Γράφει ο άγνωστος ψ με αφορμή:
Drone advances amid war in Ukraine could bring fighting robots to front lines
Η πρόοδος των drone εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να φέρουν μαχητικά ρομπότ στην πρώτη γραμμή.
Ο Frank Bajak από τη Βοστώνη και οι δημοσιογράφοι του Associated Press: Tara Copp από την Ουάσιγκτον, Garance Burke από το Σαν Φρανσίσκο και Suzan Fraser από την Τουρκία συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.
Κόσμος 3 Ιανουαρίου 2023
ΚΙΕΒΟ, Ουκρανία (ομάδα ερευνητών Associated Press, AP) — Η πρόοδος των drone, στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει μια πολυαναμενόμενη τεχνολογική τάση που θα μπορούσε σύντομα να φέρει τα πρώτα στον κόσμο πλήρως αυτόνομα ρομπότ μάχης, στο πεδίο της μάχης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή πολέμου.
Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό είναι τα drones να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό, την επιλογή και την επίθεση στόχων χωρίς βοήθεια από ανθρώπους, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, μαχητές και ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI).
Αυτό θα σήμαινε μια επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία, τόσο βαθιά, όσο η εισαγωγή του πολυβόλου. Η Ουκρανία διαθέτει ήδη ημιαυτόνομα επιθετικά drones και όπλα αντι-drone προικισμένα με AI. Η Ρωσία ισχυρίζεται επίσης ότι διαθέτει όπλα AI, αν και οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί. Αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ενός έθνους (κράτους), που έβαλε σε μάχη ρομπότ που έχουν σκοτώσει εντελώς από μόνα τους.
Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου να τα αναπτύξουν, είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία ή και οι δύο.
«Πολλές πολιτείες αναπτύσσουν αυτήν την τεχνολογία», δήλωσε ο Zachary Kallenborn, αναλυτής καινοτομίας όπλων στο Πανεπιστήμιο George Mason (Fairfax, Washington DC). «Σαφώς, δεν είναι και τόσο δύσκολο».
Η αίσθηση του αναπόφευκτου επεκτείνεται στους ακτιβιστές, που προσπάθησαν για χρόνια να απαγορεύσουν τα φονικά drones, αλλά τώρα πιστεύουν ότι πρέπει να αρκεστούν στην προσπάθεια περιορισμού της επιθετικής χρήσης των όπλων.
Ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, συμφωνεί ότι τα πλήρως αυτόνομα δολοφονικά drones είναι «ένα λογικό και αναπόφευκτο επόμενο βήμα» στην ανάπτυξη όπλων. Είπε ότι η Ουκρανία έχει κάνει «πολλή έρευνα και ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση».
«Νομίζω ότι οι δυνατότητες για αυτό είναι μεγάλες τους επόμενους έξι μήνες», είπε ο Fedorov στο AP σε πρόσφατη συνέντευξη.
Ο Ουκρανός αντισυνταγματάρχης Yaroslav Honchar, συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας καινοτομίας drones Aerorozvidka, είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη κοντά στο μέτωπο, ότι οι ανθρώπινοι πολεμιστές απλά δεν μπορούν να επεξεργαστούν πληροφορίες και να λάβουν αποφάσεις τόσο γρήγορα όσο οι μηχανές.
Οι ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες απαγορεύουν επί του παρόντος τη χρήση πλήρως ανεξάρτητων φονικών όπλων, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, είπε.
«Δεν έχουμε ξεπεράσει αυτό το όριο ακόμα – και λέω «ακόμα» γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε ο Honchar, του οποίου η ομάδα πρωτοστάτησε στην καινοτομία των drone στην Ουκρανία, μετατρέποντας φθηνά εμπορικά drones σε φονικά όπλα.
Η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη από το Ιράν ή αλλού. Τα εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Shahed-136, που παρέχονται από το Ιράν, έχουν ακρωτηριάσει τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τρομοκρατούν πολίτες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνα. Το Ιράν έχει και άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εξελισσόμενο οπλοστάσιό του, που λέει ότι διαθέτουν AI.
Χωρίς πολλά προβλήματα, η Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει τα ημιαυτόνομα οπλισμένα drones της πλήρως ανεξάρτητα, προκειμένου να επιβιώσουν καλύτερα από την εμπλοκή στο πεδίο της μάχης, λένε οι δυτικοί κατασκευαστές τους.
https://hellenicdefence.net/articles/84bdd6b7-f9aa-4eeb-80cc-cf82b91202aa
Switchblade 600, Warmate
Αυτά τα drones περιλαμβάνουν το αμερικανικής κατασκευής Switchblade 600 και το Πολωνικό Warmate, τα οποία και τα δύο απαιτούν επί του παρόντος από έναν άνθρωπο να επιλέγει στόχους έναντι μιας ζωντανής ροής βίντεο. Το AI ολοκληρώνει τη δουλειά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεχνικά γνωστά ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», μπορούν να αιωρούνται για κάποιο χρόνο πάνω από έναν στόχο, περιμένοντας μια καθαρή βολή.
«Η τεχνολογία για την επίτευξη μιας πλήρως αυτόνομης αποστολής με το Switchblade υπάρχει σχεδόν σήμερα», δήλωσε ο Wahid Nawabi, Διευθύνων Σύμβουλος της AeroVironment, που το κατασκευάζει. Αυτό θα απαιτήσει μια αλλαγή πολιτικής - για να αφαιρεθεί ο άνθρωπος από το βρόχο λήψης αποφάσεων - που εκτιμά ότι απέχει τρία χρόνια από τώρα.
Τα drones μπορούν ήδη να αναγνωρίσουν στόχους όπως τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιώντας καταλογισμένες εικόνες. Αλλά υπάρχει διαφωνία σχετικά με το εάν η τεχνολογία είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να διασφαλίσει ότι οι μηχανές δεν θα κάνουν λάθος και δεν θα αφαιρέσουν τις ζωές των μη μαχητών.
Το AP ρώτησε τα υπουργεία Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας εάν έχουν χρησιμοποιήσει αυτόνομα όπλα επιθετικά – και εάν θα συμφωνούσαν να μην τα χρησιμοποιήσουν εάν η άλλη πλευρά συμφωνούσε παρόμοια. Κανένας από τους δύο δεν απάντησε.
Εάν οποιαδήποτε πλευρά πήγαινε στην επίθεση με πλήρη AI, μπορεί να μην ήταν καν η πρώτη.
Τα τουρκικής κατασκευής drones Kargu-2 πρώτοι αυτόνομοι δολοφόνοι
Μια ασαφής έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ρομπότ δολοφόνων έκαναν το ντεμπούτο τους στην εσωτερική σύγκρουση της Λιβύης το 2020, όταν τουρκικής κατασκευής drones Kargu-2 σε πλήρως αυτόματη λειτουργία σκότωσαν έναν απροσδιόριστο αριθμό μαχητών.
Ένας εκπρόσωπος της STM, της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας, είπε ότι η έκθεση βασίζεται σε «κερδοσκοπικές, μη επαληθευμένες» πληροφορίες και «δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Είπε στο AP ότι το Kargu-2 δεν μπορεί να επιτεθεί σε έναν στόχο μέχρι να του πει ο χειριστής να το κάνει.
Fortem Technologies και κυνηγοί drone
Η πλήρως αυτόνομη AI βοηθά ήδη στην υπεράσπιση της Ουκρανίας. Η Fortem Technologies με έδρα τη Γιούτα προμήθευσε τον ουκρανικό στρατό με συστήματα κυνηγού drone που συνδυάζουν μικρά ραντάρ και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, και τα δύο τροφοδοτούμενα από AI. Τα ραντάρ έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία στη συνέχεια τα UAV απενεργοποιούν πυροβολώντας τα δίχτυα εναντίον τους — όλα αυτά χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.
https://hellenicdefence.net/articles/dd249194-33b8-464b-b854-83ae527d3e0e
Το δολοφονικό anti-ραντάρ Harpy
Ο αριθμός των drones που διαθέτουν AI συνεχίζει να αυξάνεται. Το Ισραήλ τα εξάγει εδώ και δεκαετίες. Το δολοφονικό αντι-ραντάρ Harpy του μπορεί να αιωρείται πάνω από αντιαεροπορικά ραντάρ για έως και εννέα ώρες περιμένοντας να ενεργοποιηθούν.
Ρωσικό υποβρύχιο drone με πυρηνική AI, Poseidon
Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το μη επανδρωμένο οπλισμένο ελικόπτερο του Πεκίνου, Blowfish-3. Η Ρωσία εργάζεται σε ένα υποβρύχιο drone με πυρηνική AI που ονομάζεται Poseidon. Οι Ολλανδοί δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή ένα ρομπότ εδάφους με πολυβόλο 0,50 διαμετρήματος.
Ο Χόντσαρ πιστεύει ότι η Ρωσία, της οποίας οι επιθέσεις σε Ουκρανούς αμάχους έδειξαν ελάχιστο σεβασμό για το διεθνές δίκαιο, θα είχε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα δολοφονικά αυτόνομα drones αν τα είχε το Κρεμλίνο.
«Δεν νομίζω ότι θα είχαν ενδοιασμούς», συμφώνησε ο Adam Bartosiewicz, αντιπρόεδρος του WB Electronics S.A. Poland, που κατασκευάζει το Warmate.
Η AI αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε το 2017 ότι όποιος κυριαρχεί σε αυτήν την τεχνολογία θα κυβερνήσει τον κόσμο. Σε μια ομιλία του στις 21 Δεκεμβρίου, εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ρωσικής βιομηχανίας όπλων να ενσωματώσει την AI σε πολεμικές μηχανές, τονίζοντας ότι «τα πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα είναι αυτά που λειτουργούν γρήγορα και πρακτικά σε αυτόματη λειτουργία».
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ήδη ότι το drone Lancet τους μπορεί να λειτουργεί με πλήρη αυτονομία.
«Δεν θα είναι εύκολο να γνωρίζουμε εάν και πότε η Ρωσία θα περάσει αυτή τη γραμμή», δήλωσε ο Γκρέγκορι Σι Άλεν, πρώην διευθυντής στρατηγικής και πολιτικής στο Κοινό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πενταγώνου (Pentagon’s Joint Artificial Intelligence Center).
https://hellenicdefence.net/articles/d0a276eb-a281-4659-a7c9-c69eb89eb983
Η τεχνολογία AI δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη
Η αλλαγή ενός drone από τηλεχειρισμό σε πλήρη αυτονομία μπορεί να μην είναι αντιληπτή. Μέχρι σήμερα, τα drones που μπορούν να λειτουργούν και στις δύο λειτουργίες έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν πιλοτάρονται από άνθρωπο, είπε ο Allen.
Η τεχνολογία δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια, Στιούαρτ Ράσελ, κορυφαίος ερευνητής AI. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, οι συνάδελφοί του, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, συμφώνησαν ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα μπορούσαν, σε έναν μόνο εξάμηνο, να παράγουν ένα αυτόνομο drone «ικανό να βρει και να σκοτώσει ένα άτομο, ας πούμε, μέσα σε ένα κτίριο», είπε.
Μια προσπάθεια για τη θέσπιση διεθνών βασικών κανόνων για τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπη. Εννέα χρόνια άτυπων συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη σημείωσαν μικρή πρόοδο, με μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, να αντιτίθενται σε μια απαγόρευση. Η τελευταία συνεδρία, τον Δεκέμβριο, ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει προγραμματιστεί νέος γύρος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον λένε ότι δεν θα συμφωνήσουν σε μια απαγόρευση, επειδή οι ανταγωνιστές που αναπτύσσουν drones δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν με ηθικό τρόπο.
Ο Toby Walsh, ένας Αυστραλός ακαδημαϊκός που, όπως ο Russell, κάνει εκστρατείες κατά των ρομπότ δολοφόνων, ελπίζει να επιτύχει συναίνεση σε ορισμένα όρια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συστημάτων που χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου και άλλα δεδομένα για την αναγνώριση ή την επίθεση ατόμων ή κατηγοριών ανθρώπων.
«Αν μπορείς να κάνεις ένα ρομπότ να σκοτώσει ένα άτομο, μπορείς να το κάνεις να σκοτώσει χίλιους»
«Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα πολλαπλασιαστούν πολύ πιο εύκολα από τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Walsh, συγγραφέας του «Machines Behaving Badly». «Αν μπορείς να κάνεις ένα ρομπότ να σκοτώσει ένα άτομο, μπορείς να το κάνεις να σκοτώσει χίλιους».
Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για την επαναχρησιμοποίηση όπλων τεχνητής νοημοσύνης από τρομοκράτες. Σε ένα φοβερό σενάριο, ο στρατός των ΗΠΑ ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια γράφοντας κώδικα για να τροφοδοτήσει δολοφονικά drones. Μετά κλέβεται και αντιγράφεται, δίνοντας ουσιαστικά στους τρομοκράτες το ίδιο όπλο.
Μέχρι σήμερα, το Πεντάγωνο δεν έχει ορίσει με σαφήνεια «ένα αυτόνομο όπλο με δυνατότητα AI» ούτε έχει εγκρίνει ένα τέτοιο όπλο για χρήση από στρατεύματα των ΗΠΑ, δήλωσε ο Άλεν, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Οποιοδήποτε προτεινόμενο σύστημα πρέπει να εγκρίνεται από τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου και δύο υφυπουργούς.
Αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των όπλων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Οργανισμό Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων, σε στρατιωτικά εργαστήρια, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και στον ιδιωτικό τομέα.
Το Πεντάγωνο έχει δώσει έμφαση στη χρήση AI για την ενίσχυση των ανθρώπινων πολεμιστών. Η Πολεμική Αεροπορία μελετά τρόπους για συνεργασία πιλότων αεροσκαφών με ομάδα αυτόνομων drone. Ένας υποστηριχτής της ιδέας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Robert O. Work, είπε σε μια έκθεση τον περασμένο μήνα ότι «θα ήταν τρελό να μην πάμε σε ένα αυτόνομο σύστημα» όταν τα συστήματα με δυνατότητα AI ξεπεράσουν τους ανθρώπους - ένα όριο που είπε ότι ξεπεράστηκε το 2015 όταν η όραση του υπολογιστή επισκίασε την ανθρώπινη όραση.
Iron Dome
Οι άνθρωποι έχουν ήδη απωθηθεί από ορισμένα αμυντικά συστήματα. Η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ Iron Dome είναι εξουσιοδοτημένη να ανοίγει πυρ αυτόματα, αν και λέγεται ότι παρακολουθείται από άτομο που μπορεί να επέμβει εάν το σύστημα κυνηγήσει λάθος στόχο.
Πολλές χώρες, και κάθε κλάδος του στρατού των ΗΠΑ, αναπτύσσουν drones που μπορούν να επιτεθούν σαν θανατηφόρα συγχρονισμένα σμήνη, σύμφωνα με τον Kallenborn, τον ερευνητή George Mason.
Θα γίνουν λοιπόν οι μελλοντικοί πόλεμοι, μια μάχη μέχρι το τελευταίο drone;
Αυτό προέβλεψε ο Πούτιν σε μια τηλεοπτική συνομιλία του το 2017, με φοιτητές μηχανικών: «Όταν τα drones μιας ομάδας (ενός κράτους) καταστρέφονται από drones ενός άλλου, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραδοθεί».
Σκέψεις-απόψεις:
- Τους τελευταίους δύο με τρείς μήνες διαβάζουμε παρόμοια άρθρα και τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν είναι:
α) Η εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας έχει γίνει ένα απέραντο πεδίο δοκιμών νέων αλλά και παλαιών, οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών, αλλά και διαφορετικών στρατιωτικών τακτικών και από τα ‘δύο’ αντιμαχόμενα μέρη και ταυτόχρονα, ένα απέραντο ανθρώπινο σφαγείο.
β) Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες (αλλά και πολλές μικρότερες) παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων συμμετέχουν με τα προϊόντα τους (που παρέχονται αρχικά σαν χορηγία) αλλά και με την παρουσία τεχνικών και ειδικών τους προς περισυλλογή δεδομένων σχετικά με τη χρήση των προϊόντων τους επί του πεδίου.
γ) Παρόντες στο τεράστιο αυτό πεδίο δοκιμών, είναι και πολλοί στρατιωτικοί Νατοϊκών χωρών, που συμβάλουν ‘ποικιλοτρόπως’ στις ‘δοκιμές’, δηλαδή στον πόλεμο.
δ) Είναι ξεκάθαρο πως τα συστήματα UAV, USV και περιφερόμενων πυρομαχικών που δρουν μόνα τους ή κατά σμήνη και με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και με συστήματα δικτυοκεντρικής σύνδεσης και πληροφόρησης, αποτελούν σημείο καμπής για την εξέλιξη των πολεμικών αναμετρήσεων. Απλά αλλάζουν σε βάθος τη μορφή των πολέμων του μέλλοντος.
-
Τα ρομπότ μαχητές ή ρομπότ δολοφόνοι, θα είναι οι μελλοντικές πολεμικές μηχανές.
-
Για την ώρα:
α) Πολλές χώρες (και η Τουρκία ανάμεσά τους) και κάθε κλάδος του στρατού των ΗΠΑ, αναπτύσσουν drones που μπορούν να επιτεθούν σαν θανατηφόρα συγχρονισμένα σμήνη.
β) Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση AI για την ενίσχυση των ανθρώπινων πολεμιστών.
-
Έχει ήδη ξεκινήσει (εδώ και 11 μήνες) μια επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία και στρατιωτική τακτική. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αλλάξει και αλλάζει συνεχώς σχεδόν όλα όσα ξέραμε και πιστεύαμε μέχρι πέρσι για τους εξοπλισμούς, την δομή δυνάμεων, τα επιθετικά και αμυντικά μας σχέδια και δόγματα, τη στρατιωτική σκέψη και νοοτροπία κλπ.
-
Στις αλλαγές αυτές που συντελούνται, είναι καλό να ακολουθήσουμε και μείς. Καλύτερο βέβαια θα ήταν να πρωτοπορήσουμε, αλλά αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο.
-
Για να ακολουθήσει κάποιος αυτές τις αλλαγές εκτός από τα μέσα χρειάζεται και να το σπουδάσει, να το διδαχτεί από άλλους που το κατέχουν.
-
Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στις νέες αλλαγές τόσο θα βοηθήσουμε να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε το αξιόμαχο των ΕΔ μας. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε αρκετά πίσω σε αυτές τις καινοτομίες. Μπορούμε να ακολουθήσουμε? Μπορούμε να προλάβουμε? Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε, ο κάθε ένας με τον τρόπο του. Οι νέοι με τον αυθορμητισμό και την τόλμη τους και οι παλαιότεροι με την εμπειρία και την κριτική τους σκέψη!
Hellenic Defence Net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου