Secretary of State Antony J. Blinken and NATO Secretary General Jens Stoltenberg at a press availability in Brussels, Belgium, on September 9, 2022. State Department photo
Με την απειλή νέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απαράδεκτο και αήθη εκβιασμό του ισλαμιστή προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο εκτόξευσε αφού προηγουμένως προσευχήθηκε σε τζαμί.
Χθες, νομίζοντας ότι στέλνει σκληρή προειδοποίηση στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν του πωλήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16 θα απευθυνθεί σε άλλες αγορές, κατονομάζοντας τη ρωσική, τη γαλλική και τη βρετανική!
Μέσα σε μερικές ώρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε μέσω της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, ότι οποιεσδήποτε νέες αγορές ρωσικού πολεμικού υλικού θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που -ως γνωστό- τιμωρεί όσες χώρες συναλλάσσονται με τη Μόσχα και αγοράζουν οπλισμό από συγκεκριμένες εταιρείες της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, παρατηρείται ξαφνικά μία έντονη δυσαρέσκεια και από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συμπεριφορά του Ερντογάν, αν και η εντολή γενικά είναι να μην τον ερεθίζουν και να μην του απαντούν.
Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως απάντηση στην απειλή του Τούρκου προέδρου, ότι θα αγοράζει, απ’ εδώ και πέρα, όπλα από άλλες αγορές, με πρώτη αυτή της Ρωσίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζει τον Ερντογάν να αγοράσει, εκτός των δύο συστοιχιών S-400, και πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία βεβαίως δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση με τα αμερικανικά F-15, πόσο μάλλον με τα μαζητικά πέμπτης γενιάς, F-35, που θα αποκτήσει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία.
Εάν η Άγκυρα αγοράσει και τα ρωσικά αεροπλάνα τότε η ρήξη της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον θα είναι αναπόφευκτη και δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε πολλές φορές ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους του Κογκρέσου για να αγοράσει F-16. Η φράση που ακούγεται συχνά από Αμερικανούς νομοθέτες είναι αυτή: Ούτε βίδα στην Τουρκία.
- Η ερώτηση της Hellas Journal και η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθούν:
ΕΡΩΤΗΣΗ HELLAS JOURNAL: Υπάρχει δυνατότητα να σχολιάσετε τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας ότι μπορεί να στραφεί σε χώρες όπως η Ρωσία για να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη και άλλα όπλα (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ);
«Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που πωλούν πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία τα πωλούν επίσης», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.
«Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε από άλλα μέρη και άλλοι μας στέλνουν σήματα», είπε ο Ερντογάν.
Το ερώτημα είναι αυτό: Εάν η Τουρκία αγοράσει νέο ρωσικό στρατιωτικό οπλισμό, θα υποστεί κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.
Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή.
Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις του νόμου CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί (σ.σ.: εννοεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για το πρώτο σύστημα S-400 που παρέλαβε).
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
On background, attributable to a State Department spokesperson:
Turkey is a longstanding and valued NATO Ally. However, the acquisition of the S-400 runs directly counter to the commitments all Allies made at the 2016 NATO Summit in Warsaw to reduce dependencies on Russian equipment.
We urge Turkey, and all U.S. partners and allies, to avoid future purchases of Russian weaponry, including additional S-400s, which bring Russia revenue, access, and influence. Any such transactions could be subject to CAATSA sanctions separate from and in addition to those already imposed.
Η ερώτηση ήταν αυτή:
Any possibility to comment on President of Turkey’s, statement, that he may turn to countries such as Russia to buy war planes and other weapons?
“The US is not the only one selling war planes in the world. The UK, France and Russia sell them as well,” Erdogan told reporters after Friday prayers.
“It’s possible to procure them from other places, and others are sending us signals,” Erdogan said.
QUESTION: If Turkey buys new Russian military weapons, is it subject to sanctions under CAATSA?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου