Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Πυρά» κατά του Ισραήλ για την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ στο Αλ Άκσα

 

Η Άγκυρα καταδικάζει την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ στην περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποκήρυξε σήμερα ως «προκλητικές κατά του τεμένους Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ» τις ενέργειες του Ισραηλινού υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

«Ανησυχούμε και καταδικάζουμε την προκλητική ενέργεια του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κατά του τεμένους Αλ Άκσα που έγινε υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ «να ενεργήσει υπεύθυνα για να αποτρέψει τέτοιες προκλήσεις που παραβιάζουν το καθεστώς και την ιερότητα των θρησκευτικών χώρων στην Ιερουσαλήμ και θα προκαλούσαν κλιμάκωση στην περιοχή», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Πυρά» κατά του Ισραήλ για την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ στο Αλ Άκσα-1
Επίσκεψη ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού σε διαφιλονικούμενο τόπο λατρείας – Αντιδράσεις από Παλαιστινίους, Ιορδανία, ΗΑΕ

Ο ακροδεξιός νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ έκανε μια σύντομη επίσκεψη, σήμερα, Τρίτη, στην περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα στο Όρος του Ναού.

Το συγκρότημα του Αλ Άκσα είναι ο τρίτος πιο ιερός χώρος του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Είναι επίσης ο πιο ιερός χώρος του Ιουδαϊσμού.

Τα καθήκοντα του Μπεν Γκβιρ περιλαμβάνουν την επίβλεψη της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία είναι επισήμως επιφορτισμένη με την επιβολή της απαγόρευσης της εβραϊκής προσευχής στο συγκρότημα. Ο ίδιος ο Μπεν Γκβιρ είχε άλλοτε ταχθεί υπέρ του τερματισμού αυτής της απαγόρευσης.

Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το συγκρότημα, ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους που θα συμπεριλαμβάνει επίσης τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να με αποτρέψει με απειλές, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο Twitter. 

Ο Άλμογκ Κοέν, βουλευτής από το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του Μπεν-Γκβιρ, είπε στο ραδιόφωνο Kan του Ισραήλ ότι «η φιλοδοξία του κόμματος είναι, αν θέλει ο Θεός, όλες οι θρησκείες να μπορούν να προσεύχονται στο Όρος του Ναού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, Reuters 

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου