ΤΗΝ 1η Μαΐου 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν μια στρατηγική επιλογή, που επιτεύχθηκε μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, τεράστια εμπόδια, τρικλοποδιές. Με τη στήριξη πρωτίστως της Ελλάδος και με την συμπόρευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό η ένταξη έγινε πραγματικότητα. Πολλοί ήταν εκείνοι, που θεωρούσαν πως αυτός ο στόχος με άλυτο το Κυπριακό δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτός. Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, η Κύπρος να καταστεί αιχμάλωτη της κατοχικής Τουρκίας. Δεν το επέτρεψε στο τέλος η ίδια η Ε.Ε., η οποία κατανόησε πως η Άγκυρα παρεμπόδιζε κάθε δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας.
Ο ΣΤΟΧΟΣ, λοιπόν, επιτεύχθηκε και το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία, η χώρα μας, εντάθηκε στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα από της ανεξαρτησίας της χώρας και εντεύθεν. ΕΙΝΑΙ, ομολογουμένως, η μεγαλύτερη επιτυχία στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου η ένταξη στην Ε.Ε.. Η ένταξη συνιστούσε και συνιστά μια ιστορική πράξη τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ε.Ε., η οποία προχώρησε τότε στη μεγαλύτερη διεύρυνσή της. Όπως είναι γνωστό, την πρωτομαγιά του 2004 εντάχθηκαν στην Ένωση άλλα δέκα κράτη. Ήταν μια σημαντική εξέλιξη, στρατηγικής σημασίας για την Ένωση, η διεύρυνση του 2004.
ΓΙΑ την χώρα μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, η ένταξη της πρόσφερε σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Η συμμετοχή στην Ε.Ε. προσφέρει πολλά οφέλη, υπό την έννοια ότι λειτουργεί σε μια μεγάλη οικογένεια και δέχεται, εφαρμόζει, τους κανόνες λειτουργίας της. Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και ταυτόχρονα, όλοι μας στο νησί ευελπιστούμε πως προσδοκούσαμε από την αρχή και το πιστεύουμε και σήμερα, πως η συμμετοχή μας στον Οργανισμό αυτό θα βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι αρχές της Ε.Ε. και οι κανόνες λειτουργίας της, αποτελούν σημαντικά εφόδια στη διαμόρφωση της τελικής λύσης του Κυπριακού. Οι πρόνοιες μιας συμφωνίας πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το κοινοτικό κεκτημένο. Δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος να συζητά πρόνοιες λύσης, που να παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο. Ή να γίνονται αποδεκτές παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.
ΠΕΡΑΝ από το Κυπριακό πρέπει να αναφερθούμε και τα όσα βιώσαμε το 2013. Ήταν εξελίξεις, οι οποίες προκάλεσαν απογοήτευση και αντίδραση. Δυστυχώς, η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο και ζήσαμε έκπληκτοι την ισοπέδωση του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας. Αυτό, ομολογουμένως, είναι ένα τραύμα που θα το κουβαλούμε πάντα.
ΠΑΡΟΛΑ αυτά η Κύπρος ορθά επέλεξε αυτή την πορεία και είναι προς όφελος της η ένταξη στην Ε.Ε. Το βιώνουμε από το 2004. Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι ήταν η σωστή επιλογή.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου