ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Τι και αν τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή. Η διπλωματία και η πολιτική είναι αυτή που τώρα, τις πρώτες ώρες μετά τη νέα επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία στη Λιβύη, ενεργοποιείται ώστε να βάλει φρένο στην επεκτατική πολιτική που επιδιώκει η Άγκυρα.
Και από την προκλητική, απειλητική ρητορική, η Τουρκία περνά κατ’ ουσία στην πρώτη σοβαρή πρόκληση στο πεδίο, όπου η Αθήνα αναμένει πλέον το επόμενο βήμα της που δεν είναι άλλο η αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες.
Το ερώτημα βεβαίως του «ενός εκατομμυρίου» είναι που ακριβώς θα σταλεί είτε το OrucReis, είτε το Barbaros. Θα είναι εντός της θαλάσσιας ζώνης του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου ή θα είναι νότια από τη μέση γραμμή εντός των νερών της Λιβύης;
Παρ’ όλα αυτά στα Γενικά Επιτελεία οι συσκέψεις και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων «Αλέξανδρος», όπου εκεί οι Επιτελείς έχουν τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουν όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των παράνομων συμφωνιών που κάνει η Τουρκία με τη γειτονική Λιβύη.
Το Τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο συνεργασίας, η νέα συμφωνία της Τουρκικής με την Λιβυκή κυβέρνηση- η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του Λιβυκού κοινοβουλίου- θέτουν μια σειρά σεναρίων στις αίθουσες συσκέψεων των Επιτελείων και του υπουργείου Εθνικής άμυνας, ώστε εφόσον απαιτηθεί να υπάρξει η ανάλογη ηχηρή αντίδραση.
Σύμφωνα με πηγές μας τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσο και οι Επιτελείς ενεργοποίησαν όλους τους μηχανισμούς πληροφοριών ώστε να υπάρχει η λεγόμενη «στρατηγική ενόραση» και στο μέλλον- πιθανότατα άμεσο- να προηγούνται των γεγονότων και να μην σύρονται αιφνιδιασμένοι από τις επερχόμενες τουρκικές πράξεις.
Ήδη από την Κυριακή το βράδυ η σελίδα μας ανέδειξε το τι έρχεται και τι πρόκειται να κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν η διπλωματία και το μακρύ της δόρυ που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. (https://hellasjournal.com/2022/10/i-dimiourgia-tetelesmenon-monimos-stochos-tis-tourkias-se-diarki-egrigorsi-to-polemiko-naftiko/)
Γράψαμε ότι οι Επιτελείς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, έχουν ενημερώσει αρμοδίως ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι «καυτοί» μήνες για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει με διάφορους τρόπους να βάλει φωτιά είτε στο Αιγαίο είτε στη Μεσόγειο είτε ταυτόχρονα και στα δυο πεδία.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος με τις σημερινές υπογραφές ουσιαστικά ανταλλάσσει τα όσα ήδη κάνει εδώ και χρόνια εμπράκτως προς τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης και με το dealπου έγινε δημιουργείται το πρώτο βήμα ώστε να ξεσπάσει επεισόδιο με την Ελληνική πλευρά ενώ ταυτόχρονα πιέζει την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Το βέβαιο είναι ότι σε διπλωματικό επίπεδο δημιουργούνται οι συνθήκες για πεδίο δόξης λαμπρό κάτι που σ’ ότι αφορά την συγκεκριμένη εξέλιξη δεν φάνηκε να υπάρχουν τ’ ανάλογα προκαταβολικά αντανακλαστικά, την ώρα που η Τουρκία εργάζεται με μέθοδο και με πλαγίους τρόπους για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Τα σενάρια κρίσης στη Μεσόγειο
Οι Επιτελείς έχουν αναπτύξει ήδη ορισμένα από τα σενάρια τα οποία θα κληθούν να παρακολουθούν στενά, με το Πολεμικό Ναυτικό να διαδραματίζει πάντα τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σε μια τόσο μακρινή περιοχή θα ενεργοποιηθούν τόσο το Μη Επανδρωμένο Heronαλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3BOrion για να μεταφέρει εικόνα στο Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων.
Το πρώτο σενάριο, ήπιας μορφής είναι κάποιο από τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας, με το αναβαθμισμένο OrucReisνα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να χαράξει πορεία προς το Λιβυκό πέλαγος και να πραγματοποιήσει έρευνες εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης. Σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι πως σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείει κανείς ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Ιταλία και την Γαλλία, χώρες στις οποίες ανήκουν ενεργειακοί κολοσσοί και που στη Λιβύη έχουν τα δικά τους συμφέροντα.
Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα νεύρα τόσο της Αθήνας, όσο και του Καϊρου, στέλνοντας το ερευνητικό βόρεια από τις Λιβυκές ακτές και σε μια περιοχή που δεν έχει οροθετηθεί ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Το Κάϊρο στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή διπλωματική γλώσσα κατά της Άγκυρας και έχει προειδοποιήσει ότι καλό θα ήταν για την Τουρκία να μην υλοποιήσει τέτοιου είδους σενάρια που θα έβαζαν φωτιά στη Μεσόγειο.
Το «κακό σενάριο» είναι αυτό των ερευνών, νότια της Κρήτης, εντός της παράνομης, θαλάσσιας ζώνης του Τουρκολιβυκού μνημονίου. Και αυτό το σενάριο υποχρεώνει την Αθήνα ν’ αντιδράσει με οξύ διπλωματικό και όχι μόνο τρόπο ώστε να μην θιγούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.
Στο Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει μια άτυπη προετοιμασία για τους επόμενους μήνες καθώς τα πληρώματα, με τέτοιες εξελίξεις πρέπει να προετοιμάσουν με τον καλύτερα δυνατό τρόπο τις μονάδες του στόλου οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν εν πλω αρκετούς μήνες, σ’ ένα σκηνικό το οποίο παραπέμπει στην Ελληνοτουρκική κρίση του 2020.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου