Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Μαχητικά Rafale και για την Σερβία

  Γράφει ο Θοδωρής

Το Βελιγράδι σχεδίαζε να αγοράσει έξι μαχητικά MiG-29. Αυτήν τη στιγμή, η Σερβία διαθέτει 11 Σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29. Με την τελική απόκτηση των έξι νέων αεροσκαφών να αποσκοπούν στην περεταίρω αναβάθμιση της σερβικής αεροπορίας .

Ωστόσο, η Σερβία είναι έτοιμη να αφήσει στο παρελθόν τα σοβιετικά μαχητικά. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι η συντήρηση των MiG-29 είχε καταστεί αδύνατη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμποδίζει την οποιαδήποτε συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει αγοραστεί από τη Ρωσία.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Vucic ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι κινείται προς μια άλλη εναλλακτική λύση. Τα γαλλικά μαχητικά της Dassault Rafale αποτελούν την καλύτερη επιλογή, πιστεύει ο Σέρβος πρόεδρος. Συνεπώς, η Σερβία θα αποστείλει το LoR στη Γαλλία στο επόμενο χρονικό διάστημα .

Το γαλλικό μαχητικό είναι η προτιμώμενη επιλογή απεναντίας στα αμερικανικά . Καθώς τα γεγονότα του ’99 δεν έχουν διαγραφθεί από τις μνήμες των Σέρβων .

Το γαλλικό Rafale είναι η ναυαρχίδα της γαλλικής αεροπορίας. Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 22 χρόνια, το Rafale φρουρεί τους ουρανούς της Κροατίας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Ινδίας, της χώρας μας , της Ινδονησίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δεν έχει υπάρξει ακόμα ενημέρωση για το αν η Σερβία θα αιτηθεί την απόκτηση της Rafale μαζί με όπλα γιαυτά . Μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή του Βελιγραδίου είναι πολύ σωστή αυτήν τη στιγμή, καθώς θα έχει πρόσβαση στην απόκτηση και ενσωμάτωση του καλύτερου πύραυλου αέρος-αέρος στον κόσμο τον Meteor .

Το Γαλλικό μαχητικό μπορεί να έρθει σε μία μονοθέσια ή διθέσια έκδοση. Το μαχητικό αεροσκάφος τροφοδοτείται από δύο Snecma M88-4e turbofans, ώσης 50,04 kN (11.250 lb) thrust dry, 75 kN (17.000 lb) με μετακαυστήρα. Μπορεί να φθάσει σε μέγιστη ταχύτητα πτήσης κοντά στα 2.000 km/h. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 1,4 mach .

Το Rafale έχει εμβέλεια 1.850 χλμ. Τα όριά του σε g είναι στο εύρος +9 −3,6 (+11 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης). Το αεροσκάφος είναι οπλισμένο με ένα 30 mm (1,2 in) GIAT 30 / M791 αυτόματο κανόνι με 125 γύρους. Εκτός από τον πύραυλο Meteor, η δυνατότητα αέρος-αέρος περιλαμβάνει τους πυραύλους MBDA MICA EM και IR .

Η ικανότητα αέρος-εδάφους του αεροσκάφους βρίσκεται στους MBDA Storm Shadow/SCALP-EG και MBDA Apache πυραύλους μαζί με τους Hammer . Οι οποίοι θεωρούνται επίσης από τους καλύτερους στην τάξη τους στον κόσμο. Το Rafale είναι ένα από τα λίγα μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή. Αν και το Βελιγράδι πιθανότατα να μην την αποκτήσει, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο πυρηνικός πύραυλος ASMP-A.

Θοδωρής 

ΠΗΓΗ hellenicdefence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου