Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Γιατί ο Lukashenko (Λευκορωσία) εμπλέκεται όντως βαθύτερα στον πόλεμο της Ουκρανίας - Του ξέφυγε και «αποκάλυψε» τα σχέδια Putin

 

Τα νέα... καθήκοντα του Lukashenko μετά τη συνάντησή του με τον Putin

Στις 4 Οκτωβρίου , ο Lukashenko παραδέχτηκε ένα ορισμένο επίπεδο συμμετοχής της Λευκορωσίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη στρατιωτική ασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι προηγουμένως τον είχε χαρακτηρίσει «πόλεμο», σε αντίθεση με την επίσημη ρωσική αφήγηση, και έχοντας προσπαθήσει να τοποθετήσει τη χώρα ως μεσολαβητή για την ειρήνη, ο Lukashenko παραδέχτηκε ότι «όσον αφορά τη συμμετοχή μας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, είμαστε συμμετέχοντες σε αυτό. Δεν το κρύβουμε».
Την ίδια στιγμή, ο Lukashenko προσπάθησε να υπερασπιστεί τη θέση του Μινσκ προσθέτοντας «αλλά δεν σκοτώνουμε κανέναν». Αντίθετα, ο Lukashenko ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή της Λευκορωσίας περιοριζόταν πρώτα από όλα στην αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης στο Λευκορωσικό έδαφος και, δεύτερον, στην αποτροπή χτυπήματος στη Λευκορωσία από τις χώρες του ΝΑΤΟ: Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Η κρίσιμη συνάντηση 

Λίγο μετά την τελευταία συνάντηση του Lukashenko με τον Putin, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας έχει εντείνει έντονα την πολεμική του ρητορική, υποστηρίζοντας ότι η Λευκορωσία βρίσκεται υπό ισχυρή στρατιωτική απειλή από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Λευκορωσίας, η τρέχουσα «στρατιωτική πολιτική κατάσταση γύρω από τη Λευκορωσία» εξελίσσεται γύρω από μια γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μια αντιπαράθεση στην οποία η Λευκορωσία βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Lukashenko, οι εντάσεις δεν θα εκτονωθούν στο εγγύς μέλλον, αλλά η Ρωσία θα αυξήσει τις προσπάθειές της στην Ουκρανία.
Οι προηγούμενες δηλώσεις του Lukashenko (αν και μυστικοπαθείς) σχετικά με τις γεωπολιτικές προθέσεις της Ρωσίας αποδείχθηκαν αληθείς, επομένως αυτό πιθανότατα βασίζεται σε όσα του είπε ο Putin την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας εν μέρει τα σχέδια του Ρώου προέδρου.

Επιπλέον, ο Lukashenko κατηγόρησε την Ουκρανία για «προκλήσεις» κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας-Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία είχε τοποθετήσει 15.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων και εγκαθιστά μηχανολογικό εξοπλισμό, θέτει οδοφράγματα, καθώς και σημεία ελέγχου και θέσεις βολής.
Το υπουργείο Άμυνας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε πρόσφατα ότι η Λευκορωσία ετοιμάζεται επί του παρόντος να φιλοξενήσει 20.000 Ρώσους στρατιώτες που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα.
Σε μια δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα, ο Προεδρικός Σύμβουλος της Ουκρανίας άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει πριν Ρώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας. Ο Arestovich τόνισε επίσης ότι «αυτή τη φορά δεν θα είμαστε συναισθηματικοί», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα περιμένει να γίνει η επόμενη Bucha».
Μετά τη διάσκεψη του Lukashenko για τη στρατιωτική ασφάλεια, ο υφυπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Βόλφοβιτς έσπευσε να ανακοινώσει ότι το ευρύ κοινό της Λευκορωσίας θα ενημερωθεί για την «αναπτυσσόμενη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση» σύμφωνα με εντολές του Lukashenko.
Ο Βόλφοβιτς ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος πληροφοριών (της Δύσης) χρησιμοποιούσε ψευδείς ειδήσεις για να ενθαρρύνει τη λευκορωσική κοινωνία να λάβει «ορισμένες ενέργειες προκειμένου να υπονομεύσει την ειρηνική κατάσταση στο κράτος». Πρόκειται για μια πιθανή αναφορά όχι μόνο στις διαμαρτυρίες του 2020 κατά των Προεδρικών Εκλογών της Λευκορωσίας, αλλά και στους Παρτιζάνους των Λευκορωσικών Σιδηροδρόμων, οι οποίοι σαμπόταραν και καθυστέρησαν έτσι τις ρωσικές στρατιωτικές μεταφορές στο βόρειο μέτωπο της Ουκρανίας κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής της Ρωσίας.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Lukashenko στο παρελθόν , ο Βόλφοβιτς τόνισε επίσης ότι η Λευκορωσία δεν είχε σχέδια κινητοποίησης όπως αυτά που ανακοίνωσε ο Putin στις 21 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο Βολφόβιτς είπε ότι το κοινό της Λευκορωσίας «πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα» και γιατί η Λευκορωσία κλιμακώνει τον στρατό της δραστηριότητα.

Τα νέα... καθήκοντα του Lukashenko μετά τη συνάντησή του με τον Putin

Μετά τη συνάντησή του με τον Putin, Lukashenko φαίνεται να αναγκάστηκε σε ορισμένες περαιτέρω παραχωρήσεις από το Κρεμλίνο για να τον βοηθήσει να κρατηθεί στην εξουσία.
Ένα μέρος αυτών των παραχωρήσεων φαίνεται να είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης Λευκορωσίας-Ρωσίας μέσω της συμφωνίας για το κράτος της Ένωσης που υπογράφηκε το 1999. Αυτό φαίνεται κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) να αφορούσε την υπογραφή δύο συμφωνιών για την εναρμόνιση της φορολογίας και της τελωνειακής νομοθεσίας, η υπογραφή της οποίας το Μινσκ καθυστερεί εδώ και χρόνια.
Το άλλο δεν φαίνεται μόνο να είναι στρατιωτική υποστήριξη, αλλά έχει τη μορφή φιλοξενίας πρόσφατα κινητοποιημένων ρωσικών στρατευμάτων για να απελευθερωθούν τακτικά ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να σταλούν στο μέτωπο.
Αντίθετα, φαίνεται επίσης ότι ο Lukashenko πρέπει να παρέχει στο Κρεμλίνο περισσότερη επίσημη πολιτική υποστήριξη για τις γεωπολιτικές του αφηγήσεις.
Μία από τις πρώτες κινήσεις... υποστήριξης του Lukashenko ήταν ένα ταξίδι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Αμπχαζίας, ένα ταξίδι που η γεωργιανή κυβέρνηση χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο και σοβαρό».
Η επόμενη μεγάλη ένδειξη της υποστήριξής του φαίνεται να είναι όχι μόνο η ενίσχυση της τακτικής πολεμικής του ρητορικής ενάντια στη Δύση και την Ουκρανία, αλλά και μια εντατικοποίηση της διάδοσης της επίσημης ρωσικής αφήγησης για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία στο ευρύ κοινό της Λευκορωσίας.
Σε συνέντευξή του στο πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24, η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια αμφέβαλλε ότι ο Λευκορωσικός στρατός θα συμμετείχε σε μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς δεν είχε αντι-ουκρανικές στάσεις.

www.bankingnews.gr 

ΠΗΓΗ https://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου