Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Αντώνης Σαμαράς, η διαρκής υπέρβαση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας

Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες που διαχωρίζουν τις πολιτικές προσωπικότητες σε ηγέτες και τυπικούς διαχειριστές της εξουσίας

Η βράβευση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Harvard, αποτελεί ένα ακόμη εύσημο επιβεβαίωσης του κομβικού ρόλου του στην πορεία της Ελλάδας μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Για όσους όμως παρακολουθούν επισταμένα τη διαχρονική του διαδρομή, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πολυετούς διαδρομής με κεντρικό στίγμα, την υπέρβαση.

Υπέρβαση των προσωπικών εμμονών, που πολύ συχνά αποτελούν μοναδικό κριτήριο πολιτικών αποφάσεων και επιλογής κατεύθυνσης.

Υπέρβαση των ιδεολογικών αγκυλώσεων, που κρατούν τις εξελίξεις δέσμιες μιας θεωρητικής απολυτότητας και μιας υπέρτατης μοναδικής αλήθειας.

Υπέρβαση της άμεσης ατομικής ωφέλειας, μπρος στην ανάγκη προάσπισης του συλλογικού, του εθνικού καλού.

Προσωπική υπέρβαση υπήρξε το εσωκομματικό “σφουγγάρι” που έθεσε στο πλάι τις αντικρουόμενες στρατηγικές στελεχών, στα πλαίσια ενός ειλικρινούς προσκλητηρίου για την ανάταξη και ανάταση της παράταξης. Κάπως έτσι, τη στιγμή που το υπάρχον πολιτικό σύστημα κατέρεε η ΝΔ κατόρθωσε να παραμείνει ο μόνος συγκροτημένος πόλος κυβερνητικής προοπτικής.

Ιδεολογική υπέρβαση υπήρξε η επιτυχημένη συμπόρευση, της συγκυβέρνησης με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη, πριν την άτακτη υποχώρηση του τελευταίου. Ο Σαμαράς έχοντας ήδη υπερβεί την “κανονικότητα” της άκριτης αποδοχής των στρεβλώσεων του αρχικού μνημονίου καταδεικνύοντας έγκαιρα όσα λάθη παραδέχτηκαν πολύ αργότερα οι εμπνευστές του προγράμματος, ήρθε να συγκεράσει διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα αποτελεσματικό μείγμα διακυβέρνησης που επανέφερε την χώρα σε δημοσιονομική σταθερότητα κι αναπτυξιακή τροχιά, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούσε τη διεθνή της θέση, θέτοντας τις βάσεις για την ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμισή της.

Ατομική και εθνική υπέρβαση υπήρξε η ανυποχώρητη στάση του στα εθνικά ζητήματα ακόμη κι αν αυτή επέφερε πολιτικά πλήγματα και σωματική φθορά. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την τεράστια σημασία της προσπάθειας αποτροπής του Σκοπιανού αλυτρωτισμού και του βολικού συμβιβασμού στα ελληνοτουρκικά, μέσα από την ανάδειξη των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων.

Το Harvard βράβευσε τον Αντώνη Σαμαρά, προφανώς όχι για την εξειδίκευση όλων αυτών των λόγων, που συνιστούν την ιδιοσύσταση της προσωπικότητάς του. Του αναγνωρίζει όμως το σθένος, την επιμονή, τη διορατικότητα και την οξυδέρκεια ενός ανθρώπου που αποδεικνύει στην πράξη ότι ηγετική φυσιογνωμία καθίσταται όποιος αξιοποιώντας την ακαδημαϊκή γνώση και την προσωπική εμπειρία, στέκεται με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, αποτελώντας παράδειγμα και για τις επόμενες γενιές. 

ΠΗΓΗ http://lastpoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου