Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η αποβρετανοποίηση της Κύπρου και η άφιξη των Αμερικανών

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε βάση σε βρετανικό έδαφος στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά το μέγεθός της παραμένει μυστικό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η άρση του απορρήτου αποκαλύπτει τώρα την αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο νησί της Μεσογείου.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επεκτείνει την ανάπτυξή της στην Κυπριακή βάση της RAF σε 129 αεροπόρους.Νέες εγκαταστάσεις 147 δωματίων κατασκευάζονται από τον αμερικανικό στρατό σε μια έκταση 1,5 στρεμμάτων της βρετανικής βάσης για τη στέγαση του προσωπικού της με κόστος 27 εκατομμυρίων δολαρίων.Η Αμερικανική κατασκοπευτική δύναμη, η 1η Εκστρατευτική Μοίρα Αναγνώρισης, είναι μόνιμα ανεπτυγμένη στη Βρετανική βάση .

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται να αποκαλύψει αριθμό αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο βρετανικό έδαφος - ή αν οι αμερικανικές αποστολές βομβαρδισμού μεταφέρονται από αυτήν . Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι έχει μόνο έναν αεροπόρο στην Κύπρο - και αγνοεί το αίτημα του αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για διευκρινίσεις . Το Top secret GCHQ έγγραφο σημειώνει: «Η Κύπρος φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στις υπηρεσίες πληροφοριών» .

Κύπριος που εργάζεται στην περιοχή της βάσης του Ηνωμένου Βασιλείου λέει: «Υπάρχει μια μεγάλη αμερικανική παρουσία, δεν ξέρω πώς αυτό λειτουργεί ή γιατί» . Ο στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει να αναπτύξει μέχρι το επόμενο έτος στην Κύπρο τουλάχιστον 129 αεροπόρους σε Βρετανικά εδάφη.Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στις αποκαλούμενες Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (SBA), οι οποίες αποτελούν το 3% της έκτασης της Κύπρου, είναι εδώ και καιρό μυστικός.«Δεν προτείνουμε να γνωστοποιήσουμε τον αριθμό του προσωπικού των ΗΠΑ που συμμετέχει σε τρέχουσες ή μελλοντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες για την Βρετανική Κύπρο», δήλωσε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας στο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) υποστηρίζει ότι έχει μόνο 14 μέλη στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων εννέα Πεζοναυτών και μόνο έναν αεροπόρο. Ωστόσο, αν και το έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ περιγράφει (USAF) με λεπτομέρειες το κατασκευαστικό έργο της RAF στο Ακρωτήρι «εξαιρετικά πολυάσχολο» της αεροπορικής βάσης του ΗΒ στην Κύπρο από την οποία πετάει με βομβιστικές αποστολές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Το έγγραφο, που προετοιμάστηκε τον Μάρτιο του 2019, σημειώνει ότι υπήρχαν τότε 87 Αμερικανοί αεροπόροι που είχαν αναπτυχθεί στη RAF στο Ακρωτήρι το 2018, συμπεριλαμβανομένων 12 αξιωματικών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αυξήσουν τα επίπεδα προσωπικού τους κατά 48% την προσεχή εξαετία. Μέχρι το 2024, το σχέδιο των ΗΠΑ προέβλεπε την αποστολή 129 αεροπόρων στη βάση, 15 εκ των οποίων αξιωματικοί.

Ο πραγματικός αριθμός για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ ο οποίος βασίζεται στη Βρετανική Κύπρο πιθανότατα να είναι υψηλότερος.Υπάρχουν πολλές άλλες φρουρές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλες τις δύο βρετανικές SBA - γνωστή ως την Δεκέλεια στα ανατολικά του νησιού και στο Ακρωτήρι στα δυτικά - και στα λεγόμενα “διατηρημένα μέρη” του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Αυτά ενδέχεται να φιλοξενούν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό. Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης κοιτώνων στην RAF στο Ακρωτήρι για το προσωπικό της USAF.

Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδίαζε να κατεδαφίσει οκτώ εγκαταστάσεις για την κατασκευή ενός νέου κοιτώνα για τους αεροπόρους του πάνω από 1,5 στρέμματα, με κόστος 27 εκατομμύρια δολάρια (£22 εκατομμύρια). Ο κοιτώνας πρόκειται να φιλοξενήσει προσωπικό της 1ης Εκστρατευτικής Μοίρας Αναγνώρισης (ERS), σημειώνει το έγγραφο. Αυτή η μοίρα είναι η παλαιότερη ιπτάμενη μονάδα του Αμερικανικού Στρατού και υπεύθυνη για την εκπαίδευση όλων των πληρωμάτων πληροφοριών και αναγνώρισης μεγάλου υψομέτρου για το κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, το οποίο αρχικά επιχειρούσε η CIA. Το ERS, με έδρα την Αεροπορική Βάση Beale στην Καλιφόρνια, πετάει επίσης 2.400 ώρες αποστολών “υποστήριξης μάχης” ετησίως με το RQ-4 Global Hawk, ένα drone επιτήρησης που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία όπλων Northrop Grumman.

Είναι ασαφές αν κάποιες από αυτές τις αποστολές υποστήριξης μάχης των ΗΠΑ πετούν από τη βρετανική βάση στην Κύπρο. «Οι λειτουργίες και οι απαιτήσεις εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) στον χώρο κατασκευής δεν πρέπει να προσδιορίζονται και πρέπει να προστατεύονται», αναφέρεται στο έγγραφο. Τα προηγούμενα καταλύματα για το προσωπικό των ΗΠΑ στην RAF στο Ακρωτήρι αποτελούνταν από 104 κλίνες διασκορπισμένες σε οκτώ εγκαταστάσεις κοιτώνων και παρέχονταν από τους Βρετανούς. Το 2019, τα κτίρια ήταν άνω των 60 ετών.

«Οι σημερινές προκατασκευασμένες ξύλινες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν για να διαρκέσουν μόλις 20 χρόνια, ώστε να έχουν υπερβεί κατά πολύ την ωφέλιμη ζωή τους», συμπέραναν οι ΗΠΑ. «Περίπου 4-5 δωμάτια είναι κλειστά για συντήρηση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μειώνοντας έτσι τη λειτουργική ικανότητα» . Οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούσαν για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, πρόσθεσε. “Κατά τη διάρκεια της μετάβασης δεν υπάρχουν αρκετά ανοιχτά κρεβάτια, αναγκάζοντας το προσωπικό που εξέρχεται να μείνει μέχρι τρεις εβδομάδες εκτός βάσης με ένα πρόσθετο κόστος”, συνέχισε το έγγραφο. «Λόγω της ταξινόμησης και ευαισθησίας της αποστολής, δημιουργούνται ανησυχίες για την Αντιτρομοκρατική και την Προστασία της Δύναμης (AT/FP)» .

Οι ΗΠΑ είναι επίσης καυστικές σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των υπαρχόντων βρετανικών καταλυμάτων. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός λόγω της ηλικίας και της κατάστασης του ηλεκτρικού συστήματος και, επιπλέον, πολλές από τις εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν λειτουργικά συστήματα πυρανίχνευσης», σημειώνει το έγγραφο. Αναφέρεται επίσης σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Μάρτιο του 2007 σε έναν από τους προκατασκευασμένους κοιτώνες στο Ακρωτήρι, όπου σκοτώθηκε ο Δεκανέας της RAF Άντι Γκρέμπας και τα δυο του μικρά παιδιά. Μια έρευνα “συνέστησε να μην χρησιμοποιούνται πλέον όλα τα προκατασκευασμένα κτίρια”, συνεχίζει το έγγραφο. “Ωστόσο, καθώς πρόκειται για σταθμό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), η διαθεσιμότητα και η παροχή των τρεχόντων καταλυμάτων περιορίζεται από τη RAF.”

Υπήρχαν και άλλα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις που παρείχε το ΗΒ. «Αμίαντος, τερμίτες και μούχλα υπάρχουν σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις», συνεχίζει. Ο στρατός των ΗΠΑ καταλήγει: «Η αποτυχία κατασκευής νέων καταλυμάτων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αποστολή της μοίρας». Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι προσωπικό των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί στην RAF Ακρωτηρίου από το 1974, όταν ξεκίνησε επιχείρηση επιθεώρησης για υποστήριξη των ειρηνευτικών ρυθμίσεων της Μέσης Ανατολής.Αλλά το υπουργείο πάντα αρνιόταν να παράσχει τα επίπεδα ανάπτυξης των ΗΠΑ, μια ανωμαλία σε σχέση με τα άλλα ρεπορτάζ του. Η στρατιωτική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο είναι γνωστή στο κοινό, για παράδειγμα, το Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε πρόσφατα ότι 2.490 Βρετανοί έχουν τοποθετηθεί μόνιμα στις SBA στο νησί.

Ομοίως, η αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη στην ίδια τη Βρετανία είναι δημόσια με το Υπουργείο Άμυνας πρόσφατα λέγοντας ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό αριθμεί σε 12.147 άτομα και έχει αναπτυχθεί σε 11 τοποθεσίες στην Αγγλία.Η αδυναμία αποκάλυψης του αμερικανικού προσωπικού σε βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ωστόσο, είναι ένα άλλο παράδειγμα της ακραίας μυστικότητας, σύμφωνα με την οποία ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου κυβερνά άμεσα το έδαφος. Σε ερώτηση γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα του προσωπικού των ΗΠΑ στην ίδια τη Βρετανία, αλλά όχι τις SBAs, το MoD είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπερπόντια εδάφη διοικούνται από το MoD, οι Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων είναι μοναδικές στην άμυνα» .

Πρόσθεσε: «Για λειτουργικούς λόγους και λόγους ασφαλείας, δεν κοινοποιούμε λεπτομέρειες για το προσωπικό των ΗΠΑ…σε αυτήν τη συγκεκριμένη τοποθεσία». Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει μόνο 14 άτομα προσωπικό στην Κύπρο, πράγμα που δείχνει ότι τα πραγματικά αμερικανικά στρατεύματα στις SBA κρατούνται επίσης από το αμερικανικό κοινό. Το έγγραφο της USAF αναφέρει ότι το αμερικανικό προσωπικό στην Κύπρο ανήκει στην USAF-Europe, ο διοικητής της οποίας είναι ο Τζέιμς Χέκερ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η μυστικότητα γύρω από την αμερικανική παρουσία στη Βρετανική Κύπρο περιλαμβάνει επίσης τις αποστολές βομβαρδισμού των ΗΠΑ που πετούν από το έδαφος.Το Υπουργείο πρόσφατα δήλωσε: “Θα απαιτείται εξουσιοδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις (των ΗΠΑ) που αφορούν τη χρήση των Περιοχών των Κυρίαρχων Βάσεων”, αλλά πρόσθεσε ότι για “λόγους ασφαλείας” δεν θα μπορούσε να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που τελειώνουν από τις SBA.

Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, 66 μίλια από τη Συρία στα ανατολικά της και νότια της Τουρκίας, οι δυνάμεις της οποίας κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού με την εισβολή του 1974. Από το 2001, οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει πλήθος χωρών κοντά στην Κύπρο, όπως Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη και Υεμένη. Δεν είναι γνωστό πόσες από αυτές τις αποστολές συμμετείχαν στις βρετανικές SBA. Ο μόνος αμερικανικός εξοπλισμός που η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι βρίσκεται στις SBA είναι τα αεροσκάφη U-2 που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη RAF Ακρωτηρίου για σχεδόν μισό αιώνα. Αλλά και άλλες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες φαίνεται να δραστηριοποιούνται στη βρετανική Κύπρο. Σε ενημερωτικό δελτίο του DoD, ο Ταγματάρχης Τρόι Ρόμπερτς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να έχει υπηρετήσει στην RAF Ακρωτηρίου ως Αρχηγός Αποσπάσματος 1 των Δυνάμεων Ασφαλείας, στρατιωτική μονάδα αστυνόμευσης των ΗΠΑ.

Το να βρεις αξιωματούχους για να μιλήσεις για την παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο είναι άκαρπη εργασία. Ωστόσο, οι ντόπιοι δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί ότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι των SBA. “Υπάρχει μεγάλη αμερικανική παρουσία, δεν ξέρω πώς λειτουργεί αυτό ή γιατί, νομίζω ότι πιθανότατα συνεργάζονται με κάποιο τρόπο”, δήλωσε ο διευθυντής ενός εστιατορίου στην παραλία κοντά στην RAF Akrotiri. Αμερικανικό προσωπικό από τις βάσεις του ΗΒ έρχεται στο εστιατόριο για να φάει και να πιει, πρόσθεσε. «Μεγαλώνοντας, πήγαινα στις βάσεις, όντας Αγγλο-Κύπριος, έπαιζα στις παντομίμες και η μαμά μου βοηθούσε, έκανε τον πίνακα και τα πράγματα. Έτσι μπήκα και βγήκα από τις βάσεις. Και όταν πήγαινα εκεί, περνούσα λίγο χρόνο παίζοντας ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.«Και πολλές φορές, όταν έπαιζα μπάσκετ, ειδικά, υπήρχαν πολλοί Αμερικανοί που έπαιζαν, και πάντα το έβρισκα παράξενο. Γιατί οι Αμερικανοί ήταν εκεί».

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ξένη χώρα που έχει προσωπικό με μόνιμη βάση τις SBA.«Η συνεχιζόμενη παρουσία ενός λεγόμενου Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους - η περιοχή κυρίαρχης βάσης - στο νησί της Κύπρου, είναι μια ανωμαλία αποικιακής εποχής που πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε στο Decai Hudson η πρόεδρος της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND).«Η Κύπρος, ανεξάρτητη από το 1960, θα πρέπει να απελευθερωθεί από το στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και επιτήρησης του ΗΒ. Σαν αυτή η αυτοκρατορική ανάληψη ευθύνης να μην είναι αρκετά άσχημη, αποδεικνύεται τώρα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την περιοχή βάσης για τους δικούς τους, άγνωστους στρατιωτικούς σκοπούς, για τους οποίους κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι περιλαμβάνει μόνο μάχες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής."

Η Hudson, πρόσθεσε: «Η «ειδική σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ είναι όλο και περισσότερο μυστική και στρατιωτική, είτε είναι ο μικρός εταίρος σε ατελείωτες παρεμβάσεις είτε ως συμμορφούμενος οικοδεσπότης των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στο RAF Lakenheath στο Suffolk. Η λογοδοσία είναι φαινομενικά απούσα σε κάθε επίπεδο και αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί χωρίς έλεγχο." Το ΗΒ αρνείται επίσης να αποκαλύψει ποιες άλλες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν παρουσία στις SBA.Ωστόσο, οι διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 αποκάλυψαν την εκτεταμένη παρουσία της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σε την Κύπρο.

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της GCHQ, της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε: «Η Κύπρος φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ».Οι εγκαταστάσεις αυτές λέγεται ότι περιλάμβαναν ένα κέντρο παρακολούθησης επικοινωνιών στο Άγιο Νικόλαο στο Ανατολικό SBA της Δεκέλειας, το οποίο υποτίθεται ότι φιλοξενούσε κλήσεις, κείμενα και email από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.Η εγκατάσταση του Αγίου Νικολάου φιλοξενεί επίσης μια μέτρηση και Signatures Intelligence, ή MASINT. Αυτό το εξαιρετικά τεχνικό πεδίο ανιχνεύει και περιγράφει τα ειδικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων και των πηγών.

Δύο ακόμη τοποθεσίες MASINT που λειτουργούν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ βρίσκονται στη δυτική βάση, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης μη επανδρωμένων εγκατάστασης στον Κάβο Γάτα, ακριβώς πάνω από τη RAF Ακρωτηρίου. Στο RAF Troodos, ένας βρετανικός «διατηρημένος χώρος» κοντά στα σύνορα με τη «βόρεια Κύπρο» , οι ΗΠΑ λειτουργούν ένα άλλο σταθμό ακρόασης, το οποίο χρησιμοποιεί κρυφή ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών. Η ιστοσελίδα Troodos, GCHQ σημείωσε, «έχει από καιρό θεωρηθεί ως «Κόσμημα στο Στέμμα» από την NSA, καθώς προσφέρει μοναδική πρόσβαση στο Λεβάντε, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία». «Η συλλογή όπλων από το Τρόοδος χρησιμοποιείται για την υποστήριξη τεχνικών αναλυτών (πληροφοριών σημάτων) σε ΗΠΑ και ΗΒ», σημειώνει το έγγραφο. Αυτό περιλαμβάνει το χακάρισμα ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις τέσσερις τοποθεσίες στη Βρετανική Κύπρο «επωφελούνται διαφόρων πτυχών της υποβολής εκθέσεων» για την NSA, το έγγραφο GCHQ σημείωσε.

Πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να διατηρούμε και να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση με τις ΗΠΑ/NSA…Οι εγκαταστάσεις συλλογής Κύπρου της GCHQ αναγνωρίζονται από την NSA ως σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην UKUSA». Η UKUSA είναι η άκρως μυστική συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε το 1946. Η GCHQ σημείωσε ότι ήθελε να «βελτιώσει την απόδοση» από τις εγκαταστάσεις πληροφοριών της «μέσω αποτελεσματικότερου συντονισμού των περιουσιακών στοιχείων (δορυφορικών πληροφοριών επικοινωνίας) τόσο για τη συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ».

Το άκρως απόρρητο έγγραφο παρατήρησε επίσης ότι η NSA παρέχει το ήμισυ της χρηματοδότησης για να “ακούει “ το Ηνωμένο Βασίλειο στον Άγιο Νικόλαο. Επίσης, δήλωσε ότι η «τεχνογνωσία του μελλοντικού επιτελείου στην Κύπρο» και η εφαρμογή «κοινών αρχιτεκτονικών» θα «εγγυηθούν μια συνεχή θετική σχέση, με δυνητικά μεγαλύτερες ευκαιρίες για διαλειτουργικότητα και ανταλλαγή», μεταξύ της GCHQ και της NSA. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Σνόουντεν, το αμερικανικό προσωπικό πληροφοριών απαιτείται να ντύνεται ως τουρίστες γύρω από τις βάσεις, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ότι μόνο το βρετανικό προσωπικό εργάζεται εκεί.Η GCHQ δεν αναγνώρισε ποτέ την παρουσία της στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ hellenicdefence.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου