File Photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Δ) κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνάντησής τους. EPA, MAXIM SHIPENKOV, POOL POOL PHOTO
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή τη φορά η συνάντησή τους θα γίνει στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Ο Τούρκος Πρόεδρος μετέβη χθες στο Καζακστάν προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Καζακστάν και στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με το δελτίο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, έγινε γνωστό ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ο Έρντογαν θα συναντηθεί με τον Πούτιν και στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθεί και το θέμα της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
O εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες μπορεί να συζητήσουν το θέμα της φιλοξενίας από την Τουρκία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό το τελευταίο συνδέεται με τις προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να αναδειχθεί σε «ειρηνευτική δύναμη». Χωρίς να εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και δυτικός σύμμαχος, μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν συντηρεί τα κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Πούτιν, παράλληλα με εκείνα που διατηρεί με το Κίεβο. Ανενόχλητα και εισπράττοντας δώρα.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πούτιν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν. Και τότε συζητήθηκε το ουκρανικό ενώ σε σχέση με την Κύπρο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έθεσε στον Πούτιν το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Επί τούτου τα όσα μεταδίδονται από τη Μόσχα αλλά και από την Άγκυρα για την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα όπως και το άνοιγμα προξενικού γραφείου της Ρωσικής Πρεσβείας στα κατεχόμενα, αντιμετωπίζονται με προβληματισμό και ανησυχία από τη Λευκωσία. Ιδιαίτερα όταν, παρά τις διαψεύσεις από τη Μόσχα, εντείνονται οι πληροφορίες για δημιουργία αναβαθμισμένων σχέσεων με τα κατεχόμενα.
Τα δημοσιεύματα
Η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» επικαλούμενη ανώνυμες «υψηλόβαθμες πηγές», σημειώνει ότι δεν αποκλείεται άνοιγμα ρωσικού «προξενικού γραφείου» στο ψευδοκράτος και μάλιστα μέχρι το τέλος του έτους, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων σειράς δυτικών κρατών. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε προ πολλού αλλά δεν προχώρησε λόγω των ενστάσεων της Λευκωσίας. Η ρωσική πλευρά επικαλείται το γεγονός ότι στα κατεχόμενα ζουν περίπου 15.000 υπήκοοι της Ρωσικής Δημοκρατίας ενώ γραφεία διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ε.Ε.
Το τι ισχύει και τι όχι αυτό θα φανεί σύντομα, ενδεχομένως και εντός του ερχόμενου μήνα καθώς ως γνωστό η Άγκυρα αναζητά «μια επιτυχία» για το κατοχικό καθεστώς, στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου. Τα όσα ακούγονται είναι πολύ ανησυχητικά και η αδράνεια δεν βοηθά ποσώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου