Ένα νέο modus operandi θα αναζητήσουν σήμερα στην Ουάσινγκτον οι Υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας Α. Μπλίνκεν και Μ. Τσαβούσογλου, καθώς οι σχέσεις των δυο συμμάχων φαίνεται να έχουν φορτωθεί πλέον με περισσότερα θέματα που τους χωρίζουν, παρά εκείνα που τους ενώνουν. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν και κατ’ ιδίαν και στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου και θα συζητήσουν όλα τα καυτά θέματα, με λίγες ελπίδες όμως να μπορέσουν να βρουν λύσεις σε μια σειρά ζητήματα που έχουν φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τις δυο χώρες
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ LIBERAL.GR
Η σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι κάτι νέο, ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο
Ερντογάν πίσω από τις διαδηλώσεις του Γκεζί το 2013 έβλεπε δάκτυλο Αμερικανών, ενώ μετά την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 ευθέως επιχειρήθηκε να συνδεθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία με τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Οι αμερικανικές κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ ήταν φιλικά διακείμενες προς τον Τ. Ερντογάν, παρ’ όλα αυτά η Τουρκία έδειξε να τραβάει το σκοινί με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας δύσκολος συνδυασμός με την προεδρία Μπάιντεν ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την αποστροφή του για την ροπή του Τούρκου ηγέτη προς τον αυταρχισμό.Η Τουρκία θεωρεί ότι η συγκυρία ευνοεί το παζάρι της με τους Αμερικανούς καθώς η στρατηγική σημασία της χώρας μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε στην συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα της προσέφεραν ισχυρά χαρτιά.
Συγχρόνως όμως όλοι αντιλαμβάνονται και στην Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και την αδυναμία της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου να αντέξουν μια «χαμένη Τουρκία» μετά από ένα «χαμένο Ιράν», για να επιβάλει η ίδια ένα νέο πλαίσιο suis generis εταιρικής και συμμαχικής σχέσης, όπου τα συμφέροντα της Συμμαχίας και των ΗΠΑ θα προσαρμόζονται στα τουρκικά συμφέροντα και στις επιδιώξεις του Τ. Ερντογάν.
Στην συνάντηση Μπλίνκεν -Τσαβούσογλου είναι προφανές ότι θα κυριαρχήσει το θέμα των F16 το οποίο επείγει για την Τουρκία όχι μόνο γιατί η Πολεμική Αεροπορία της κινδυνεύει να βρεθεί «γυμνή» αλλά πρόκειται περί θέματος που αφορά στο ίδιο το κύρος της τουρκικής κυβέρνησης και την εικόνα της ισχυρής περιφερειακής δύναμης την οποία καλλιεργεί το καθεστώς Ερντογάν.
Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F35 λόγω της παραβίασης της νομοθεσίας CAATSA με την αγορά των S400 η Τουρκία δεν αντέχει να υποστεί μια ακόμη ήττα σε αυτό το μέτωπο. Η υποστήριξη του αιτήματος της για τα F16 από την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι μια θετική για την Άγκυρα εξέλιξη η οποία όμως είναι κενή περιεχομένου όσο παραμένει το εμπόδιο του Κογκρέσου το οποίο όπως όλα δείχνουν, με τις τοποθετήσεις και του Μ. Μενέντεζ, δεν θα συναινέσει στη χωρίς όρους έγκριση της πώλησης και αναβάθμισης των F16.
Και δεν είναι μόνο ο όρος που θέτει η κυβέρνηση Μπάιντεν για επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ (η οποία τουλάχιστον το επόμενο εξάμηνο είναι απίθανο να γίνει), αλλά και οι άλλοι όροι που τίθενται από γερουσιαστές και βουλευτές και αφορούν στην συνολική στάση της Τουρκίας ως συμμάχου, τις σχέσεις της με την Ρωσία και το Ιράν, την επιθετική και αποσταθεροποιητική πολιτική της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγχρόνως θα πρέπει η κυβέρνηση Μπάιντεν να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα στο Κογκρέσο που θα δικαιολογεί την εισήγηση της που επικαλείται αμερικανικά εθνικά συμφέροντα για την πώληση των F16. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου