Δημήτρης Τριανταφυλλίδης
Με μια πληκτική επανάληψη των βασικών δογμάτων της αντι-ιστορικής του προσέγγισης, άρχισε το ετήσιο διάγγελμά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώπιον των μελών των δύο νομοθετικών σωμάτων, των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, των υπουργών, των περιφερειαρχών και εκπροσώπων των βασικών θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας. Συνολικά, 1.400 άτομα αποτελούσαν το κοινό. Κραυγαλέα η απουσία του ιδιοκτήτη του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Στην αρχή της ομιλίας του ο ρώσος πρόεδρος, έσπευσε να κατηγορήσει τη «συλλογική Δύση» ως αιτία του πολέμου, σημειώνοντας, μάλιστα, πως η χορήγηση δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ήταν η κύρια αιτία για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον επεκτατικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της γειτονικής χώρας.
«Αυτοί ξεκίνησαν, τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε την ισχύ μας, για να τον αποτρέψουμε» ισχυρίστηκε στα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνέχεια, υποστήριξε πως κανείς στη Δύση δεν λογαριάζει τα θύματα του πολέμου, σε αντίθεση με την Ρωσία, αν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τον διαψεύδουν διαρκώς. Ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες, ο Πούτιν διατύπωσε αιτιάσεις κατά της Δύσης, γιατί «υποστήριξαν το πραξικόπημα του 2014», δείχνοντας για άλλη μία φορά, όταν δεν μπορεί να καταλάβει την ουσία των γεγονότων, εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του μεγαλορωσικού εθνικισμού. Θεωρεί, μάλιστα, πως η Δύση έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντί-Ρωσία», όπως ισχυρίστηκε, αγνοώντας παντελώς τις διεργασίες που έχουν επισυμβεί στη γειτονική χώρα και τις αλλαγές στις αντιλήψεις και τις διαθέσεις τω κατοίκων της. Δεν δίστασε, μάλιστα, να επαναλάβει το γνωστό fake news των τελευταίων ημερών με την ονομασία μίας μονάδας του ουκρανικού στρατού ως «Εντελβάις», ισχυριζόμενος πως στα οχήματά της, υπάρχουν τα σύμβολα της Βέρμαχτ.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπάθησαν να πλήξουν τις αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας, λέγοντας πως οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον έχουν εκφυλιστεί με ευθύνη της Αμερικής, η οποία θέλει να οικοδομήσει ένα σύστημα διεθνών σχέσεων, στο οποίο θα κατέχει ηγεμονική θέση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, με νόημα πως η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πυρηνική δοκιμή, για το λόγο αυτό έδωσε εντολή στο Υπουργείου Άμυνας να προετοιμαστεί για ανάλογες δοκιμές. Ωστόσο, δήλωσε πως η Ρωσία, ανέστειλε στη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μη διάδοσης στρατηγικών εξοπλισμών, τονίζοντας πως αναστολή, δεν σημαίνει αποχώρηση.
Δείτε σχετικά: Τελική μάχη για τη νέα τάξη πραγμάτων
«Κυνήγι μαγισσών»
Κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πούτιν, κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις πως «ενθαρρύνουν την παιδοφιλία» και πως καθήκον του είναι να «προστατεύσει τα παιδιά της χώρας του από τη διαστροφή και τον εκφυλισμό». Υποσχέθηκε τιμωρία, όλων όσων πρόδωσαν την Ρωσία, αλλά σημείωσε πως δεν θα κάνουν «κυνήγι μαγισσών», τη στιγμή που ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στην χώρα του, υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.
AP Photo
Αναφερόμενος στον πόλεμο, υποσχέθηκε την ίδρυση Ταμείου για τους βετεράνους και τους αναπήρους, κάλεσε τους κατοίκους των τεσσάρων περιοχών που προσάρτησε με δημοψηφίσματα - παρωδίες, να ενσωματωθούν με την «μητέρα πατρίδα» και να γίνουν ο πυλώνας της ανάπτυξης των νέων περιοχών και υποσχέθηκε άδεια 14 ημερών κάθε εξάμηνο για τους στρατιώτες που πολεμούν.
Ανακοίνωσε, επίσης, πως πριν από μία εβδομάδα υπέγραψε διάταγμα για την ένταξη νέων πυραυλικών επίγειων εγκαταστάσεων στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι δυτικές κυρώσεις, δεν έπληξαν την οικονομία της Ρωσίας, κατά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανάλαβε το επιχείρημα της μείωσης μόνο κατά 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς, όμως, να το συσχετίσει με το θηριώδες έλλειμμα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην εσωτερική πολιτική και την οικονομία, εξαγγέλλοντας διάφορες «μεταρρυθμίσεις» από τη φορολογία και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, μέχρι παροχή φυσικού αερίου σε όλους τους κατοίκους. Θεωρεί πως η ρωσική οικονομία έχει λαμπρές προοπτικές, άσχετα αν καθημερινά ολόκληροι κλάδοι της αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή ή και να τη σταματήσουν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και ανταλλακτικά.
Αξιοσημείωτη είναι η αποστροφή της ομιλίας του, αναφορικά με την εξαγωγή κεφαλαίων που έκαναν οι ολιγάρχες τα τελευταία 30 χρόνια. Χαρακτηρίζοντάς τους αφελείς (!), επειδή θεώρησαν πως τα χρήματά τους θα είναι ασφαλέστερα στη Δύση απ’ ό,τι στη Ρωσία. Επεσήμανε, μάλιστα, την αναγκαιότητα τα ρωσικά κεφάλαια να παραμένουν στη χώρα και να βοηθούν στην ανάπτυξή της.
Από το στόχαστρο του Ρώσου πρόεδρου δεν γλίτωσε ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα, για το οποίο ανήγγειλε αλλαγές, η κυριότερη των οποίων είναι η επαναφορά του σοβιετικού εκπαιδευτικού συστήματος με τη διάρκεια των σπουδών να κυμαίνεται από 4 έως 6 έτη και διατήρηση των μεταπτυχιακών σπουδών για περιορισμένο αριθμό ειδικοτήτων.
Για άλλη μία φορά υποσχέθηκε αύξηση του επιδόματος μητρότητας και του μέσου κατώτατου μισθού κατά 18,5% από 1η Ιανουαρίου 2014, δηλαδή, περίπου 275 ευρώ.
Κλείνοντας την ομιλίας του, ο Ρώσος πρόεδρος, απευθύνθηκε στο ακροατήριο του λέγοντας πως η Ρωσία θα αντιμετωπίζει κάθε πρόσκληση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, επικαλούμενος την ενότητα λαού και ηγεσίας.
Η διάρκεια του διαγγέλματος του Πούτιν ήταν 1 ώρα και 45 λεπτά.
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου