Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Αθήνα - Αγκυρα και το νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Φεβρουαρίου. Με τη χώρα μας οι διμερείς επαφές θα εστιαστούν στα της Αμυντικής Συμφωνίας με τους Αμερικανούς, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να πραγματοποιείται εκείνο το χρονικό διάστημα η τετραμερής Ελλάδα-Κύπρος- Ισραήλ-ΗΠΑ (κυρίως για τα ενεργειακά) για διαφόρους λόγους (εκτιμάται λόγω των εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία).

Στο μεταξύ, επιστολή κορυφαίων Αμερικανών γερουσιαστών προς τον πρόεδρο Μπάιντεν ζητά να μη

δοθούν τα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αν η τελευταία δεν αλλάξει στάση, δίνοντας το «πράσινο φως» στη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας, με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική κοινότητα, την οποία με προκλητικό, απαράδεκτο και αντισυμμαχικό τρόπο μπλοκάρει ο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αποδέχεται με τίποτα το αίτημα της Στοκχόλμης, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το κάψιμο του Κορανίου προ ημερών στη σουηδική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα μπροστά από το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας, από τον γνωστό ακροδεξιό, εκκεντρικό και φιλορώσο περιθωριακό Δανο-Σουηδό πολιτικό Παλουντάν.

Την έντονη ανησυχία τους για τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ εκφράζουν οι Αμερικανοί νομοθέτες και ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδεθεί το θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης προς τη Σκανδιναβική, με το αίτημα που έχει υποβάλει η Αγκυρα για την αναβάθμιση 80 μαχητικών αεροσκαφών της ως και την αγορά 40 νέων μαχητικών F-16. Τη διακομματική επιστολή συνέταξαν η Δημοκρατική γερουσιαστής, Τζιν Σαχίν, από την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός της, Τομ Τίλις, από την Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, ενώ αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί χαρτί στη Γερουσία για τη συλλογή περισσότερων υπογραφών από γνωστούς γερουσιαστές που είναι πολύ εκνευρισμένοι με την απαράδεκτη και εκκεντρική στάση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Μεταξύ άλλων η επιστολή-χαστούκι των γερουσιαστών αναφέρει:

  • «Η αποτυχία επικύρωσης των πρωτοκόλλων ή υποβολής χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας σε μια καίρια συγκυρία, όπου η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το Κογκρέσο δεν μπορεί να εξετάσει τη μελλοντική υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16, έως ότου η Τουρκία ολοκληρώσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης».
  • Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2022 στη Μαδρίτη, η Τουρκία υπέγραψε τριμερές Μνημόνιο Συνεννόησης με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, περιγράφοντας συμφωνίες για τις προσπάθειες που θα έκαναν οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ασφαλείας που έθεσε η Τουρκία ως προϋπόθεση για την ένταξή τους. Εκτοτε, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία εργάστηκαν για την εφαρμογή των ανησυχιών που περιγράφονται σε αυτό το Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των αυξημένων προσπαθειών για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία και είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί έτσι από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Παρά την εμφανή αυτή πρόοδο, η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και δεν ήταν διατεθειμένη να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της επικύρωσης των πρωτοκόλλων.
  • Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται σε μια σειρά από προτεραιότητες ασφάλειας. Οι συνεχείς προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν αυτές τις προτεραιότητες, όπως η υποστήριξη της κυβέρνησής σας για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, βασίζονται σε μια κοινή κατανόηση της υποστήριξης προς τους δημοκρατικούς συμμάχους μας. Μόλις επικυρωθούν τα πρωτόκολλα ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, το Κογκρέσο μπορεί να εξετάσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ωστόσο, η αποτυχία να γίνει αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την εκκρεμή πώληση.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου