Οι διορισμένες από το Κρεμλίνο αρχές τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που τελούν υπό κατοχή ανακοίνωσαν πως το "ναι" κερδίζει, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά, όπως χαρακτηρίζονται, αποτελέσματα σε "δημοψηφίσματα" προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Οι αρχές κάθε μιας από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές δήλωσαν πως το "ναι" εξασφαλίζει ανάμεσα στο 97% και το 98% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 20% έως 27% των ψήφων, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ria Novosti, Tass και Interfax.
Όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει στις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας αναγκάστηκαν να ψηφίσουν για το αν επιθυμούν ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι κατοχικές αρχές επισκέπτονταν πόρτα- πόρτα τα σπίτια, συνοδεία αστυνομικών, για να διασφαλίσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων.
Επίσης, σε εκλογικά κέντρα μετέβησαν χιλιάδες αυτο-αποκαλούμενοι εκτοπισμένοι των ουκρανικών περιοχών που βρίσκονται τώρα στη Ρωσία.
Σύμφωνα με βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ο Βλαντιμίρι Πούτιν θα ανακοινώσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στην Παρασκευή, σε ομιλία τους προς το κοινοβούλιο.
Κρεμλίνο: Τα υπό προσάρτηση εδάφη καλύπτονται από το στρατιωτικό δόγμα πυρηνικής αποτροπής
Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.
«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.
Η ενίσχυση της άμυνας αυτών των εδαφών θα στηριχθεί, κατά τον Μεντβέντεφ, στις «δυνατότητες που προσφέρει η επιστράτευση» στην Ρωσία, αλλά επίσης και την χρήση «του συνόλου του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων και όσων προβλέπονται από τις νέες αρχές».
«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ατομικού όπλου και, αν κριθεί αναγκαίο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.
Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.
ΠΗΓΗ gr.euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου