Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει συστήματα πολεμικών πλοίων με 100% ακρίβεια 300 φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Στις αρχές Μαρτίου γράψαμε ότι κινεζικό τζετ με 5 Mach καταστρέφει μαχητικό F-35 σε 8 δευτερόλεπτα σε εικονική μάχη. Λίγες μέρες αργότερα, η τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται από το παλιό NVIDIA Jetson TX2 δεν έχει καμία ευκαιρία ενάντια στους ανθρώπους σε μάχες με αεροσκάφη με drone - η μάχη διήρκεσε 90 δευτερόλεπτα. Τώρα ένα νευρωνικό δίκτυο έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει συστήματα πολεμικών πλοίων πολύ πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο.

Εδώ είναι αυτό που γνωρίζουμε

Οι Κινέζοι ειδικοί εξαντλούνται ο χρόνος για να σχεδιάσουν πλοία, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία να μείνουν σε αδράνεια. Θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ένας νέος σχεδιαστής που βασίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο έδειξε ότι λειτουργεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από το προσωπικό.

Οι ειδικοί έχουν αναπτύξει έναν σχεδιαστή συστημάτων πολεμικών πλοίων, ο οποίος λειτουργεί με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Μπόρεσε να κάνει τη δουλειά χωρίς λάθη και κατάφερε να το κάνει 300 φορές πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο. Μετά από δοκιμή, αποδείχθηκε ότι η λύση που δημιουργήθηκε από το νευρωνικό δίκτυο θα μπορούσε να τεθεί σε παραγωγή.

Οι συγγραφείς του έργου είναι επιστήμονες από το China Ship Design and Research Centre. Ο σχεδιαστής τους δημιουργεί το ηλεκτρικό σύστημα του πλοίου με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 10 χρόνια εργασίας σε άλλα έργα.

Η παλιά τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται από NVIDIA Jetson TX2 δεν έχει καμία ευκαιρία ενάντια σε ανθρώπους σε μάχες με αεροσκάφη - η μάχη διήρκεσε 90 δευτερόλεπτα.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο σε μελλοντικές στρατιωτικές συγκρούσεις. Κινέζοι ειδικοί εργάζονται ήδη σε ένα αήττητο νευρωνικό δίκτυο που θα ελέγχει αεροσκάφη. Εδώ είναι αυτό που γνωρίζουμε

Επιστήμονες στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Αεροδυναμικής της Κίνας του Ινστιτούτου Ερευνών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού διεξήγαγαν πρόσφατα μια εναέρια μάχη με drone. Στη μάχη συμμετείχαν δύο drones. Το ένα ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη και το άλλο από έμπειρο πιλότο μέσω ραδιοεπικοινωνίας.

Ο ενσωματωμένος υπολογιστής του πρώτου UAV βασίζεται στην πλατφόρμα NVIDIA Jetson TX2, η οποία εμφανίστηκε το 2017. Εκείνη την εποχή, η Κίνα δεν ήταν υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως δεν ήταν δύσκολο να αποκτηθεί μια τέτοια πλατφόρμα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δεν κατάφεραν να απολαύσουν τη μάχη στο έπακρο, καθώς χρειάστηκε να διακοπεί ενάμιση λεπτό μετά την έναρξη της. Ο λόγος ήταν η απόλυτη κυριαρχία του drone με χειριστή την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο πιλότος μάχης προσπάθησε να κάνει ελιγμούς, να χρησιμοποιήσει υποκλοπές και να επιδείξει όλες τις ικανότητές του. Αλλά δεν λειτούργησε. Το νευρωνικό δίκτυο πρόβλεψε εύκολα όλες τις ενέργειες ενός έμπειρου πιλότου και κάθε φορά βρισκόταν σε καλύτερη θέση.

Κινέζοι ερευνητές ανέφεραν την επιτυχή καταστροφή ενός αμερικανικού μαχητικού F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς. Αλλά σε μια εικονική μάχη που προσομοιώθηκε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ είναι αυτό που γνωρίζουμε

Δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν στην προσομοίωση υπολογιστή: ένα αμερικανικό και ένα κινεζικό αεροσκάφος. Το πρώτο είχε τελική ταχύτητα 1,3 Mach (1.600 km/h) και το δεύτερο είχε τελική ταχύτητα 5 Mach .

Το κινεζικό μαχητικό ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη. Το νευρωνικό δίκτυο κατεύθυνε το αεροσκάφος μακριά από το εχθρικό αεροσκάφος. Αφού απομακρύνθηκε από τον στόχο, η AI εκτόξευσε έναν πύραυλο «πάνω από τον ώμο» προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο πύραυλος πέταξε 30 χιλιόμετρα και χτύπησε ένα εικονικό μαχητικό αεροσκάφος F-35. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, η εναέρια μάχη έληξε σε λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα. Ο Liu Yanbin, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Nanjing, τόνισε ότι οι τακτικές που επέλεξε η τεχνητή νοημοσύνη ήταν παράλογες, αλλά ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο για τον πιλότο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε μελλοντικές υπερηχητικές συγκρούσεις, οι πιλότοι δεν θα μπορούν να στοχεύουν με ακρίβεια λόγω των εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων. Και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τους βοηθήσει αναλαμβάνοντας αυτό το έργο.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου