Για τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Βόριο ΙΡΑΚ και την Βόρια Συρία μιλάει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Η κίνηση αυτή είναι, υποτίθεται η απάντηση της Τουρκίας στην βομβιστική ενέργεια η οποία έγινε στο κέντρο της Κωνσταντινούποληςδηλώνει ο καθηγητής, μια ενέργεια που έγινε πριν μερικές μέρες και σκότωσε 6-8 άτομα, δεν θυμάμαι ακριβώς, και υποτίθεται με αυτό τον τρόπο απαντούν στο ΡΚΚπου φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση. Ποια είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι επιτέθηκαν με αεροπλάνα μέσα στη Συρία σε περιοχή που ελέγχεται από τους Ρώσους. Ο σειριακός εναέριος χώρος ελέγχεται απολύτως από τους Ρώσους επόμενους είχαν το πράσινο φως των Ρώσων για να δράσουν σε αυτές τις περιοχές Ας το κρατήσουμε αυτό το σημείο δεύτερον υπάρχει η στάση των Αμερικανων, στην περιοχή υπάρχουν 900 Αμερικανοί σε διάφορα σημεία στις περιοχές που βομβάρδισαν οι Τούρκοι και στις ίδιες αυτές τις περιοχές, σε φυλακές κρατούνται τουλάχιστον 10.000 μέλη του ισλαμικού Κράτους. Η Αμερική λοιπόν έκανε μία δήλωση,όχι επίσημη ανεπίσημη, διαρροή ας την πούμε έτσι η οποία έλεγε, προσέξτε τι θα κάνετε γιατί έχουμε 10.000 κρατούμενους του ισλαμικού Κράτους, δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα.
Επομένως η Αμερική αποδέχθηκε ότι μπορεί να έγινε αυτή η επίθεση των Τούρκων αλλά διαμηνύει ότι δεν θέλει να δημιουργηθούν ευρύτερα προβλήματα στην περιοχή. Αυτό είναι ένα μήνυμα διότι ότι, οι Τούρκοι φέρεται να ετοιμάζονται να μπουν μέσα για μία ακόμη φορά στη Βόρεια Συρία και το μήνυμα είναι δεν θέλουμε κάτι σε αυτές τις περιοχές. Τώρα εάν συνδέεται με μας, είναι ο άσος στο μανίκι που θέλει ο Ερντογάν για να πάει σε εκλογές. Ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, του έκανε μία εξαιρετική βοηθητική πάσα ο Κιλιτσντάρογλου αρχηγός αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που έθεσε στα καλά καθούμενα θέμα μαντίλας και το άρπαξε ο Ερντογάν και λέει αν τίθεται θέμα μαντίλας εγώ θα κάνω δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ο στόχος του είναι εάν ο Κιλιτσντάρογλου τελικώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης να κάνει δημοψήφισμα λίγο πριν τις εκλογές το οποίο θα αφορά στο θέμα της μαντίλας και μετά με αυτό το στοιχείο να πάει σε εκλογές. Παράλληλα παίζει το εθνικιστικό χαρτί μέσω Συρίας αυτή τη φορά και περνάει και ένα μήνυμα ότι χτυπάει το ΡΚΚ.
Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Συρίας Ιράκ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ΡΚΚ από τη μία μεριά και Ελλάδας από την άλλη. Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο ασκεί την κυριαρχία του, έχει αντιαεροπορικά συστήματα (...) ούτε ως ανέκδοτο ακούγεται ότι υπάρχει σύγκριση. Μιλάμε για έναν κανονικό στρατό ενώ στην άλλη περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι ούτε έχουν, στις περιοχές που χτύπησαν Τούρκοι, ούτε έχουν βαριά όπλα όχι αντιαεροπορικά ούτε έχουν βαριά όπλα γενικά
Η πολιτική ζωή της Τουρκίας καθορίζεται από το λεγόμενο σύνδρομο της συνθήκης των Σεβρών. Η συνθήκη των Σεβρών είχε χωρίσει την Τουρκία σε ζώνες επιρροής. Η Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920) ήταν μία από τις συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπογράφηκε ανάμεσα στους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου (Προέχουσες και Σύμμαχες Δυνάμεις) και την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, στη Σέβρ της Γαλλίας.
▶ Πηγή: ΣΚΑΙ 100,3
https://www.skairadio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου