Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Μαύρη προπαγάνδα από τον Ερντογάν

 Νέο πόλεμο λάσπης κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Σε μαύρη προπαγάνδα κατά της χώρας μας επιδίδεται το καθεστώς Ερντογάν. Ο νέος πόλεμος λάσπης που εξαπέλυσαν ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα εντάσσεται στην προσπάθεια δυσφήμησης της Ελλάδας που έχει δρομολογήσει από τις αρχές του καλοκαιριού η Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη ότι η χώρα μας -και όχι η Τουρκία- ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε, κάλεσε την Ελλάδα «να τερματίσει τις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι «αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση». Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ανώτατο όργανο, «η Ελλάδα αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατό»

Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών βρίσκεται πάνω-πάνω στην ατζέντα που έχουν καταρτίσει οι Τούρκοι με σκοπό να κατηγορήσουν τη χώρα μας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου. Δεν περιορίζονται, όμως, σε αυτό. Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρύτερη καμπάνια δυσφήμησης της Ελλάδας, η οποία συμπεριλαμβάνει και πολλά άλλα ζητήματα.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι και η προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της προσπάθειας δυσφήμησης της χώρας μας. Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα ο φυλακισμένος στην Τουρκία Κούρδος ηγέτης προσέφυγε στο ΕΔΑΔ για όσα συνέβησαν στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 1998, που έφτασε στην Ελλάδα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, όταν και απήχθη από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα. Στην προσφυγή του ο Οτσαλάν ζητά την καταδίκη της χώρας μας για παραβίαση των δικαιωμάτων του και υποστηρίζει ότι είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίστηκε κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα. Η προσφυγή έγινε δεκτή από το ΕΔΑΔ την προπερασμένη εβδομάδα.

Το γεγονός ότι ο Οτσαλάν αποφάσισε να στραφεί κατά της Ελλάδας με σχεδόν 25 χρόνια καθυστέρηση δημιουργεί υποψίες στους Έλληνες διπλωμάτες ότι η συγκεκριμένη προσφυγή δεν είναι αθώα και υπηρετεί σκοπιμότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, επισημαίνουν πως το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα έχει ανοιχτή γραμμή με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη και ότι γίνονται συνεννοήσεις και αλισβερίσια, ειδικά ενόψει εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, μια καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και μάλιστα από ένα δικαστήριο το οποίο έχει καταδικάσει πολλές φορές την Τουρκία) υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την επιδίωξη της Αγκυρας να καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τη χώρα μας σχεδόν σε καθημερινή βάση για παραβίαση των δικαιωμάτων και κακομεταχείριση των προσφύγων, κάτι που «σπρώχνουν» με κάθε τρόπο οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μάλιστα χρησιμοποίησε για να εξαπολύσει τέτοιες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας και το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι καταγγελίες

Στον πόλεμο λάσπης εντάσσονται και οι πάγιες τουρκικές καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα αυτό μιλώντας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και κατηγόρησε τη χώρα μας για «άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής “τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα και συνεχίζονται κλιμακούμενες».

«Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Τα ιδρύματά τους και η περιουσία τους καταπατώνται. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα. Αρνούνται την ταυτότητά τους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο «να μη μένει θεατής των δεινών των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα».

Επί του πεδίου, πάντως, οι Τούρκοι προς το παρόν δεν δείχνουν τη διάθεση να υλοποιήσουν τις απειλές που εκτοξεύουν σε καθημερινή βάση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. To πλοίο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα παραμείνει (σύμφωνα με τις συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX) και στη νέα του αποστολή, που διαρκεί έως τις 23 Ιανουαρίου, σε τουρκικά νερά κοντά στον κόλπο της Αττάλειας και βορειοανατολικά της Κύπρου. Αντίθετα, η Ελλάδα αποφάσισε να απαντήσει στην πρόκληση που συνιστά η υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης με επιστολή που έστειλε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, στον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την επιστολή, «η Ελλάδα απορρίπτει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και περιγράφεται ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ γνωστοποιεί στον ΟΗΕ ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει τη νομιμοποίηση ώστε να προχωρά σε οποιαδήποτε συμφωνία δεσμεύει τις επόμενες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις 

ΠΗΓΗ enikos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου