Τρίτη 2 Μαΐου 2023

«Η πορεία των προσφύγων από το 1922 έως σήμερα» – Το επιστημονικό συνέδριο της ΠΟΠΣ για τη Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής


Προσφυγικά παραπήγματα κοντά στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης στην Καλαμαριά (πηγή: ΙΑΠΕ)

Διακεκριμένοι ιστορικοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ρίχνουν φως στα τραυματικά γεγονότα. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με στόχο να συμβάλει στη σφαιρικότερη εξέταση και τον αναστοχασμό των ιστορικών και συνάμα τραυματικών γεγονότων της Γενοκτονίας που υπέστησαν Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι από τους Νεότουρκους και του κεμαλιστές αλλά και της πορείας που ακολούθησαν οι πρόσφυγες στη νέα πατρίδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το συνέδριο με τίτλο «Η πορεία των προσφύγων από το 1922 έως σήμερα», πραγματοποιείται την Κυριακή 7 Μαΐου, στις 12:00, στην αίθουσα «Νικόλαος Γερμανός» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το επιστημονικό συνέδριο εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής – Μια ρίζα, τρεις πολιτισμοί (Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη)», που διοργανώνει η ΠΟΠΣ τιμώντας την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι και αξιόλογοι ερευνητές και ιστορικοί. Θα “φωτιστούν” με καθαρά επιστημονικό τρόπο τα τραυματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής από τους Τούρκους και βέβαια η πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό από την ιστορική πατρίδα. Οι επιστήμονες θα εστιάσουν και στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες, παρά τις τρομερές δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι, κατάφεραν να ριζώσουν και να προκόψουν στη νέα τους πατρίδα καθώς και όσα κατάφεραν να πετύχουν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αίσθημα χρέους και βαθιά συγκίνηση στρέφουμε το βλέμμα μας στα δραματικά εκείνα γεγονότα που προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ατομική και τη συλλογική ταυτότητα και ιστορία μας», τονίζει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.

Οι εισηγητές και το πρόγραμμα του συνεδρίου

To επιστημονικό συνέδριο θα ξεκινήσει με το χαιρετισμό της προέδρου της ΠΟΠΣ και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρία. Σε αυτήν εισηγητές θα είναι ο εντεταλμένος διδάσκων στο ΕΚΠΑ και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών δρ Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Γενοκτονίας στο Ερεβάν Ασότ Μελκονιάν και ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας του Ανεξάρτητου Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Άγκυρας Σαΐτ Τσετίνογλου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Μετά από ένα μισάωρο διάλειμμα θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία, στην οποία εισηγητές θα είναι ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου, ο ιστορικός με ΜΑ στη Δημόσια Ιστορία Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης και ο ερευνητής στο Greek Diaspora Project Αντώνης Καμάρας.

Ο ιστορικός Δημόσιας Ιστορίας Κώστας Σαμουρκασίδης (φωτ.:
©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou)

«Είναι όλοι τους εξαιρετικοί επιστήμονες στο αντικείμενο που ασχολούνται και όλες οι εισηγήσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Να αναφέρω ως παράδειγμα την εισήγηση του Σαΐτ Τσετίνογλου, ο οποίος θα αναφερθεί στον σφαγέα και γενοκτόνο του ποντιακού ελληνισμού Τοπάλ Οσμάν. Ο Τσετίνογλου, ένας Τούρκος αλλά πολύ αντικειμενικός επιστήμονας, χαρακτηρίζει τον Τοπάλ Οσμάν ως έναν περιθωριακό τύπο. Θα αναδείξει πώς έγινε ίνδαλμα στην Τουρκία, με την υποστήριξη, βέβαια, του γειτονικού κράτους και θα τονίσει την εν γένει απάνθρωπη συμπεριφορά του.

Ο Βλάσης Αγτζίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φάνης Γρηγοριάδης)

»Από την πλευρά του ο Ασότ Μελκονιάν θα τονίσει τα κοινά χαρακτηριστικά της γενοκτονικής πολιτικής των Οθωμανών σε βάρος Ελλήνων και Αρμενίων, ενώ ο Βλάσης Αγτζίδης θα αναφερθεί στη διπλωματική περιπέτεια του ποντιακού ζητήματος. Από το συνέδριο θα βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, μέσα από την ενότητα που θα αναπτύξει ο καθένας», προσθέτει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές που θα παραβρεθούν στο συνέδριο, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Δείτε το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου:

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • To pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του επιστημονικού συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου