Του Χρήστου Μαζανίτη
Μουδιασμένη η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διαπιστώνοντας ότι μένει εκτός κάθε παράνομης διεκδίκησης που επιχείρησε να επιβάλει με την υπογραφή Μνημονίων… άνευ αντικρύσματος με τις προσωρινές κυβερνήσεις της Λιβύης, τα τελευταία χρόνια.
Χθες, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική υπογραφή, από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι, η διμερής Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.
Η Συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. «Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν η απόλυτη μαχαιριά στην καρδιά του Ερντογάν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προεξοφλήσουν την ταχύτητατη επαναπροσέγγιση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου βλέποντας την εγκάρδια χειραψία.
Κι όμως, πίσω από τα χαμόγελα του Αιγύπτιου Προέδρου κρυβόταν η απόλυτη εκδίκηση για την υποστήριξη του Ερντογάν προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στην Αίγυπτο, που επεχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία.
Επί της ουσίας, το Μνημόνιο αχρηστεύει και το τελευταίο ψήγμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθιστώντας το και εν τοις πράγμασι ανενεργό.
Οι “ζώνες SAR” (Search and Resque) ή Θαλάσσιες Ζώνες Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης όπως είναι στα ελληνικά η ακριβής απόδοση, περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες δύο όμορα κράτη αναγνωρίζουν τα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από πλωτά κι εναέρια μέσα.
Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει ιδίως:
- τον συντονισμό του έργου έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας
- τη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και άλλους φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες που υποχρεούνται ή προσφέρονται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος στον θαλάσσιο ευθύνης της χώρας
- τη συνεργασία με κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης άλλων χωρών
- την οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων καθώς και συστημάτων θαλάσσιας κυκλοφορίας που σχετίζονται με το έργο της έρευνας και διάσωσης και της επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου ευθύνης της χώρας.
Το αναθεωρητικό και παράνομο τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ξεκίνησε έχοντας ως κύριο στόχο τις «ζώνες SAR», προκειμένου να επιτύχει την γκριζοποίηση του Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι “ζώνες ASR”, δηλαδή η αεροναυτική διάσωση (Air Sea Rescue – ASR) αναφέρεται στην χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων τόσο για την έρευνα και τον εντοπισμό όσο και για τη διάσωση προσωπικού και πληρωμάτων καταρριφθέντων αεροσκαφών στη θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Ελλάδας – Αιγύπτου για της “Ζώνες SAR – ASR” παρών ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον ομόλογό του, Στρατηγό Οσάμα Άσκαρ. Οι «δύο» σήμερα θα βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου κορυφώνεται η Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 12. Του Στρατιωτικού Συνασπισμού της Μεσογείου που προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία.
Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay), σήμερα, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιχειρησιακά σενάρια μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από Ε/Π, καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, αμφίβιες επιχειρήσεις στην ακτή «EL OMAYED», καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη.
Η άσκηση Μέδουσα αποτελεί το κύκνειο άσμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που προκαλεί εκνευρισμό και τρόμο στην Τουρκία.
Τα τελευταία χρόνια η συμμαχία των «δύο» γίνεται όλο και πιο ισχυρή, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να κλείνουν συμφωνίες για την ένταξη κι άλλων χωρών στο «σχήμα». Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές της χώρες, που στηρίζουν τον Συνασπισμό της Μεσογείου, το βλέμμα του οποίου «παγώνει τους εχθρούς» όπως άλλωστε γινόταν με την «Μέδουσα» από την αρχαία μυθολογία, απ’ όπου κι αντλήθηκε η έμπνευση της ονοματοδοσίας της άσκησης.
Έτσι, Ελλάδα – Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία και Κύπρος, με την συμμετοχή μίας ομάδας Αμερικανών Πεζοναυτών, θα δείξουν πόσο ισχυρός είναι αυτός ο Στρατιωτικός Συνασπισμός της Μεσογείου, που ως κύριο στόχο έχει την διατήρηση της ειρήνης και την υπεράσπιση της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Αξίες που πρεσβεύει και προτάσσει στο μέγιστο η Ελλάδα ως Πυλώνας Σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η άσκηση λαμβάνει χώρα από το 2015 εναλλάξ μεταξύ των 2 Χωρών, φέτος διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν με παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, η Ρουμανία και η Σερβία.
ΠΗΓΗ enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου