Το τουρκικό δημοσίευμα κατηγορεί την Αθήνα πως έχει κλείσει εντελώς την πόρτα του διαλόγου.
Για μηδενικές διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με ευθύνη κιόλας της Αθήνας, κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Το τουρκικό δημοσίευμα χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές τις απαιτήσεις της Ελλάδας, όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ κατηγορεί την Αθήνα πως έχει κλείσει εντελώς την πόρτα του διαλόγου, καθώς όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, η ελληνική κυβέρνηση "διατηρεί επίτηδες την ένταση με την Άγκυρα για να κρύψει εσωτερικά σκάνδαλα, όπως οι υποκλοπές και το Qatargate".
Οι ελληνοτουρκικές διαφορές
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, "υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι λόγοι για την ένταση που βιώνουμε με την Ελλάδα. Οι βασικές ελληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν ίδιες, όπως ήταν εδώ και δεκαετίες. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην υφαλοκρηπίδα, στο FIR, στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή στο Κυπριακό. Αν δεν επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, μια θετική πορεία στις διμερείς σχέσεις είναι αδύνατη.
Η συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προστέθηκε πρόσφατα σε αυτά τα θέματα. Η Ελλάδα ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική στον τομέα της ΑΟΖ, όπως στο θέμα των 12 μιλίων. Θυμάστε τον χάρτη της Σεβίλλης που κυκλοφόρησε η Αθήνα;" αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Για όλα φταίει η Αθήνα"
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, το φταίξιμο πέφτει εξ ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά, καθώς "η ελληνική διπλωματία δεν είναι διατεθειμένη να λύσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Τα παραπάνω θέματα αγνοούνται σε όλες τις διμερείς συναντήσεις. Η Αθήνα λέει ότι μπορεί να συζητήσει μόνο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Άγκυρα. Αυτό αφήνει τις διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία βρίσκει την ελληνική διπλωματία κλειστή στην επικοινωνία, παράλογη και αποκομμένη από την πραγματικότητα. Με όποιον κι αν μιλάω στην Άγκυρα, βλέπω ότι η πεποίθηση ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα, έχει πλέον χαθεί.
Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα είναι μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα. Αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τις εντάσεις με την Τουρκία ως σημείο διαφυγής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πιθανή ένταση με την Άγκυρα θα ήταν ένας καλός λόγος για να συγκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας, στο οποίο η Ελληνίδα βουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρισκόταν στο επίκεντρο", προσθέτει η Yeni Safak, δίνοντας μία τελείως μονόπλευρη απεικόνιση και αν μη τι άλλο, ελλιπή εξήγηση των γεγονότων.
Μάλιστα, η Yeni Safak επικαλείται και μία τουρκική πηγή, όπου αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα στο Αιγαίο: "Παρενοχλούν κάθε αεροπλάνο και κάθε πλοίο που απογειώνεται αυτές τις μέρες. Εμείς δίνουμε την απαραίτητη απάντηση. Για την τελευταία περίπτωση παρενόχλησης μάθαμε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άοπλα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση του ΝΑΤΟ παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Ακάρ χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή της Αθήνας ως "θράσος".
Η λιβυκή "σφήνα"
"Η Αθήνα φέρεται να ετοιμάζεται να επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα στα 12 μίλια στις νότιες ακτές της Κρήτης. Αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με την Τουρκία. Ωστόσο, αφορά την Άγκυρα, έστω και έμμεσα", συνεχίζει την ανάλυσή της η Yeni Safak, σχολιάζοντας την αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
"Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανέτρεψε την περιφερειακή εξίσωση σε βάρος της Άγκυρας. Οι δύο χώρες προχώρησαν τις σχέσεις τους περαιτέρω με τη νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου. Η τελευταία συμφωνία οδήγησε σε νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Για να αντισταθμίσει τις απώλειές της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα άρχισε να ακολουθεί μια πολιτική που στόχευε άμεσα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Λιβύης.
Για το σκοπό αυτό, κατ' αρχάς, υπέγραψε συμφωνία με διεθνείς εταιρείες για δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης πετρελαίου, φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης, στα όρια του θαλάσσιου πεδίου μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. Το βήμα αυτό ακολούθησε η απόφαση για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια νότια της νήσου Κρήτης, δηλαδή στην πλευρά του νησιού προς τη Λιβύη. Με αυτές τις μονομερείς κινήσεις, η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την κυριαρχία της στη Μεσόγειο έναντι της Λιβύης.
Και συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα: "Η άποψη της Άγκυρας επί του θέματος είναι σαφής. Εάν η Ελλάδα επεκτείνει την απόφασή της για 12 μίλια και στις ανατολικές ακτές του νησιού της Κρήτης και κάνει ένα βήμα που θα επηρεάσει το Αιγαίο, αυτό θα σημάνει αιτία πολέμου για την Τουρκία. Το 1995, υπήρξε μια απόφαση που ελήφθη προς αυτή την κατεύθυνση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η στάση αυτή έχει γνωστοποιηθεί με σαφήνεια στα εμπλεκόμενα μέρη -πριν και ξανά. Με βάση αυτό το γεγονός, η Ελλάδα αναμένεται να περιορίσει την απόφασή της μόνο στις νότιες ακτές του νησιού, που αφορούν τη Λιβύη.
Μπορούμε να προβλέψουμε ότι η ένταση στη γραμμή Τρίπολης-Αθήνας θα αυξηθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα λόγω των μονομερών ενεργειών της Ελλάδας. Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης καταδίκασε τη συμφωνία που έγινε με τις διεθνείς εταιρείες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα επέβαλε τη δική της στάση για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η κυβέρνηση της Τρίπολης προειδοποίησε την Αθήνα να μην κάνει μονομερή βήματα σχετικά με τις αμφισβητούμενες περιοχές".
Στο δημοσίευμα αναφέρεται παράλληλα ότι στο εγγύς μέλλον, η κυβέρνηση της Τρίπολης θα αναλάβει πρωτοβουλία κατά της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο", και ότι θα έχει αρωγό σε αυτή την προσπάθεια την Άγκυρα. Πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου