Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους Έλληνες θύματα του Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο Άργος

Τιμήθηκαν με μετάλλια και αναμνηστικές πλακέτες εκπρόσωποι Εβραίων, Μικρασιατών και Ποντίων

Ένα μνημείο-κόσμημα για το δήμο Άργους-Μυκηνών, αφιερωμένου στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε, χθες, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς, στην πόλη του Άργους.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος που καθιερώθηκε, το 2015, από τον ΟΗΕ.

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των Ελλήνων εβραίων, διακεκριμένοι καλεσμένοι από το Ισραήλ, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων, παρέστησαν στην εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

(Φωτ.: twitter / johnchrysoul)

Τις πολιτειακές, θρησκευτικές και διπλωματικές Αρχές εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο δήμαρχος Ναζαρέτ, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

(Φωτ.: twitter / johnchrysoul)

Ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος απένειμε μετάλλια και αναμνηστικές πλακέτες σε εκπροσώπους εβραίων, Μικρασιατών και Ποντίων.

Στο χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης τόνισε πως το μνημείο αποτελεί ένα αντίβαρο και αντίσταση στη λήθη που είναι ο δεύτερος θάνατος για τα θύματα της Γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος.

(Φωτ.: twitter / johnchrysoul)

«Το μνημείο αυτό θα στέκει εδώ για να λειτουργεί ως νήμα σύνδεσής μας με το παρελθόν, ως σταθερή ενθύμηση της ανθρώπινης περιπέτειας σε καιρούς βαρβαρότητας, ως αντίβαρο και αντίσταση στη λήθη. Στη λήθη, που είναι ένας δεύτερος θάνατος, και το θάνατο αυτόν έχουμε την ηθική ευθύνη να αποτρέψουμε, προσφέροντας στα θύματα, μέσα από πράξεις με αποτύπωμα διάρκειας, μια πνοή αθανασίας.

»Ο αγώνας για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ίδια τη ζωή εντέλει, δεν γνωρίζει εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία. Αφορά αξίες οικουμενικές και πανανθρώπινες. Και αφορά όλους μας. Όπως όλους μας αφορά και ο αγώνας ενάντια στη λήθη. Τιμούμε τους νεκρούς μας όταν συνομιλούμε με αυτούς, όταν δεν τους ξεχνούμε. Και σήμερα τους θυμόμαστε με οδύνη και τους τιμούμε μ’ αυτό τον ξεχωριστό τρόπο», είπε ο Ιωάννης Χρυσουλάκης.

(Φωτ.: twitter / johnchrysoul)

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου