Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Συζήτηση με τον ΥΕΘΑ: Είδηση δεν έδωσε ο Νίκος Παναγωτόπουλος, είπε όμως πολλά…

Μια γενική επισκόπηση της κατάστασης στα ζητήματα της άμυνας έγινε με την αφορμή χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου με πρόσκληση του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, έδωσαν το παρόν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία (με την εξαίρεση του Α/ΓΕΣ που ταξίδευε στο Γ’ Σώμα Στρατού). Παράλληλα, αποτέλεσε και ένα μήνυμα ενότητας, καθώς πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Η συζήτηση δεν κόμισε κάποια “τρανταχτή” είδηση. Στο θέμα των κορβετών φαίνεται ότι ο νικητής

θα ανακοινωθεί όντως μέχρι το τέλος του χρόνου. “Μετράμε αντίστροφα”, όπως ανέφερε ο υπουργός. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι “δεν θα δοθεί προίκα σε ναυπηγεία” το πρόγραμμα των κορβετών, κάτι το οποίο έχει διευκρινιστεί στους υποψήφιους, τονίζοντας όμως ότι θα βάραινε ιδιαίτερα ως δεδομένο, καθώς τα ναυπηγεία “χρειάζονται παρεμβάσεις”. Το ένα πλοίο θα κατασκευαστεί εδώ, τα υπόλοιπα δύο ή τρία στην Ελλάδα. Πρόκειται για δυο ισχυρές υποψηφιότητες που όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει “πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας”, ανέφερε ο ΥΕΘΑ, κάτι το οποίο προφανώς αφορούσε τους Ιταλούς.

Αυτό παραπέμπει στην προσπάθεια διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Όπως ειπώθηκε, ξεκαθαρίστηκε στους υποψήφιους ότι η πραγματοποίηση επένδυσης δεν εξασφαλίζει αυτόματα την επικράτηση. Προφανώς, αυτό εξηγεί και την απουσία εξελίξεων στην υπόθεση της συμμετοχής της ιταλικής Fincantieri στο εν λόγω ναυπηγείο. Από την άλλη πλευρά, ο χειρισμός αυτός έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα στη γαλλική Naval Group που ανακοίνωσε μόλις χθες την πρόθεση ίδρυσης θυγατρικής στην Ελλάδα. Εάν υποτεθεί ότι οι Ιταλοί ίσως συμμετάσχουν στην Ελευσίνα εάν είναι οι τελικά οι προμηθευτές της κορβέτας (FCX-30 DOHA), με την ίδια λογική θα μπορούσε να επανεξεταστεί η ίδρυση της θυγατρικής από τους Γάλλους εάν δεν επικρατήσουν (Gowind).

Το πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας που επιθυμεί η ελληνική πλευρά αφορά και τους Γερμανούς, ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι το θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. Η συνεργασία, υπενθυμίζεται, αφορά τεθωρακισμένα των χερσαίων δυνάμεων της χώρας (αναβάθμιση υφισταμένων αρμάτων, νέο ΤΟΜΑ κ.λπ.).

Στο ζήτημα των SPIKE NLOS δεν επιχειρήθηκε να κρυφτεί η ενόχληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για τις καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα “βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπογραφών” και θα απασχολήσει σύντομα το ΚΥΣΕΑ. Δεν έλειψε και μια βολή – προειδοποίηση από τον υπουργό, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και οι Φιλανδοί… “να δείτε που μπορεί να τα πάρουν πριν από εμάς”. πρόκειται για σοβαρή αιχμή, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη φερόμενη ως έμμεση απειλή που έχουν διατυπώσει οι Ισραηλινοί προς την ελληνική πλευρά, ότι εάν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα χάσει τη σειρά της… Πάντως ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα κλείσει άμεσα.

Στον τομέα της εξοπλιστικής συνεργασίας με τους Ισραηλινούς, ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά που έγινε και στα αερομεταφερόμενα όπλα για τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για τις συλλογές SPICE, θα προχωρήσει άμεσα και η αντίστοιχη για τους πυραύλους RAMPAGE.

Στη συζήτηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της αναβάθμισης της αμυντικής θωράκισης της Κρήτης. Η δημιουργία Ναυστάθμου είχε την τιμητική της, αφού θα αποτελέσει το επίκεντρο των επιχειρήσεων επιτήρησης και ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίστηκε, ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις αναφορές τους στη “Γαλάζια Πατρίδα“, αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή Ναυστάθμου στο Ακσάζ που απάλλαξε την Άγκυρα από τον εφιάλτη του αποκλεισμού του Στόλου στα Στενά…

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο μόνο δικές τους είναι οι αναφορές που εντοπίζονται για τη δημιουργία υποδομών στάθμευσης των αρματαγωγών στον Αλμυρό Βόλου, είπε ότι εκεί είναι η φυσική τους θέση, δίπλα στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32η ΤΑΞ ΠΝ «Mοράβας»). Ζήτησε δε να ερωτηθεί ο αρχηγός ΓΕΝ που καθόταν δίπλα, εάν το Ναυτικό έχει εγείρει ενστάσεις. Το θέμα ίσως είναι πιο πολύπλοκο, καθώς θα έπρεπε να αναζητηθούν τα δημοσιογραφικά αρχεία από το παρελθόν, αναζητώντας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο ποιοι είχαν ταχθεί π.χ. υπέρ της μετακίνησης των πεζοναυτών στον Αυλώνα Αττικής και πως τελικά παρέμειναν στον Βόλο.

Κατά τα άλλα, η παρουσία μιας ακόμα Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών στο Καστέλλι, σε συνδυασμό με τη μόνιμη παρουσία αερομεταφερόμενων δυνάμεων στο νησί και τον ρόλο των S-300 τεθήκαν ως ερωτήματα. Όλα είναι αποφάσεις που θα υλοποιηθούν ή ήδη έχουν εισέλθει στην οδό της υλοποίησης. Ειδικότερα για τους S-300 ο ΥΕΘΑ ήταν ξεκάθαρος. Εάν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν σύστημα Patriot στο νησί και αφού ενταχθεί – διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν να απομακρυνθούν. Το ίδιο ως διαδικασία ισχύει και για οποιαδήποτε άλλο ρωσικής προέλευσης σύστημα αεράμυνας θα μπορούσαν να θέλουν για να το στείλουν στην Ουκρανία.

Τέλος, για την Τουρκία ο ΥΕΘΑ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε ύφεση πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές στη γειτονική χώρα. Για την ελληνική υστέρηση στον τομέα των μη επανδρωμένων, ειπώθηκε ότι δεν μπορούν όλα να θεραπευθούν σε μια τριετία, αλλά ζητήθηκε και να μην υποτιμούνται και να μην υπερεκτιμούνται τα τουρκικά. Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι π.χ. τα TB-2 Bayraktar είναι χαμηλής ποιότητας, υπερεκτιμημένα και εν πολλοίς προβληματικά απέναντι σε μια οργανωμένη επαγγελματικά στρατιωτική δύναμη.

Σε ένα πολιτικής φύσεως ερώτημα που τέθηκε στον υπουργό “εάν τον παρακολουθούν“, απάντησε “πιθανώς”, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε ξένες δυνάμεις. “Δυσκολεύομαι να πιστέψω όσα διαβάζω”, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος… Ας περιμένουμε να διαπιστώσουμε εάν η δυσκολία αυτή θα μεγαλώσει εάν επαληθευθούν οι ψίθυροι, οι οποίοι θέλουν νέα δημοσιεύματα να βρίσκονται προ των… περιπτέρων, τα οποία αυτή τη φορά θα αφορούν τη στρατιωτική ηγεσία.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου