Φωτ. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει απώλεια 1 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου Ακαθάριστoυ Εγχώριου Προϊόντος. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις της COVID-19 και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάστασηΟ πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει απώλεια 1 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου Ακαθάριστoυ Εγχώριου Προϊόντος. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις της COVID-19 και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πάνω από 8% μείωση στη Ρωσία, πολύ υψηλή σε Ουκρανία, με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία μείωση από 1,5% έως 2,5%. Ευτυχισμένη η Σαουδική Αραβία, με αύξηση 3,5%.
Εκτίναξη κόστους καυσίμων και αερίου
Ο ετήσιος πληθωρισμός ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε το 41%, αυξημένος κατά 14% από την αρχή του έτους. Το φυσικό αέριο με μέσες ευρωπαϊκές αυξήσεις πάνω από 51%, που σημαίνει αύξηση 10,7 μονάδων από τις αρχές του 2022. Οι τιμές υγρών καυσίμων εκτινάχθηκαν πάνω από 45% και η ηλεκτρική ενέργεια παρουσίασε αύξηση της τάξης του 30%.
Πρώτη σε αύξηση χρέους η Ισπανία
Σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων Statista, το χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία –που κατέχει αρνητική πρωτιά στη λίστα αυξήσεων– ανέβηκε κατά 26,3%. Ακολουθεί η Ιταλία με άνοδο 21% και στην τρίτη θέση συναντάμε την Ελλάδα με αύξηση 20%.
Αυξημένη παραγωγή από ορυκτά
Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών του ΟΟΣΑ τον Μάιο του 2022 ήταν 864,1 TWh, με αύξηση της τάξεως του 3,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Από αυτά, το 48,3% προήλθε από ορυκτά καύσιμα, το 36,2% από ΑΠΕ και το 15,2% από πυρηνικά. Η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 7,2%, από ανανεώσιμα κατά 5,4% (φωτοβολταϊκά +21,5%, αιολικά +9,3%), ενώ μειώθηκε κατά 8,6% στα πυρηνικά.
Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί σε ΑΠΕ
Με βάση τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, Γερμανία και Ιταλία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται σε υψηλό βαθμό στη Ρωσία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (45 TWh και 58 TWh αντίστοιχα). Σε Αυστρία, Ουγγαρία και Ελλάδα, η αντικατάσταση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα επόμενα δύο χρόνια αφορά ένα μέρος της παραγωγής.
Πενιχρά τα κονδύλια για το κλίμα
Τεράστιο το επενδυτικό κενό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία ταλανίζει όλον τον πλανήτη. Το ποσό επενδύσεων για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 1,5° Κελσίου, εκτιμάται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος μέχρι το 2050, σε αντίθεση με τα μόλις 630 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος που δαπανώνται σήμερα.
Έρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ηλία Βέρροιου, Ευθύμη Λιαπάτη, Παναγιώτη Κούτρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου