Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά UAV’s “Αρχύτας” και τον οπλισμένο “Γρύπα”: H Αθήνα βλέπει και την αμεσότητα του MQ-9… [photos]

 

Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της εικόνας που παρατηρεί ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής άμυνας, είναι ένα από αυτά των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη και που πολλές φορές το MQ-9 γίνεται το “μάτι” της Συμμαχίας στα όσα συμβαίνουν στη Β. Ευρώπη. Πηγή εικόνας: Γραφείο τύπου πρωθυπουργού

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει παρωχημένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, μικρής εμβέλειας, είναι κάτι που έχει αναλυθεί ιδιαίτερα και δεν αποτελεί ψέμα.

Γι’ αυτό και η μίσθωση του Ισραηλινού HERON στάθηκε μονόδρομος, ώστε η χώρα μας να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει σε πολυποίκιλες προκλήσεις που αναδύονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία μέσω του Ισραηλινού «Αεροχήματος», το οποίο πετώντας σε ύψος έως και 35.000 πόδια, στέκεται ικανό να μεταφέρει πίσω στα επιχειρησιακά κέντρα την απαραίτητη εικόνα και την κρίσιμη πληροφορία, την ώρα που την χρειάζεται το επιτελικό σχέδιο, σε μια ακτίνα άνω των 30 ναυτικών μιλίων.

  • Παράλληλα η απόφαση να χρηματοδοτηθούν δύο προγράμματα από το υπουργείο οικονομικών για UAV’s, τον «Αρχύτα» και τον «Γρύπα» αποτελεί μια απόφαση που βοηθά σημαντικά και λειτουργεί επ’ ωφελείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα μυαλά των Πανεπιστημίων, η ΕΑΒ και οι ειδικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πράξη από τη μια μέρα στην άλλη.

Την ίδια στιγμή όμως, τουλάχιστον σ’ ότι έχει να κάνει με τις εναέριες πλατφόρμες (σ.σ. για οπλισμό ας μην αναφερθούμε καλύτερα…) στην αεροπορία έχει επιτευχθεί το βήμα της «κοσμογονίας».

Τα 24 Rafale F3R, που θα ολοκληρωθεί η παραγγελία τους μέχρι το τέλος του 2024, η αναβάθμιση των 83 F-16 σε Viper με τα τελευταία ν’ αποδίδονται στις πολεμικές μοίρες έως το 2028, η νέα αναβάθμιση που αποφασίστηκε, έστω και καθυστερημένα, γι’ άλλα 38 σε επίπεδο Block 50M που δεν αποκλείεται έως το τέλος της δεκαετίας να είναι κι αυτά διαθέσιμα στις μοίρες της Αγχιάλου, αλλά και η έλευση των 5ης γενιάς αεροσκαφών F-35, δημιουργούν το πλέγμα εκείνο που φέρνει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε αδιαμφισβήτητο ηγετικό ρόλο στην Γηραιά Ήπειρο αλλά και την Μεσόγειο.

Ανάμεσα στα παραπάνω κι επειδή όπως όλα δείχνουν η σχεδίαση, δοκιμή και ανάπτυξη των εγχώριων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν από τη μια μέρα στην άλλη, εδώ και καιρό, σχεδόν από το περασμένο καλοκαίρι το ζήτημα της προμήθειας UAV’s από τις ΗΠΑ είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής.

  • Τότε στην ενημέρωση της επιτροπής του κοινοβουλίου είχε γίνει γνωστή η πρόθεση προμήθειας έως τριών Μη Επανδρωμένων MQ-9 Reaper, με κόστος που ξεπερνά μαζί με τους επίγειους σταθμούς, περίπου τα 340 εκατομμύρια ευρώ. Τότε είχε ειπωθεί πως ούτε κι αυτά τα UAV’s θα φέρουν όπλα, με ότι σημαίνει αυτό για το σήμερα και πολύ περισσότερο το αύριο, διότι το να προνοείς κάνει τη διαφορά!

Αυτά τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, στην UCAV έκδοσή τους όμως, δηλαδή με δυνατότητες να φέρουν προηγμένα, «έξυπνα» όπλα, είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας όπου εδώ και καιρό έχουν  μετασταθμεύσει τα Αμερικανικά UAV’s MQ-9 Reaper, τα οποία πολύ συχνά παρακολουθούν και καταγράφουν τι συμβαίνει στην Ουκρανική γη που εδώ κι έναν χρόνο βάλλεται από τους Ρώσους εισβολείς.

  • Για τα MQ-9 Reaper στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν πως για την Ελλάδα αυτά τα UCAV θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν το τόξο του Ελληνισμού. Να δρουν δηλαδή από τον Έβρο, το Αιγαίο, να φτάνουν έως την Κύπρο και για περίπου ένα 48ωρο να κάνουν, χωρίς ανεφοδιασμό, την δουλειά για την οποία είναι απαραίτητα.

Και συμπλήρωναν με έμφαση πως ο συγκεκριμένος τύπος Μη Επανδρωμένου ελέω της χώρας κατασκευής και της τεχνολογίας που φέρουν «κουμπώνουν» ιδιαιτέρως τόσο με τα αναβαθμισμένα F-16, όσο μελλοντικά και με τα F-35, αλλά και τις νέες ψηφιακές φρεγάτες από το 2025…

Και δεν είναι τυχαίο που στην Λάρισα οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει, δημιουργώντας στρατηγικά οφέλη για τους ίδιους αλλά και για την Ελλάδα. Η 110 Πτέρυγα Μάχης είναι αυτή που συμπεριλαμβάνεται, επίσημα και στον στρατηγικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. Δεν αποκλείει κανείς μάλιστα ότι μετά την αναβάθμιση των F-16 Viper και την ανακατανομή των αεροσκαφών στις πολεμικές μοίρες, η Λάρισα να έχει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο και για την Πολεμική Αεροπορία η οποία έχει ανοίξει τα φτερά της και με stick εδάφους…

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου