Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

«Αγιο» είχαν Σουηδοί και Φινλανδοί

 

Πάνος Αμυράς

Φανταστείτε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να είχε γίνει επί Τσίπρα, με υπουργό Αμυνας τον Καμμένο και τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να τάσσονται «με τον άνθρωπο και την παγκόσμια ειρήνη».

Αναλογιστείτε επίσης το τι θα συνέβαινε εάν τότε η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεταν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την απειλή της ρωσικής αρκούδας. Αυτοί που θα εναντιώνονταν στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ήταν ο Ερντογάν, όπως βλέπουμε και τώρα, και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ!

Η «Ομπρέλα», που εκπροσωπεί την εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου και απηχεί τις απόψεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε επιστολή στον Τσίπρα με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «η αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας ανατρέπει τη βασική ρύθμιση της μεταπολεμικής περιόδου για την ουδετερότητα των δύο χωρών, που μάλιστα συνδυάζονταν επί χρόνια στο εσωτερικό τους με ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό κράτος».

Δηλαδή ο μισός ΣΥΡΙΖΑ νοιάζεται για την απώλεια της ουδετερότητας των δύο χωρών, όταν Σουηδοί και Φινλανδοί πραγματοποιούν την ιστορική αυτή στροφή γιατί αισθάνονται την απειλή της Μόσχας και επιθυμούν να ενταχθούν σε μία αμυντική συμμαχία που θα εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων τους. Το κάνουν αυτό όχι για να διαταράξουν το κοινωνικό τους κράτος, που θα καταρρεύσει σε περίπτωση σύρραξης με τη Ρωσία, αλλά για να προστατευθούν από έναν ηγέτη που παίζει με τα πυρηνικά και θέλει να ξαναγράψει το χάρτη της Ευρώπης.

Αξιοσημείωτη η ευαισθησία των κομματικών στελεχών της «Ομπρέλας», αλλά με τα σύνορα των άλλων, γιατί όταν η Μόσχα απειλεί ευθέως Στοκχόλμη και Ελσίνκι με εισβολή τύπου Ουκρανίας, δεν πρόκειται να σπεύσει εθελοντικώς ο Τσακαλώτος για να φυλάξει τα ρωσικο-σουηδικά σύνορα, αλλά μάλλον θα σταλούν κάποιοι Σουηδοί φαντάροι.

Αντί για την «Ομπρέλα» του Σκουρλέτη, οι Σκανδιναβοί προτιμούν την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, και μεταξύ μας δεν έχουν άδικο. Αποτελεσματικότερες φαίνονται οι ενισχύσεις των νατοϊκών από τις ρουκετιές του Σκουρλέτη, όσο μεγάλο κι αν είναι το βεληνεκές τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση-καταγγελία των Συριζαίων ότι με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία «υποτάσσονται στον ατλαντισμό», φαίνεται ότι οι Σκανδιναβοί θα το αντέξουν. Στην πολιτική λέγεται και αυτοδιάθεση των λαών. Κάποιοι επιλέγουν τη νατοϊκή «ομπρέλα» για την ασφάλειά τους και κάποιοι την «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν το κέφι τους και να διδάξουν στους Βόρειους τι σημαίνει αντιμιλιταρισμός και κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτό και το συμπέρασμα μάλλον προκύπτει αβίαστα:

«Αγιο είχαν οι Σκανδιναβοί», που έχουν να διαπραγματευθούν μόνο με τον Ερντογάν και όχι με τους άτεγκτους της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ηθος στην πολιτική»

Ο Γιώργος Σούρλας είναι ένας πολιτικός που έχει διακριθεί για την εντιμότητα και τη συνεχή προσπάθειά του κατά των φαινομένων της διαπλοκής. Το βιβλίο του με τίτλο «Ηθος στην πολιτική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, αποτελεί ένα συναρπαστικό αφήγημα του γύρω από τη μακρά κοινοβουλευτική του διαδρομή και τους αγώνες που έδωσε για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας απέναντι σε εστίες διαφθοράς και χρηματισμού. Το έργο του αναγνωρίζεται υπερκομματικά και οι αναγνώστες του θα μάθουν για τη «νομότυπη διαπλοκή» και πώς οργανώνεται μέσα από φωτογραφικές διατάξεις και κενά νόμων, αλλά και για την ανάγκη αναγέννησης του πολιτικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Παράλληλα, παρουσιάζονται ντοκουμέντα για το σκάνδαλο Κοσκωτά, την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και άλλες μεγάλες αποκαλύψεις που προέκυψαν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του κ. Σούρλα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου