Κατά τη συζήτηση ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία των συνεργατικών προγραμμάτων από
κοινοπραξίες (consortia) εταιριών Αμυντικής Βιομηχανίας Κρατών – Μελών της Ε.Ε. για ανάπτυξη δυνατοτήτων κατά τρόπο επωφελή για σύνολο συμμετεχόντων, και τη σημασία παροχής κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως απαλλαγή από ΦΠΑ και εξαίρεση αμυντικών δαπανών από κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.Στο περιθώριο των εργασιών της Διασκέψεως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Ιώβ Γκάλλαντ (Yoav Gallant), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος ο ΥΕΘΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, με οποίους συζήτησε προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του defencereview.gr είχε σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας και των εταιρειών KMW και Rheimentall αναφορικά με τα προγράμματα πρόσκτησης των νέων ΤΟΜΑ αλλά και της διασφάλισης ικανού αποθέματος μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ υπό το πρίσμα της στενής βιομηχανικής συνεργασίας και της ανάληψης κρίσιμου βιομηχανικού έργου από ελληνικές εταιρείες. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι γερμανικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να συγκροτήσουν νέα βιομηχανική μονάδα στη Θεσσαλονίκη για τα νέα ΤΟΜΑ δημιουργώντας επιπρόσθετη εθνική βιομηχανική αξία στο πρόγραμμα των νέων ΤΟΜΑ.
Ο ΥΕΘΑ θα έχει συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογο του ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο της ελληνογερμανικής διακρατικής συμφωνίας. Παράλληλα στη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογο του κύριο θέμα ήταν το πρόγραμμα των Spike NLOS.
ΠΗΓΗ defencereview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου