Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Η Μελόνι έκανε deal με Λιβύη, άφησε αιχμές για Τουρκία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σημαντικές συνομιλίες με πολιτικούς και ενεργειακούς αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λιβύης είχε το Σάββατο στην Τρίπολη η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Στην ατζέντα των διμερών επαφών ήταν η προμήθεια φυσικού αερίου για την Ιταλία από την πλούσια σε υδρογονάνθρακες βορειοαφρικανική χώρα, καθώς και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης που έχει διαχρονικά προκαλέσει σημαντικά εσωτερικά και ανθρωπιστικά προβλήματα στην Ιταλία.

Η Ρώμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του δεκαετούς και πλέον εμφύλιου πολέμου, έχει εμπλακεί σε όλες

τις διεθνείς Συνόδους για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη, ενώ διατηρεί ανοικτά κανάλια πολιτικής ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις Σάρατζ-Ντμπέιμπα, χωρίς να αποκλείει και κατά διαστήματα επαφές με την ηγεσία της Ανατολικής Λιβύης. Στρατιωτικοί και λιμενικοί σύμβουλοι υπάρχουν σε λιβυκές στρατιωτικές-εκπαιδευτικές δομές της Δυτικής Λιβύης.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για το φυσικό αέριο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. «Κατά τη σημαντική αυτή ημέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών μας υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη λιβυκή Αρχή σε ό,τι αφορά την Ακτοφυλακή», δήλωσε από την Τρίπολη η Τζόρτζια Μελόνι. Ως γνωστόν, η κρατική εταιρία ENI επί χρόνια δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της Λιβύης και ειδικά στα βόρεια και δυτικά τμήματα της αχανούς και ασταθούς χώρας.

Υπονοώντας προφανώς τρίτες χώρες (ο υπογράφων εκτιμά τη Ρωσία και τη Τουρκία), η επικεφαλής της τρικομματικής ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι της αναλογεί, με στόχο να ενισχυθεί η κοινή δράση και οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας, με αναφορά στη Λιβύη, «ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ορισμένων επιρροών να δράσουν για την αποσταθεροποίηση και όχι για τη σταθεροποίηση όλου αυτού του πλαισίου». Ως γνωστόν η Αγκυρα έχει ενδυναμώσει πολύ την παρουσία της σε στρατιωτικό επίπεδο στην Τριπολιτάνα, ενώ η Μόσχα διατηρεί -παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία- μονάδες της περιβόητης μισθοφορικής εταιρίας WAGNER, που υποστηρίζει τις στρατιωτικές μονάδες της Ανατολικής Λιβύης (Κυρηναϊκής) του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι κινήσεις της Ιταλίας σε Αλβανία, Αλγερία και Λιβύη παρακολουθούνται πάντα με ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στον ενεργειακό χώρο του Λιβυκού Πελάγους (και όχι μόνο).

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Χ. Ντμπέιμπα, δήλωσε ότι η σταθερότητα μπορεί να τερματίσει τις μεταβατικές περιόδους αστάθειας, ως και να οδηγήσει σε δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εθνικές εκλογές, προσθέτοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μελόνι ότι η ιταλική θέση είναι σαφής, στοχεύουσα στη διασφάλιση του ελέγχου της κατάστασης στη Μεσόγειο και στη μείωση της έντασης. Ο Ντμπέιμπα πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται την ικανότητα της Ιταλίας να εργαστεί για τη σταθερότητα της Λιβύης, ειδικά μετά τις προσπάθειες της Μελόνι να ενοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τις απόψεις των χωρών που ενδιαφέρονται για την υποστήριξη της ειρήνης στη Λιβύη, προσθέτοντας παράλληλα ότι συζήτησαν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας στην υποστήριξη των προσπαθειών της αποστολής του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Σενεγαλέζου διπλωμάτη Abdoulaye Bathily, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την ενεργοποίηση της Συνθήκης Φιλίας που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας το 2008.

Αντιμετώπιση Μεταναστευτικού

 Η Μελόνι πρόσθεσε: «Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης για μας παραμένει υπόθεση κεντρικής σημασίας. Παρά τις προσπάθειές μας οι αριθμοί της παράτυπης μετανάστευσης από τη Λιβύη προς τη Νότια Ιταλία παραμένουν υψηλοί» και επεσήμανε: «Θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, δηλαδή πρόκειται για διμερή εποικοδομητική συνεργασία που δεν θέλει να είναι επωφελής μόνον για τη μία πλευρά, αλλά επιθυμεί να αφήσει κάτι ουσιαστικό και στους εταίρους μας».

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου