Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται αυξημένη πίεση σε ροές λαθρομεταναστών που ωθεί οργανωμένα το εξ ανατολών κράτος – συμμορία προς την Ελλάδα. Οι αναφορές και εικόνες για παράνομες εισόδους μεγάλων αριθμών λαθρομεταναστών, ανησυχούν και προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό καθώς στην κοινή γνώμη σχηματίζεται η εντύπωση της αδυναμίας διαχειρίσεως της καταστάσεως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή η ισχυρή εντύπωση, λειτουργεί αρνητικώς για την κυβέρνηση, η οποία όπως είναι φυσικό χρεώνεται την όποια αποτυχία στην αντιμετώπιση κάθε προκλήσεως που άπτεται της εθνικής ασφαλείας. Έτσι, είδαμε προσφάτως την απόφαση για επέκταση του φράκτη στον Έβρο, μία απολύτως ορθολογική πρωτοβουλία που έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό.
Η αλήθεια είναι ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν χαλαρώσει την προσπάθεια και χάρη στις εντολές που υπάρχουν, ανάλογος ή και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που εισέρχονται παρανόμως στην χώρα, την εγκαταλείπουν ακόμη και την ίδια ή την επομένη ημέρα. Η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να αναλάβει δράση ανάλογη αυτής που απαιτούν οι ιδιαίτερες συνθήκες επιθέσεως που έχει επιλέξει η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας. Απαιτούνται όμως πρόσθετες πολυεπίπεδες παρεμβάσεις.
Αν και όπως προαναφέρθηκε, ορισμένα μέτρα θεωρούνται απολύτως αναγκαία, απαραίτητα και περίπου αυτονόητα, για διαφόρους λόγους παρατηρείται ολιγωρία στην ανάληψη της ευθύνης εφαρμογής τους. Πρόκειται για μέτρα που επί της ουσίας δεν έχουν πολιτικό κόστος, διότι κατά βάση συμβαδίζουν με την κοινή λογική και το αίσθημα του 90% των πολιτών αυτής της χώρας, που απαιτούν πραγματική ασφάλεια, εφαρμογή των νόμων και λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως, πολιτικό κόστος υφίσταται η κυβέρνηση από την μη εφαρμογή τους.
Στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας που εμπλέκεται στην διαχείριση της μακροχρόνιας κρίσεως με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, συνοψίζει μικρό κατάλογο αυτονόητων πολυεπίπεδων μέτρων που πρέπει κάποιτε να εφαρμοσθούν με συνέπεια στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής επί του θέματος.
- Αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές αντικινήτρων που θα σταματήσουν να “μαγνητίζουν” ροές, δεν πρόκειται να σταματήσουν τα κύματα απο αφροασία, ούτε να βάλει λουκέτο η δήθεν ανθρωπιστική βιομηχανία που τζιράρει δισεκατομμύρια. Απαιτείται η διακοπή κάθε είδους διευκόλυνσης, αισθήματος ασφαλείας – ανομίας και φυσικά επιδομάτων. Είναι ίσως ο πιο βασικός συντελεστής να είμαστε “αντιτουριστικοί”, να μην προτιμούν παράνομη είσοδο από την Ελλάδα αλλά να κατευθύνονται σε άλλες χώρες.
- Να ανεγερθεί το υπόλοιπο τμήμα του φράχτη στον Έβρο. Εφόσον το υπάρχον τμήμα, επιβεβαιωμένα μείωσε τις ροές, δεν υπάρχει κανείς λόγος ενδοιασμού και καθυστέρησης για την ολοκλήρωση του υπολοίπου. Φυσικά, πάλι μπορεί να υπάρξουν ροές, επί παραδείγματι από Βουλγαρία, αλλά θα είναι πολύ μικρότερες και το προσωπικό θα μπορεί αρκετά πιο εύκολα να τις αντιμετωπίσει.
- Πραγματοποίηση τακτικών επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας επί μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα έχει καταστεί μια “ασφαλής χαβούζα”. Σε όλες τις σελίδες και τα κανάλια των λαθρομεταναστών, γίνεται λόγος για την ασφάλεια που τους παρέχει η ελληνική πρωτεύουσα, σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των Αρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κανάλια που απευθύνουν οδηγίες προς τους λαθρομετανάστες, επισημαίνεται η αποφυγή της Θεσσαλονίκης ως προορισμού και η επιδίωξη καθόδου στην Αθήνα, η οποία περιγράφεται ως “ασφαλής”. Προϋπόθεση όμως, οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ να είναι πραγματικές και όχι για πολιτικές σκοπιμότητες και για το φαίνεσθαι, όπως προσφάτως. Όπως τονίστηκε και στο (1) σκοπός είναι να αισθάνεται ο λαθρομετανάστης “ανασφαλής”, να μην σκεφθεί καν να έρθει στην χώρα μας και αν τυχόν το καταφέρει, να θέλει να φύγει άμεσα.
- Μάστιγα ΜΚΟ. Επιχειρήσεις, συλλήψεις και βαριές ποινές εναντίον μελών όταν παραβιάζουν τον νόμο. Το ίδιο αίσθημα “αβεβαιότητας”, που πρέπει να καλλιεργηθεί και στους λαθρομετανάστες. Θέλουμε πολλές «Αλκμήνες» με πραγματικα αποτελέσματα. Οι ροές των λαθρομεταναστών είναι σαν το νερό, θα κινηθούν όπου υπάρχει μικρότερη αντίσταση.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου