Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Οι φίλοι και οι συνεργάτες του Πούτιν πρέπει να έχουν πανικοβληθεί σήμερα. Ο Ρώσος πρόεδρος γιορτάζει τα 70α του γενέθλια και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι τι δώρο δίνεις σε έναν δύστροπο εβδομήνταχρονο που φαίνεται να έχει αποχαιρετήσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Γιατί κανένα δώρο δεν μπορεί να κρύψει τα άσχημα νέα από το μέτωπο της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν συνεχώς έδαφος. Τα νέα από το μέτωπο δεν είναι λοιπόν κατάλληλα για δώρο γενεθλίων.
Ο στρατός καταρρέει, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι φεύγουν με κάθε μέσο σε γειτονικές χώρες για να μην επιστρατευθούν, στη θέση τους προσλαμβάνονται μισθοφόροι και ληστές, διορίζεται στρατηγός ο Τσετσένος σφαγέας Καντίροφ, μήπως και αλλάξει την πορεία του πολέμου.
«Ο Πούτιν θα περάσει τα γενέθλιά του εργαζόμενος στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας. Θα μπορούσε να είναι άλλη μια κουραστική μέρα για αυτόν και τον κόσμο. Στην Αγία Πετρούπολη θα δεχθεί τα συγχαρητήρια ορισμένων αρχηγών κρατών από τη γειτονιά. Μπορεί ακόμη και να δώσει μια μικρή ομιλία.
Που είναι οι μεγάλες στιγμές από τα προηγούμενα γενέθλια!
Για την ιστορία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια ως πρόεδρος στην όπερα στο θέατρο Μαρίνσκι,στην Αγία Πετρούπολη. Παρακολούθησε την «Mazeppa », μια όπερα του Τσαϊκόφσκι για τους δόλιους Ουκρανούς που προσπάθησαν να αποκτήσουν ανεξαρτησία από τους Ρώσους ήδη από το 1709. Εκείνη την εποχή απλά δεν υπήρχαν Αμερικανοί που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν: έτσι ρώτησαν τους Σουηδούς χωρίς άλλη καθυστέρηση και σφαγιάστηκαν από τον ρωσικό στρατό μαζί με τους Σκανδιναβούς κοντά στην πόλη Πολτάβα.
Ήθελε λοιπόν ο νεαρός Πούτιν να ακολουθήσει τα βήματα του Μεγάλου Πέτρου; Ήταν μόλις 48 ετών τότε και τον καλωσόρισαν στη διεθνή σκηνή ως φάρο ελπίδας για μια ρωσική φιλελεύθερη κοινωνία. Αποκαλούσε τους συναδέλφους του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη «δυτικούς εταίρους μας» και όχι «μαριονέτες του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού», όπως λέει τώρα.
Ισως, η υπερβολική δύναμη κάνει κακό στην υγεία. Ήξερε ήδη από τότε ο Πούτιν ότι θα παρέμενε στην εξουσία για 22 ολόκληρα χρόνια ; Ή έχει γίνει όμηρος της ατελείωτης προεδρίας του; Στη Ρωσία, η εξουσία έχει νόημα μόνο αν είναι ισόβια και αόριστη. Ένα αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό δεν έχει εξουσία.
Και το χειρότερο! Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια σύγκρουση που δεν τελειώνει στο πεδίο της μάχης. Έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη παγκόσμια αντιπαράθεση σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Ο πόλεμος ακολουθεί το ήδη σοβαρό σοκ που δημιούργησε ο Covid, ο οποίος έχει επηρεάσει βαθιά τις παγκόσμιες οικονομίες. Η πραγματική γεωπολιτική σύγκρουση κρύβεται πάντως από την αφήγηση του πολέμου και είναι μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και των αναδυόμενων χωρών (BRICS) που αμφισβητούν την υπεροχή των ΗΠΑ και του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Μήπως αυτό αποζητούσε τελικά ο Πούτιν από την αρχή; Οταν διέταζε τα τανκς του να εισβάλουν στην Ουκρανία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου