Πιο στενές από ποτέ οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά και την Τουρκία και την Ινδία
Οι μαζικές κυρώσεις της Δύσης με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την οικονομική και πολιτική απομάκρυνση της Μόσχας από την Ευρώπη φέρνουν πολύ πιο κοντά το Κρεμλίνο με το Πεκίνο. Πιο στενές γίνονται επίσης οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ινδία, χώρες που συνεχίζουν να διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν. Η πιο στενή όμως συνεργασία φαίνεται ότι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, ειδικά για τη χρήση του γουαν ως βασικό νόμισμα συναλλαγών.
Η Ρωσία τώρα εξετάζει σχέδιο να αγοράσει γουάν και άλλα νομίσματα φιλικών προς αυτή χωρών όπως είναι η λίρες Τουρκίας και οι ρουπίες Ινδίας, αξίας έως 70 δις δολαρίων, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Μέρος του ποσού αυτού σε γουαν και άλλα νομίσματα μάλιστα αναμένεται να αγοραστεί από τη Μόσχα για να μπει φρένο στην ενίσχυση της ισοτιμίας του ρουβλίου –παρά τις κυρώσεις- που κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά τα ρωσικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στη συνέχεια η Ρωσία σκοπεύει να πουλήσει τις συμμετοχές της στο κινεζικό νόμισμα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις λένε οι ίδιες πληροφορίες.
«Βραχυπρόθεσμα, με τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να πλημμυρίζουν (τη Ρωσία), να οδηγούν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ρεκόρ φέτος και να πιέζουν το ρούβλι υψηλότερα, η πρόταση αναφέρει να δαπανηθούν 4,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (70 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά των νομισμάτων «φιλικών χωρών», κυρίως γιουάν», αναφέρει το Bloomberg.
Η στροφή στο γουάν γίνεται εδώ και μήνες
Την ίδια στιγμή η Μόσχα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το γουαν για να πραγματοποιεί πάσης φύσεως πληρωμές στο εξωτερικό. Πλέον η Ρωσία βρίσκεται στην τρίτη θέση λίστας χωρών -εκτός της ηπειρωτικής Κίνας- που χρησιμοποιούν το γουάν για διεθνείς συναλλαγές. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, που όμως αποτελεί επικράτεια της Κίνας, και στη δεύτερη η Βρετανία.
Με βάση τη συνολική αξία, ρωσικές εταιρείες και τράπεζες συμμετείχαν σε σχεδόν 4% των διεθνών πληρωμών που διενεργήθηκαν σε γουάν τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της SWIFT που παρουσίασε το Reuters. Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά αυξημένο από 1,42% που ήταν τον Ιούνιο. Το Φεβρουάριο το ποσοστό τέτοιων συναλλαγών σε γουαν ήταν σχεδόν μηδενικό, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Το Χονγκ Κονγκ παραμένει η κορυφαία πηγή συναλλαγών σε γουάν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας με 73,8% του συνόλου, ακολουθούμενη από τη Βρετανία που αντιπροσώπευε το 6,4% για τον ίδιο μήνα.
Επιπλέον, τον Ιούλιο το γουαν είχε γίνει το τρίτο σε ζήτηση ξένο νόμισμα στη Ρωσία μετά το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας διαπραγματεύεται τώρα περίπου 890 δισεκατομμύρια ρούβλια (14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε γουαν. Για λόγους σύγκρισης, ο όγκος των συναλλαγών σε ευρώ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ανήλθε για τον ίδιο μήνα στο 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (16,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σύμφωνα με στοιχεία από τον ρωσικό ιστότοπο Russia Briefing.
Νέα διεθνής οικονομική πολιτική μετά από δεκαετίες
Η πρόταση να αγοράσει η Ρωσία γουαν και άλλα νομίσματα αξίας έως 70 δισ. δολαρίων ΗΠΑ συγκαταλέγεται σε σειρά μέτρων που θα ισοδυναμούσαν με αποτελεσματική αλλαγή οικονομικής πολιτικής για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς το Κρεμλίνο αναθεωρεί τη στρατηγική του εν μέσω σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σχολίαζε το Bloomberg.
Το σχέδιο για την αγορά συναλλάγματος τόσο υψηλής αξίας κέρδισε αρχική υποστήριξη σε ειδική συνάντηση στρατηγικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της τελευταίας, Ελβίρα Ναμπιουλία στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Το ενδιαφέρον για το γουάν
Ταυτόχρονα, το ξαφνικό άλμα της Ρωσίας στη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν το γουαν δείχνει ξεκάθαρα ότι από τη μια οι κυρώσεις δυσκολεύουν τη Μόσχα να κάνει συναλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος που ελέγχεται από τη Δύση, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη φέρνουν τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων τύπου SWIFT για τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει ειδικούς λογαριασμούς σε τράπεζες για τέτοιες συναλλαγές και συνεχίζει να κάνει εμπόριο σε βασικά προϊόντα όπως το πετρέλαιο με χώρες από την Κίνα και την Ινδία έως την Τουρκία.
ΠΗΓΗ https://www.ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου