Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Μιχάλης Κόλιας: «Ο δήμαρχος του Μπόντρουμ μου τηλεφώνησε και με ευχαρίστησε με δάκρυα» – Ο δήμαρχος της Λέρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α, ο Μιχάλης Κόλιας, δήμαρχος Λέρου, και ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον πολύνεκρο σεισμό στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος της Λέρου ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μετά τον φονικό σεισμό είναι πολύ καλές, αποκαλύπτοντας μάλιστα το τηλεφώνημα που έλαβε από τον δήμαρχο του Μπόντρουμ.

«Τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα. Στο βαθμό της αυτοδιοίκησης έχουμε συνάψει σχέσεις με τα τουρκικά παράλια και τώρα με το σεισμό στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δήμαρχος του Μπόντρουμ μου τηλεφώνησε, με ευχαρίστησε με δάκρυα και μας είπε πως δεν πρόκειται θα το ξεχάσουνε».

Ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη και μετά το σεισμό.

«Οι λαοί έχουν κατανόηση αλλά με την πολιτική δεν είναι έτσι. Η Τουρκία δεν βρίσκεται σε μια ουσιαστική αλλαγή πολιτική αλλά σε μια αλλαγή προσέγγισης και αυτό γιατί έχει μπει σε μια διαπραγμάτευση με τη Δύση, αφενός γιατί χρειάζεται κεφάλαια αφού περίπου 40 δις υπολογίζονται οι ζημιές για την αναδόμηση μετά το σεισμό. Επίσης, βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με το Κογκρέσο για τα F16 και προσπαθεί να δείξει μια εποικοδομητική στάση. Άρα, μακροπρόθεσμα δεν θα αλλάξει την πολιτική της».

Ο κ. Παστουρέας δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ηρεμία αλλά η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει.

«Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ηρεμία και ύφεση. Οι σεισμοί άλλαξαν τα δεδομένα. Η εθνική στρατηγική της Τουρκίας όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε η γεωπολιτική της στάση. Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του, είχε οδηγήθει σε αδιέξοδο με τη Δύση. Τώρα, υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας».

Ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε πως πλέον ο Ερντογάν θεωρείται αναξιόπιστος στα μάτια της Δύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου