Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να εμπλέξει τη χώρα μας στα ενδοσυμμαχικά γρανάζια, παντοιοτρόπως επιδιώκει να μας εκθέσει, με «αιχμή του δόρατος» την ύπαρξη στο αμυντικό μας οπλοστάσιο του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο η Ελλάδα «κληρονόμησε» από την Κύπρο την περίοδο 1998-1999, όταν επί κυβέρνησης του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη και ισχύοντος τότε του δόγματος του «ενιαίου αμυντικού χώρου», δεν κατέστη δυνατό να αναπτυχθεί στο όρος Τρόοδος της μεγαλονήσου, λόγω πολλαπλών αντιδράσεων και απειλών από διάφορα κράτη της περιοχής (και όχι μόνο).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δύναται να «κλειδώσει» ταυτόχρονα πολλούς στόχους, ενώ έχει μεγάλη ακτίνα δράσης (καλύπτει υπολογίσιμο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήματα του δωδεκανησιακού χώρου). Είναι αρκετά βαρύ σύστημα και έχει ενταχθεί σε οπλοστάσια διαφόρων κρατών σχεδόν σε όλες τις ηπείρους του νοτίου ημισφαιρίου. Πάντως, η Σλοβακία το διέθεσε ήδη στη μαχόμενη Ουκρανία, ενώ έχουν γίνει κρούσεις προς την Ελλάδα να το διαθέσει στο Κίεβο, με την Αθήνα να μη δίνει το «πράσινο φως», εκτός αν αντικατασταθεί με το αμερικανικό σύστημα Patriot, που διαθέτουμε και έχουμε αναπτύξει επί χρόνια σε βάσεις μας στη Μακεδονία, σε νησιά Αιγαίου κ.λπ.
1 Σε πρόσφατη σχετικά μικρής κλίμακας νατοϊκή εκπαιδευτική άσκηση, η Τουρκία υποστήριξε (ανυπόστατα) ότι την πρώτη φορά ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισαν τουρκικά που συνόδευαν βαριά βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ στο Νότιο Αιγαίο, ενώ τη δεύτερη φορά υποστήριξε -χωρίς να εμφανίσει στοιχεία- ότι οι S-300 «στοχοποίησαν» τουρκικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και ένα AWACS που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Ικόνιου/Κόνια. Η συγκεκριμένη βάση και οι πολύ σημαντικές επιχειρησιακές βάσεις Μπαλικεσίρ, Μπαντίρμα και Εσκί Σεχίρ διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στις προκλητικές πτήσεις έναντι Ελλάδος και Κύπρου. Η Αθήνα διέψευσε τα τουρκικά αεροπορικά μυθεύματα. Οπως και να έχουν τα πράγματα, η Τουρκία έχει επισημάνει ότι θα φέρει και τα δύο θέματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, για να εκθέσει την Αθήνα, ότι με ρωσικά όπλα ενήργησε κατά των τουρκικών αεροσκαφών που ήσαν σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά ενώ από το 2018-2019 η Τουρκία διαθέτει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα (εξελιγμένης τεχνογνωσίας S-400, σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αγκυρας) και ουσιαστικά ήταν ο λόγος που τέθηκε σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων και εκτός της κοινοπραξίας των 9 κρατών που από το 1999 προχώρησαν στην κατασκευή του αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35.
2 Επειδή επί τους παρόντος δεν έχουν καταλήξει (μέχρι στιγμής) επίσημα οι αμερικανοτουρκικές στρατιωτικοτεχνικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 BLOCK 70/72, παρατηρείται μια κυοφορούμενη και ενισχυόμενη νευρικότητα στην Αγκυρα και ειδικά στην προεδρία, στο υπουργείο Αμυνας καθώς και στο υφυπουργείο Αμυνας του δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ.
3 Η Τουρκία και η Ρωσία είναι αναθεωρητικές δυνάμεις, που ακολουθούν το λεγόμενο «ιρανικό μοντέλο», το οποίο τα τελευταία 7-8 χρόνια εφαρμόζουν και συνεχώς επικαιροποιούν απέναντι στη Δύση οι ηγέτες της Τεχεράνης και αφορά στο επιθετικών τάσεων και σκοπών πυρηνικό-πυραυλικό πρόγραμμα. Αυτό παρατηρείται σε αρκετές διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας και της Αγκυρας (εκβιαστικές), με αποτέλεσμα να κερδίζουν χρόνο και να παρακάμπτουν το περιοριστικό καθεστώς και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από διεθνείς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ και της Δύσης που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία. Απέναντί της, η Δύση συμπεριφέρεται αρκετά ευέλικτα και μη τιμωρητικά, προφανώς για να μην εκτρέψει τελείως τον αυταρχικό Ερντογάν προς τις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, ενώ είναι φανερό ότι ο πόλεμος στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία έχει αναβαθμίσει την Τουρκία σε βαθμό που ο ιδιόρρυθμος Ερντογάν το εκμεταλλεύεται σε διάφορα επιμέρους μέτωπα.
ΠΗΓΗ eleftherostypos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου