Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα – Σκληρές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

 

Σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν στο Αιγαίο την Τρίτη όταν σε έξι περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων χειριστών.

Η τουρκική αεροπορία έστειλε 28 μαχητικά εκ των οποίων τα μισά ήταν οπλισμένα. Σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου την ώρα που ο ακροδεξιός κυβερνητικό εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρομοίαζε τα ελληνικά με γλώσσα φιδιού.

«Ο Κιλιτσντάρογλου, που λέει τι ψάχνουμε στη Συρία, τι ταξιδεύουμε στο Ιράκ, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη, τι ψάχνουμε στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, είναι η γλώσσα των Ελληνικών, η γλώσσα των φιδιών, η γλώσσα των εχθρών προς τους Τούρκους».

Tις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα του μεταναστευτικού επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζοντας πως η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και οφείλει να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η διάσταση, είναι πολύ σημαντικό όμως να αναδείξουμε θα έλεγα και την γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος. Διότι, δυστυχώς, οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά, μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών, αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, είχε επιτεθεί στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό.

«Αυτή η δίωξη των ανθρώπων που γλίτωσαν τον θάνατο εκεί στη βάση της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex, ακυρώνει όλα τα λόγια σας και καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις».

Προπαγάνδα με… τορπίλες

Η Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με υποβρύχιο του τουρκικού στόλου με τίτλο οι «φρουροί της Γαλάζιας Πατρίδας» μοντάροντας σε αυτό παλαιότερη βολή τορπίλης.

Μονάδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί την Τετάρτη νοτίως της Κύπρου συμμετέχοντας σε άσκηση που θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή που δεσμεύτηκε νοτιοανατολικά της Λεμεσού με δυνάμεις της Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου