Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Στα σκαριά το άλμα στα μαχητικά 5ης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία: Το ερώτημα για τους Meteor των F-35 και το κρίσιμο ραντεβού του Ιανουαρίου

 ΦΩΤΟ:Η Πολεμική Αεροπορία φέρεται να έχει ρωτήσει για όλη την γκάμα των όπλων που μπορεί να φέρει το F-35 ενώ η ίδια ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα τα οποία είναι ικανά να κάνουν την μεγάλη διαφορά ως επιπλέον εξελικτικό άλμα της αεροπορίας για την ευρύτερη περιοχή. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin 

Του ΓIΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ //HELLAS JOURNAL

Από τον περασμένο Ιούνιο το αεροπορικό Επιτελείο κινείται στον «αστερισμό» της 5ης γενιάς και του F-35, την ώρα που έχει ήδη κάνει το μεγάλο και σημαντικό βήμα στα μαχητικά 4,5 γενιάς, F-16 Viper & Rafale.

Και την ώρα που οι ιπτάμενοι πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τα δυο νέα βασικά αποκτήματα με τα οποία καλούνται να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, πίσω στο επιτελείο προετοιμάζουν το άλμα- διότι περί αυτού πρόκειται- στην 5η γενιά.

Η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πολύ καλά ότι πρώτον οφείλει να δώσει απαντήσεις προς την Αμερικανική πλευρά, ιδίως στην ομάδα εργασίας του F-35, αλλά ταυτόχρονα περιμένει και να πάρει απαντήσεις, οι οποίες όπως σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές, είναι εφικτό να ειπωθούν ακόμη και πριν την επίσημη απάντηση του LOA.

  • Το νέο ραντεβού με την «JPO» (team Join Programme Office) έχει προσδιοριστεί για την αρχή του νέου χρόνου, ο οποίος σαφώς και δεν αργεί. Το πρώτο διάστημα του Ιανουαρίου οι Αμερικανοί θα βρίσκονται ξανά στο αεροπορικό Επιτελείο ώστε να προχωρήσει ο κύκλος των συζητήσεων, στον οποίο περιλαμβάνονται από την απόφαση της αεροπορίας για την βάση που θα φιλοξενήσει τα F-35- προς τα τέλη της δεκαετίας- έργα που πρέπει να γίνουν ώστε ν’ αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη πτέρυγα σε top secret περιοχή, βιομηχανικά οφέλη τα οποία αφορούν βεβαίως την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, μέχρι και διαπραγματεύσεις περί των όπλων που θα φέρουν τα μελλοντικά «μπλε stealth» αεροσκάφη.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται από αξιόπιστα χείλη, το αεροπορικό Επιτελείο θέλει να γνωρίζει από τώρα αν εκτός από τα Rafale, τους πυραύλους game changer METEOR, όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές που γίνονται για τα F-35, θα τους προσθέσει στην φαρέτρα της και η Μοίρα που θα πριμοδοτηθεί με την χρήση του αεροσκάφους 5ης γενιάς, ώστε F-35 & Rafale F3R να έχουν τη δυναμική εξουδετέρωσης στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας στον αέρα.

Για το αεροπορικό επιτελείο, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας θεωρείται σημαντική η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, διότι μέσω αυτής θα φανεί η πραγματική διάθεση που υπάρχει για τον ουσιαστικό εξοπλισμό μιας αξιόπιστης συμμάχου χώρας, η οποία μάλιστα ουδέποτε έχει δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή, ούτε έχει επιθετικές βλέψεις πόσο δε μάλλον αναθεωρητικές τάσεις.

Διαπραγματευτικό χαρτί…

Το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τις 28 Ιουλίου στο New Release που είχε εκδοθεί για το Γερμανικό F-35 από το Defence Security Cooperation Agency, φαίνεται ότι αποδεσμεύουν μια σειρά όπλων προς το Βερολίνο, αυτό από μόνο του γίνεται διαπραγματευτικό χαρτί και για την Αθήνα.

Βεβαίως η εσπευσμένη παραγγελία των Γερμανών για το F-35 και έγκριση από την Γερμανική Βουλή έχει την γεωπολιτική διάσταση και υπό την πίεση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία, η οποία Γερμανία και πάλι, όπως την περίοδο του ψυχρού πολέμου, έχει ενεργό ρόλο.

Έχει ενδιαφέρον πάντως το συγκεκριμένο έγγραφο, διότι μέσα σ’ αυτό υπάρχουν και όπλα που ενώ είχαν ζητηθεί στο παρελθόν από την Ελλάδα, ακόμη στο αεροπορικό Επιτελείο τελούν εν αναμονή μιας απάντησης.

Στην Πολεμική Αεροπορία έχουν ζήσει και γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αμερικανική γραφειοκρατία και πως αυτή κινείται όταν φτάνουν ερωτήματα- αίτημα για την παραχώρηση ενός νέου όπλου που δεν υπάρχει σε κάποια φαρέτρα ενός συμμάχου.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Αθήνα και έχει αποστείλει νέα αιτήματα- ερωτήσεις προς την αμερικανική πλευρά (Letter of Offer and Acceptance) που αφορούν το εξελικτικό βήμα στα όπλα των F-16 Viper. Της πλατφόρμας δηλαδή που ήδη βρίσκεται στα χέρια των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας και αποτελούν τη μελλοντική ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου.

Και η Πολεμική Αεροπορία ζητά stand off όπλα για τα νέα F-16, όπως είναι οι AGM-158 JASSM, οι AGM-84 Harpoon και οι AGM 88E AARGM.  Βεβαίως έχει τεθεί και θέμα για τους νέους ΑΙΜ-120 AMRAAM, μακρού πλήγματος, αλλά έως τώρα φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν αποδεσμευτεί για την Μ. Βρετανία, την Γερμανία και άλλη μια χώρα…

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου