες δεν θα δώσουν κίνητρα στις οικογένειες να μειώσουν την κατανάλωση ή να επενδύσουν στην αύξηση της αποδοτικότητας. 

Πάνω απ' όλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ζητήσουν την υπομονή. Η αγανάκτηση και η αλληλεγγύη του δυτικού κοινού έχει ενισχύσει το ηθικό της Ουκρανίας και έχει βοηθήσει τις δυνάμεις της να αντέξουν τη ρωσική επίθεση. Αλλά ο αγώνας για τη διατήρηση της ελευθερίας της χώρας δεν θα τελειώσει σύντομα.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου