Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ένα πολύ ενδιαφέρον όπλο για drone, παρουσίασε η ελληνική SAS Technology στην DEFEA 2023, που χάρη στις επιδόσεις του, αυξάνει θεαματικά τις αποστάσεις εμπλοκής στόχων στο έδαφος κι αναβαθμίζει συνολικώς την επιχειρησιακή τους αξία.
Το νέο όπλο ονομάζεται AIHMI (Αιχμή) και συνδυάζει ένα υφιστάμενο εγνωσμένων ικανοτήτων όπλο, την ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ, με μία αναλώσιμη συλλογή – φορέα AHX-1X στην οποία φορτώνεται η ρουκέτα. H απλότητα σχεδιάσεως, παραπέμπει σε χαμηλό κόστος. Στην μορφή που παρουσιάσθηκε στην έκθεση, το AIHMI έφερε την συλλογή – φορέα φορτωμένη με ρουκέτα 70 mm τύπου FZ 90 ή FZ275LGR της THALES Belgium. Η συλλογή – φορέας έχει μήκος 1,82 μέτρο και φέρει πτερύγια τα οποία αναπτύσσονται (1,98 μέτρο) με την άφεση του όπλου, που εν συνεχεία ανεμοπορεί.
Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι της SAS Technology, το AIHMI διακρίνεται από το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με τα συνήθη περιφερόμενα πυρομαχικά που πρέπει να προσβάλουν τον στόχο, αυτό μπορεί να προσεγγίσει στην απόσταση βολής της ρουκέτας των 70 mm, δηλαδή περί τα 4-7 χλμ., και τότε να την εκτοξεύσει. Αυτό σημαίνει ότι το AIHMI δεν πλησιάζει τον στόχο ώστε να εκτεθεί σε συστήματα counter drone και να εξουδετερωθεί από πυρά. Επειδή η ρουκέτα των 70 mm έχει πολύ μικρό ίχνος (οπτικό, ραντάρ, θερμικό, ηχητικό) θεωρείται δύσκολη η εξουδετέρωσή της. Ως εκ τούτου, από την εταιρεία χαρακτηρίζεται ως Περιφερόμενο Πυρομαχικό Εξ Αποστάσεως (Stand Off Loitering Munition) ώστε να αναδειχθεί η μοναδικότητά του.
Φερόμενο από το βαρύ drone τύπου SARISA SRS-1A, το AIHMI μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως όπλο ανεμοπορίας, επιτυγχάνοντας βεληνεκές 13-15 χλμ. από ύψος αφέσεως 1.000 μέτρων ή να φέρει και προωθητικό σύστημα μικρού ηλεκτροκινητήρα, οπότε φτάνει τα 60 χλμ. Είναι προφανές ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες αυξάνεται κατακόρυφα η επιβιωσιμότητα του drone, αφού πρακτικώς εφόσον ο στόχος είναι εντοπισμένος και σημαδεύεται από λέιζερ, μπορεί να εκτελεστεί βολή και αμέσως μετά την απογείωση του drone, χωρίς αυτό να διανύσει απόσταση! Το όπλο κατευθύνεται από ακτίνα λέιζερ, με αποτέλεσμα καθώς το AIHMI φτάνει στην περιοχή του στόχου, πυροδοτείται η ρουκέτα και κατευθύνεται πλέον μόνη της στην τερματική φάση προσβολής ενώ η συλλογή – φορέας AHX-1X απορρίπτεται.
Στο περίπτερο της SAS Technology το AIHMI εφέρετο ως οπλικό φορτίο στο SARISA SRS-1A από το οποίο προσφάτως πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή ρουκέτας 70 mm εν πτήσει και το UAV τύπου TALOS II, μήκους 4,95 μέτρων κι εκπετάσματος 6,65 μέτρων, που έχει αυτονομία πτήσεως πλέον των 20 ωρών. Το συγκεκριμένο, μπορεί να φέρει μέχρι 4 AIHMI. Πετώντας το TALOS II σε ύψος 3.000 μέτρων, η άφεση του AIHMI μπορεί να πετύχει βεληνεκές άνω των 100 χλμ.!
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η SAS Technology αναπτύσσει μία τροποποιημένη έκδοση του όπλου ώστε να μπορεί να φέρεται από τυποποιημένους πτερυγικούς φορείς 14΄΄ του ΝΑΤΟ. Αυτό θα επιτρέψει, να φέρεται το AIHMI αναρτημένο ως οπλισμός ελικοπτέρων! Γεγονός που σημαίνει ότι ένα επιθετικό ελικόπτερο Apache ή και οποιοδήποτε κοινό ελικόπτερο όπως το OH-58D, θα μπορούν να εφοδιαστούν με ένα όπλο βεληνεκούς 100 χλμ. και πλέον.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου