Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: 50 χρόνια προσφοράς

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενός ιδρύματος που διαμορφώνει την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 87 της 27ης Ιουλίου 1973 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975 με την εισαγωγή φοιτητών στα Tμήματα των Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη και της Νομικής στην Κομοτηνή. 

Ονομάστηκε «Δημοκρίτειο» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα του Νομού Ξάνθης. Η διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου βρίσκεται

στην πόλη της Κομοτηνής, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ διοικητικές υπηρεσίες παρέχονται και στις τέσσερις πόλεις-έδρες του.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπήρξε, από την ίδρυσή του, το πρώτο ελληνικό περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο, η αναγκαιότητα του οποίου δεν αφορούσε αποκλειστικά εκπαιδευτικούς στόχους. Η λειτουργία του μέσα από την πολυεδρικότητά του αρχικά στις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή και στη συνέχεια σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, πλέον της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας, απετέλεσε ουσιαστική παρέμβαση στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Θράκης. Ταυτόχρονα, συνέβαλε σημαντικότατα στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αλλά και στην αναβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου με άμεσες και έμμεσες δράσεις προσφοράς.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας από άποψη ενεργού φοιτητικού πληθυσμού. Το Δ.Π.Θ. αναπτυγμένο γεωγραφικά σε όλη τη Θράκη, με 8 Σχολές20 Τμήματα, και πλειάδα Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, με φοιτητικό πληθυσμό περίπου 29.000  (προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) και με ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό που ξεπερνά τα 700 άτομα συνεχίζει να αποτελεί το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Η διάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών που παρέχει,  καλύπτει την πλειονότητα των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων με την Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα, τις Σχολές Επιστημών Υγείας και Επιστημών Αγωγής στην Αλεξανδρούπολη, τις Σχολές Νομικής, Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στην Κομοτηνή, και την Πολυτεχνική Σχολή στην Ξάνθη

Η διεθνής ακαδημαϊκή διάσταση της παρουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  στη Θράκη και η διαχρονική προσήλωση του προσωπικού του στην ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κυρίαρχου αποτυπώματος στην ακαδημαϊκή επικαιρότητα της χώρας μας αλλά της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.  

Εν όψει συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε μια εναρκτήρια εκδήλωση στις 7 Δεκεμβρίου 2022, στην Λέσχη Κομοτηναίων, με θέμα «ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤEIΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜIΟΥ ΘΡAΚΗΣ – 50 χρόνια από το Συμπόσιο Εργασίας της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 1972».

Την εκδήλωση που ήταν ανοικτή για το κοινό, συντόνισε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης. Η Καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη κατέθεσε την προσωπική μαρτυρία της για τις προσπάθειες πανεπιστημιακών Καθηγητών για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, ενώ ο κ. Άρης Γ. Μανούδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών υποστήριξης, από τοπικούς παράγοντες, της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Θράκη και τον συντονισμό τους από τον Γεώργιο Μανούδη. Οι Κοσμήτορες της Νομικής Σχολής Καθηγητής Μιχάλης Χρυσομάλλης, και της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητής Βασίλειος Παπαδόπουλος, συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν του Δ.Π.Θ.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν μνήμες από την εποχή των προσπαθειών των προσωπικοτήτων και των φορέων της περιοχής που συνέβαλαν στην ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και τέλος δεξίωση, ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη.

Είχε προηγηθεί (10 Νοεμβρίου 2022) η επίσκεψη 25 εκπροσώπων κορυφαίων Αμερικανικών  Πανεπιστημίων καθώς και άλλων επισήμων: California Polytechnic State University, Columbia University, George Mason University,  Indiana University, Johns Hopkins University, Joliet Junior College, Lehigh University, Michigan State University, Ohio Northern University, Princeton University, Roger Williams University, Rutgers University, Stockton University, Tufts University, University of Cincinnati, University of Delaware, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Kentucky, Widener University, William & Mary, Yale University, York College of Pennsylvania. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of international Education κ. Allan Goodman, η υπεύθυνη διακρατικών σχέσεων του ΙΕΕ κυρία K. Kuja και δύο στελέχη του Γραφείου του Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Δ.Π.Θ. ενισχύει συνεχώς το ερευνητικό του έργο με συνεργασίες και προγράμματα που συνεχίζουν να το καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Ελλάδος.

Για την αντιγραφή: Λ.Κ.


International Hellenic Association

ΠΗΓΗ professors-phds

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου