ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Πηγή Φωτογραφίας: Albanian Government Council of Ministers, БНР
Έντονη είναι η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και την Βουλγαρία, με πρωταγωνιστές τον Αλβανό Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας
Έντονη είναι η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και την Βουλγαρία, με πρωταγωνιστές τον Αλβανό Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Φόρουμ Στρατηγικής στο Μπλεντ, στη Σλοβενία, όπου δήλωσε ότι η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση Ράμα συνιστά «ανησυχητική ρητορική», ακατάλληλη για συμπεριφορά Πρωθυπουργού υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας.
Η αντίδραση αναφέρεται στη δήλωση του Έντι Ράμα στο Φόρουμ του Μπλεντ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Αυγούστου και στο οποίο ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ως «όμηρο» της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. edi_rama
Ο Έντι Ράμα δήλωσε στο Φόρουμ ότι «ήταν η Βουλγαρία που πήρε ομήρους τη Βόρεια Μακεδονία και εμάς. Οπότε, καλύτερα να χαμογελάσεις και να προχωρήσεις. Η Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ που κρατά ομήρους δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ήταν η Βουλγαρία και όχι η Ρωσία που μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να προχωρήσουμε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο για να παραμείνουμε χώρες όπως η δική μας».
Στη δήλωση αυτή απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα στον Αλβανό Πρωθυπουργό. Κατά τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ, η Βουλγαρία πάντα υποστήριζε τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Αλβανίας, αλλά είναι απογοητευμένη από τη γλώσσα του Ράμα, η οποία θεωρείται ότι είναι «καθόλου ευρωπαϊκή».
Για τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ, ο Έντι Ράμα στερείται «ευρωπαϊκών επικοινωνιακών δεξιοτήτων». Η πρόσφατη δήλωσή του συνδυάζεται με αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς και προσπάθεια ευτελισμού των ενταξιακών διαδικασιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου