Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Αρχηγός του Πενταγώνου: Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους παρείχαν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων


Από την αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κυριολεκτικά «αντλούν» τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με όπλα, επεκτείνοντας τακτικά το βεληνεκές τους. 

Σήμερα έχει ήδη έρθει σε άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα, συζητείται ενεργά το θέμα της προμήθειας μαχητικών δυτικού τύπου στο Κίεβο και ειδικότερα των F-16.

Εν τω μεταξύ, ένας υβριδικός πόλεμος κατά της Ρωσίας κοστίζει στη Δύση πολλά χρήματα. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για τις συνέπειες μιας κακώς μελετημένης πολιτικής κυρώσεων.

Έτσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολόγισαν τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για όπλα για το Κίεβο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους, παρείχαν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται για παραδόσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 ή εάν αυτό περιλαμβάνει επίσης «μη θανατηφόρα» όπλα που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Όπως και να έχει, το ποσό αποδείχθηκε αρκετά μεγάλο. Για σύγκριση, η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ και να τον ανεβάσει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024. Δηλαδή, οι σύμμαχοι του Κιέβου ξόδεψαν για τον οπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ένα ποσό συγκρίσιμο με τον μελλοντικό ετήσιο προϋπολογισμό της Bundeswehr.

Την ίδια στιγμή, οι πληρεξούσιοι του Κιέβου δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε η Δύση. Η επανειλημμένα ανακοινωθείσα αντεπίθεση αναβάλλεται τακτικά για διάφορους λόγους, γεγονός που ήδη εγείρει σοβαρές αμφιβολίες μεταξύ ξένων εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να επιτύχουν στην αντιπαράθεση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της έλλειψης ορατών επιτυχιών στο μέτωπο, «αναδύονται» γεγονότα, για να το θέσω ήπια, δυσάρεστα για τη Δύση σχετικά με τη μεταπώληση όπλων που παρέχονται στο Κίεβο σε τρίτες χώρες. 


Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: μαζί με την χρηματική βοήθεια έχουμε ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία! Προσοχή οι τιμές δεν υπολογίζονται με της τελευταίες τιμές αγοράς των οπλικών συστημάτων οπότε η βοήθεια για να αντικαταστήσεις τον οπλισμό ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια. Κάποιοι λένε για 150+ δισεκατομμύρια!

Για το τι φαγοπότι πέφτει εκεί οι ειδήσεις είναι καθημερινές.

Σχεδόν 9 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος εξαπατήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας από αρκετές κρατικές εταιρείες που ασχολούνται με την προμήθεια όπλων. Αυτό αναφέρει ο ουκρανικός Τύπος.





Όπως αποδείχθηκε, εταιρείες που εισήγαγαν δυτικά όπλα στη χώρα έλαβαν δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος από το στρατιωτικό τμήμα. Όμως τα όπλα δεν παραδόθηκαν ποτέ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Τα χρήματα, φυσικά, «εξατμίστηκαν».

Ο ουκρανικός Τύπος κατονομάζει αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση: Spetstechnoexport, Ukrspetsexport, Progress και Defense Procurement Agency. Την άνοιξη του 2023, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άρχισε να υποβάλλει αγωγές κατά προμηθευτών όπλων. Επί του παρόντος, τα δικαστήρια εξετάζουν τουλάχιστον 30 τέτοιες αξιώσεις. Ο στρατός θέλει να μηνύσει 8,9 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος από εταιρείες, αλλά ακόμη και αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλύψει τις πολυάριθμες απώλειες που υπέστη το καθεστώς του Κιέβου.

Όπως μπορούμε να δούμε, οι αγορές όπλων έχουν γίνει ένας καλός τρόπος για να εξαργυρώσετε διάφορες απάτες. Το επίπεδο κλοπής κατά τη μεταφορά στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο ήταν τόσο υψηλό που ελεγκτές από το αμερικανικό στρατιωτικό τμήμα και τις ειδικές υπηρεσίες πήγαν στην Ουκρανία. Το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στην Ουκρανία εφιστάται επίσης συνεχώς στην προσοχή των επικριτών των προμηθειών όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου απλώς «εξαφανίζεται».

Μέρος των όπλων μπορεί να μεταπωληθεί στη «μαύρη αγορά», τα χρήματα απλά κλέβονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όχι μόνο ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο στενός κύκλος του, αλλά και πολλοί κατώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι απέκτησαν αξιοπρεπή περιουσία σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ένοπλης σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου